Primul ficat uman artificial, dezvoltat de cercetătorii din Marea Britanie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Primul ficat uman artificial, dezvoltat de cercetătorii din Marea Britanie

Monden 01 Noiembrie 2006 / 00:00 852 accesări

O echipă de cercetători de la Universitatea Newcastle a anunţat o premieră mondială, ficatul uman artificial, dezvoltat din celule suşă prelevate din cordonul ombilical al unui nou-născut. Cercetătorii britanici au reuşit să dezvolte un ficat în miniatură, de mărimea unei monede de 1 penny, care va fi utilizat pentru testarea unor noi medicamente pentru care s-ar fi apelat în mod tradiţional la animale. Cercetătorii au indicat că este prima etapă în crearea de secţiuni de ficat care pot fi utilizate pentru a repara organe afectate. Experţii se aşteaptă ca, în curînd, să poată crea chiar organe întregi care să funcţioneze normal.

Crearea acestui mini-ficat a implicat prelevarea de celule suşă, capabile să se dezvolte în tipuri diferite de ţesuturi, din cordoanele ombilicale ale unor nou-născuţi. Celulele au fost plasate într-un bioreactor conceput de agenţia spaţială americană NASA care simulează condiţiile de imponderabil şi permite multiplicarea rapidă a celulelor. Utilizînd hormoni şi chimicale, celulele suşă au fost stimulate să se transforme în ţesut de ficat. În timp ce alte echipe de cercetători au reuşit să creeze ţesut de ficat din celule suşă prelevate de la embrioni, echipa de la Universitatea Newcastle este prima care reuşeşte acest lucru utilizînd celule suşă sangvine prelevate din cordonul ombilical. Tehnica este considerată mai acceptabilă din punct de vedere etic faţă de prelevarea celulelor suşă de la embrioni umani, pentru că aceştia mor în timpul procesului.

Testarea de noi medicamente pe astfel de organe urmane artificiale poate preveni producerea unor efecte secundare grave care se pot manifesta la voluntarii umani. Cercetătorii speră că în cîţiva ani, ficatul afectat de răni, boli, abuz de alcool sau droguri va putea fi "reparat", cu ajutorul organelor artificiale. Cordoanele ombilicale ale nou-născuţilor ar putea fi păstrate într-o bancă mondială care să permită crearea de organe artificiale pentru transplanturi.

Taguri articol


12