Noi avertismente pentru Grecia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Noi avertismente pentru Grecia

Externe 19 Septembrie 2011 / 00:00 547 accesări

Premierul elen şi-a anulat brusc vizita în SUA. Georgios Papandreou a luat această decizie după ce a stat de vorbă cu ministrul de Finanţe care l-ar fi sfătuit să se întoarcă de urgenţă la Atena. Situaţia este extrem de dificilă pentru Grecia. Liderii UE au anunţat că nu vor debloca următoarea tranşă de opt miliarde de euro din împrumutul acordat statului elen pentru că guvernul nu a efectuat suficiente reforme în domeniul fiscal. Premierul Papandreou se afla deja la Londra când a aflat vestea. În loc să îşi continue drumul spre New York, a făcut cale întoarsă spre Atena unde se va pregăti pentru o nouă evaluare săptămâna viitoare. În SUA, premierul elen trebuia să se întâlnească cu şefa Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, şi cu secretarul Trezoreriei americane. Ieri, premierul Papandreou a prezidat o reuniune interministerială de urgenţă pentru a examina evoluţiile financiare din ţara sa şi din Zona Euro.

Grecia trebuie să se decidă în privinţa viitorului său în Zona Euro şi să nu îşi facă iluzii în legătură cu obligaţiile care îi revin, este avertismentul dur dat ieri de ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble. Acesta a mai precizat că ajutorul financiar internaţional este acordat cu condiţii clare, pentru a ajuta statul elen să aducă sub control problema datoriilor. Wolfgang Schaeuble a precizat că grecii trebuie să prezinte date care să dovedească faptul că respectă planul de austeritate. Ministrul a încercat să respingă îngrijorarea legată de divergenţele din coaliţia aflată la putere în Germania, privind Grecia. Parlamentul german urmează să voteze pentru suplimentarea atribuţiilor Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară pe 29 septembrie. Oficialul german a arătat că există o majoritate clară în Parlament care sprijină consolidarea facilităţii, astfel încât votul va fi fără emoţii.

Situaţia din Grecia provoacă îngrijorare şi la Viena. Vicecancelarul austriac Michael Spindelegger, care deţine şi funcţia de ministru al Afacerilor Externe, a declarat că este posibil evocarea unui faliment al Greciei, ca scenariu alternativ, în condiţiile în care datele referitoare la situaţia finanţelor publice elene nu sunt încă disponibile. De altfel, tot mai multe ţări invocă falimentul Greciei Troica creditorilor, Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), trebuie să decidă dacă va aproba a şasea tranşă, de opt miliarde de euro, din împrumutul de 110 miliarde de euro acordat Greciei în mai 2010. Decizia se va lua în şedinţă extraordinară astăzi.



12