NU sclaviei!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mitingul disperării. Sindicaliştii cer respingerea Codului Muncii

NU sclaviei!

Eveniment 16 Martie 2011 / 00:00 946 accesări

În condiţiile în care, în România, dialogul social nu mai există, guvernanţii ignorând cu desăvârşire opinia partenerilor sociali, salariaţilor români le-a rămas o singură soluţie pentru a se face auziţi: să iasă în stradă şi să-şi strige nemulţumirea. Reprezentanţii celor cinci confederaţii sindicale reprezentative la nivel naţional - Blocul Naţional Sindical (BNS), Cartel Alfa, CNSLR Frăţia, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR) şi Meridian - organizează, astăzi, începând cu ora 12.00 şi până la ora 18.00, în Piaţa Constituţiei, o amplă acţiune de protest împotriva Codului Muncii asumat de Guvern. Potrivit liderilor sindicali, la miting sunt aşteptaţi cel puţin 50.000 de lucrători din întreaga ţară, din toate ramurile economice, atât din mediul privat, cât şi din companii de stat sau instituţii bugetare. „Sperăm că fiecare dintre cele cinci confederaţii va reuşi să aducă la protest numărul convenit de minimum 10.400 de oameni. Şi mai sperăm că mitingul va avea ecoul scontat în rândul societăţii civile şi al guvernanţilor. Vrem ca populaţia să conştientizeze că actualul Cod al Muncii nu este benefic”, declara, ieri, liderul CNSLR Frăţia, Marius Petcu. În cazul în care moţiunea de cenzură depusă de Opoziţie nu va trece, sindicaliştii vor continua strângerea de semnături pentru declanşarea grevei generale. De la nivelul judeţului Constanţa, au plecat spre Bucureşti aproximativ 1.400 de sindicalişti. „Din partea CSDR Constanţa vom pleca cu două autocare spre Bucureşti, pentru a cere parlamentarilor, indiferent de culoarea lor politică, să oprească acest tsunami al României, să voteze moţiunea de cenzură şi să oprească asumarea noului Cod al Muncii”, a declarat liderul CSDR Constanţa, prof. Ioana Purcărea. La rândul său, liderul BNS Constanţa, Vasile Oţelea, a declarat că vor încerca să arate „celor 20 de persoane care iau deciziile la nivelul Guvernului că 20 de milioane de români consideră că au greşit”.

GRATII PENTRU POLITICIENI. Aproximativ 300 de angajaţi din penitenciare, îmbrăcaţi în uniforme, participă la mitingul de la Palatul Parlamentului, astăzi, în ziua dezbaterii moţiunii de cenzură. „Vom aduce cu noi un set de gratii în mărime naturală, pe care le vom face cadou politicienilor din partidele de guvernământ pentru a le aminti că există o lege şi că cei care se aseamănă vor trebui, la un moment dat, să se adune cu cei care le sunt cumetri”, declara, ieri, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), Sorin Dumitraşcu, făcând aluzie la cumetria dintre fratele preşedintelui, Mircea Băsescu şi Bercea Mondial. Sindicaliştii consideră Codul Muncii asumat de Guvern „un atentat la drepturile elementare ale salariaţilor”. În opinia acestora, ignorarea recomandărilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii va aduce România pe „lista specială a ţărilor cu salariaţi abuzaţi”. De asemenea, reprezentanţii angajaţilor români mai susţin că modificările la Codul Muncii nu au fost dezbătute cu partenerii sociali, ci au fost dictate de Guvern, la solicitarea unor „organizaţii de trafic de influenţă”.

ANGAJAŢII SE AŞTEAPTĂ LA ABUZURI. Aproximativ 90% dintre angajaţii români resping Codul Muncii în forma asumată de Guvern, potrivit unui studiu Myjob. Studiul online arată că jumătate dintre cei intervievaţi (48,27%) consideră că noul pachet de legi din domeniul muncii dezavantajează clar angajaţii şi favorizează patronii, în timp ce alţi 40,43% dintre respondenţi se aşteaptă la abuzuri din partea companiilor, în urma aplicării noilor prevederi din Codul Muncii. „Sub 2% dintre participanţii la studiu au fost de părere că noul Cod al Muncii va genera locuri de muncă şi va fi mai uşor să te angajezi (1,55%) sau că vor fi mai bine plătiţi pentru munca prestată (1,49%)”, se arată într-un comunicat emis de reprezentanţii Myjob. Aceştia au mai declarat că angajatorii s-au pronunţat cu greu privind noul Cod al Muncii, însă mai mult de jumătate (53,85%) dintre companiile chestionate consideră că schimbările aduse de Guvern vor crea doar confuzie şi că o nouă legislaţie în domeniu nu era necesară. Niciun participant la studiu din 30 de judeţe, printre care Constanţa, Iaşi, Cluj, Timiş, Braşov, Prahova, Buzău, Brăila, nu este de părere că angajaţii vor fi mai performanţi după noul Cod al Muncii, iar pentru Bucureşti procentul este de 3,11%.Studiul a fost realizat online la nivel naţional, în intervalul 1 - 15 martie, pe un eşantion reprezentativ de 2.805 de persoane.



12