Minerii de la Mina Paroșeni au refuzat să mai intre în mină din cauza restanțeolor salariale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Minerii de la Mina Paroșeni au refuzat să mai intre în mină din cauza restanțeolor salariale

17 Mai 2016 / 13:55 642 accesări

Aproape o sută de angajaţi de la Mina Paroşeni, unitate ce aparţine de Societatea Naţională de Închideri Mine din Valea Jiului, au refuzat să intre, marţi, în subteran, minerii fiind nemulţumiţi că nu au primit salariile.

Minerii din schimbul al doilea de la Mina Paroşeni de la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului (SNÎMVJ) au refuzat, marţi, să intre în subteran, la schimbul al doilea, nemulţumiţi că nu au primit salariile ce ar fi trebuit să le intre pe card încă din data de 15 mai.

„În acest moment nu am bani de salarii. Sunt în discuţii cu ministerul (Ministerul Energiei – n.r.), cu Complexul Energetic Hunedoara şi nu ştiu cum vom rezolva. Mi-au promis (cei de la CEH – n.r.) că până la ora 15 îmi vor vira o sumă de bani (circa 35.000 de lei – n.r.), insuficientă pentru plata salariilor”, a declarat, marţi, pentru Mediafax, Aurel Anghel, director al SNÎMVJ.

Veniturile celor de la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului sunt obţinute din ajutor de stat pentru producţia extrasă din cele două unităţi miniere din cadrul societăţii, mina Paroşeni şi mina Uricani, şi din vânzarea cărbunelui la CEH. Cum CEH nu poate efectua plăţi, societatea nu are bani pentru plata salariilor.

65 de mineri de la mina Paroşeni, care lucrează în schimbul al doilea, au refuzat să intre în subteran nemulţumiţi că nu au primit salariile şi nici nu există garanţii că le-ar putea primi zilele următoare.

„Oamenii nu sunt interesaţi de insolvenţă, de suspendarea executării conturilor, ei ştiu doar că au muncit şi nu îşi primesc salariile. Stau în sala de apel (sala unde se face pontajul înainte de intrarea în subteran – n.r.) şi aşteaptă garanţii de la conducere că îşi vor primi banii”, a declarat, pentru Mediafax, liderul de sindicat Domokos Laszlo.

Problemele economice de la CEH, societate aflată într-un proces litigios de insolvenţă afectează mai mulţi furnizori, printre care se află şi cei de la SNÎMVJ care le furnizează celor două termocentrale cărbune.

”Situaţia în care ne aflăm nu mai este la îndemâna Ministerului Energiei, Guvernul României şi inclusiv Preşedinţia ar trebui să intervină rapid. Guvernul Cioloş trebuie să înţeleagă că noi, aici în Valea Jiului, avem un mandat mai lung şi noi nu avem timp să aşteptăm rezultatele scenariilor propuse de veşnicii specialişti în minerit. Pe noi ne presează realitatea zilei de astăzi. Ceea ce se întâmplă astăzi şi anume că plata salariilor este pusă în pericol, ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru toţi. Guvernul trebuie să înţeleagă că minerii şi energeticienii din Hunedoara produc energie electrică pe care o vând greu în piaţă în timp ce plătesc facturi de energie electrică în care două treimi reprezintă contribuţii şi taxe pentru susţinerea altor producători de energie. Dacă nu se iau măsuri urgente în privinţa reglementării pieţei de energie, consider că şi guvernul tehnocrat duce aceeaşi politică de suprimare a producătorilor strategici de energie electrică, politică impusă de Uniunea Europeană, o politică antieuropeană”, a mai spus Domokos Laszlo.

Pentru a asigura plata salariilor, cei de la SNÎMVJ au nevoie de 2.100.000 de lei pentru cei 1.139 de angajaţi ai societăţii. Tot marţi, dar la schimbul I şi minerii de la Mina Lonea au întârziat cu câteva zeci de minute intrarea în subteran, aceştia exprimându-şi în acest fel nemulţumirea pentru neplata salariilor, dar şi faţă de lipsa materialelor din subteran.

Potrivit conducerii CEH, minerii de la această societate energetică – respectiv minele Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni – vor primi în cursul zilei de marţi salariile.

Taguri articol


12