Milioane de bolnavi vor plăti mai mult pentru medicamente

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Contractul-cadru 2010. Nou sistem de compensare

Milioane de bolnavi vor plăti mai mult pentru medicamente

Eveniment 12 Martie 2010 / 00:00 556 accesări

De la 1 aprilie, peste 5,5 milioane de bolnavi vor plăti mai mult, în medie, cu 40%, pentru medicamentele compensate pe care le primesc de mai mulţi ani, din cauza modificării sistemului de compensare, prevăzut în noul contract-cadru pe 2010, este de părere directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu. “Vorbim de opt milioane de bolnavi care primesc medicamente compensate. 70% dintre ei vor fi afectaţi de noul sistem de compensare, prevăzut în contractul-cadru pe 2010. Compensarea, prin acest document înseamnă cel mai mic preţ dintr-o clasă terapeutică, în loc de cel mai mic al unei substanţe active, cum era până acum”, a mai spus Zaharescu. Prin noul sistem de compensare, România va face un pas înapoi cu aproape patru decenii. “Ca să-şi continue tratamentul pe care-l primesc acum, pacienţii vor fi obligaţi să plătească, în medie, cu 40% mai mult, întrucât nivelul de coplată este de nouă ori mai mare, prin acest nou sistem de compensare. Dacă nu vor avea bani, atunci ei ar putea primi medicamentele ieftine, aduse pe piaţă în urmă cu aproape patru decenii. Deci, fie plăteşti acest nivel de compensare ridicat, fie te tratezi ca acum 40 de ani”, a spus, la rândul său, vicepreşedinte ARPIM, Sorin Popescu.

RISCURI Potrivit acestuia, administrarea unui tratament de acum 40 de ani unui bolnav cu schizofrenie, de exemplu, ar putea să-i agraveze boala. “Vrem să atragem atenţia autorităţilor, să evalueze corect impactul acestei măsuri asupra pacienţilor. Tratamentele inovatoare nu vor mai veni în România, iar peste zece ani vom discuta de tratamente administrate bolnavilor, descoperite în urmă cu cinci decenii, fapt care încalcă prevederile constituţionale privind dreptul la sănătate”, a mai spus Sorin Popescu. De asemenea, introducerea unui nou sistem de compensare va obliga medicii să-i consulte pe cei opt milioane de pacienţi cu suferinţe cronice, care au deja un tratament ce le asigură o stare de sănătate bună. “România are cea mai mică speranţă de viaţă din Europa, mortalitatea este pe locul întâi şi de asemenea, incidenţa afecţiunilor şi a deceselor prin boli cardiovasculare este printre cele mai ridicate de pe continent. Nu este normal ca într-un an de criză, bolnavii din România să fie obligaţi să plătească mai mulţi bani pentru medicamente”, a mai spus vicepreşedintele ARPIM. În 2009, când Ministerul Sănătăţii a scăzut preţul la medicamente, măsura a dus la creşterea exportului paralel, acesta cifrându-se la 100 de milioane de euro în doar 6 luni, adică 5% din piaţă.

ARPIM face apel la autorităţi să se aşeze la masa dialogului pentru a asuma cele mai responsabile măsuri privind noul sistem de compensare al medicamentelor. În cazul în care această măsură va fi menţinută, primii care vor fi afectaţi vor fi bolnavii, iar economiile pe care mizează autorităţile se vor duce pe plata tratamentelor celor a căror stare de sănătate s-a deteriorat odată cu administrarea medicamentelor existente pe piaţă de patru decenii. Dan Zaharescu cere eliminarea articolului 102, alin. 4 din contractul-cadru pe 2010, cel care modifică sistemul de compensare şi care oricum a fost introdus după ce documentul a stat şase luni în dezbatere publică.



12