O nouă lege îi permite lui Berlusconi să evite justiţia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

O nouă lege îi permite lui Berlusconi să evite justiţia

Externe 12 Martie 2010 / 00:00 406 accesări

Senatul italian a adoptat, miercuri, un proiect de lege privind “imposibilitatea legitimă”, care urmează să permită şefului Guvernului, Silvio Berlusconi şi miniştrilor săi să evite audierea în justiţie timp de 18 luni. Acest proiect, care a fost deja aprobat de deputaţi, la 3 februarie, după o dezbatere aprinsă şi a fost votat în Senat pe fondul strigătelor de indignare ale opoziţiei, urmează să fie parafat de preşedintele Italiei. În baza acestui text adoptat de un Parlament unde Guvernul de centru-dreapta dispune de o majoritate confortabilă, preşedintele Consiliului şi miniştrii săi pot obţine automat suspendarea unui proces, timp de 18 luni. Până în prezent, cazurile de “imposibilitate legitimă” erau examinate individual. În ultimele luni, judecătorii au acceptat de exemplu ca Silvio Berlusconi să nu se prezinte în faţa lor din cauza unui Consiliu de Miniştri, dar au respins invocarea unui alt obstacol, inaugurarea unui tronson rutier.

Şeful Guvernului ar urma să invoce acest text la următoarea audiere, prevăzută pentru 26 martie, în dosarul Mills, în care este acuzat că a plătit 600.000 de dolari fostului său avocat britanic David Mills, în schimbul unor false mărturii în favoarea sa. Berlusconi este cercetat şi pentru fraudă fiscală în cadrul cumpărării şi vânzării de drepturi televizate ale imperiului său mediatic, în dosarul Mediaset. Guvernul afirmă că “obiectivul textului este de a garanta desfăşurarea în linişte a funcţiilor guvernamentale”, dar opoziţia a protestat din nou cu vehemenţă faţă de ceea ce consideră a fi “o lege creată special pentru Silvio Berlusconi”. O altă reformă a justiţiei este în curs de adoptare în Parlament: legea privind “procesul scurt”, care anulează orice acţiune, dacă justiţia nu se pronunţă cu o decizie definitivă într-un interval de şase ani, ceea ce, având în vedere lentoarea justiţiei italiene, este aproape imposibil. În plus, textul adoptat miercuri prevede un interval de 18 luni, timpul necesar pentru ca Parlamentul să adopte o lege constituţională care să acorde o imunitate penală celor mai înalţi oficiali ai statului, în principal preşedintelui Republicii şi şefului Guvernului.

La câteva săptămâni după revenirea sa la putere, în aprilie 2008, Silvio Berlusconi a facilitat adoptarea unei legi care îngheţa, pe durata mandatului, procedurile judiciare împotriva celor mai înalţi patru oficiali ai statului italian (preşedinţii Republicii, Consiliului, Camerei Deputaţilor şi Senatului). Dar această lege a fost invalidată în octombrie, de Curtea Constituţională, Berlusconi fiind din nou convocat în justiţie. Şeful Guvernului italian a atacat de mai multe ori “judecătorii roşii” sau “talibani”, pe care îi acuză de hărţuire. În aceeaşi zi în care acest text a fost adoptat, miercuri, Consiliul Magistraturii a adoptat o rezoluţie care îl acuză pe şeful Guvernului că “denigrează şi delegitimează magistratura”.



12