Prof. dr. Astărăstoae: „În Sănătate, vrem soluţii, nu abureală“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
O nouă zi, protestele continuă Către Finanţe: „Hoţii!” sau „Ieşiţi afară!”

Prof. dr. Astărăstoae: „În Sănătate, vrem soluţii, nu abureală“

Sănătate 24 Septembrie 2013 / 00:00 399 accesări

Protestele pentru o… Sănătate „mai bună”, ce au demarat în 18 septembrie, au continuat. Ieri, peste 100 de membri ai Federaţiei „Sanitas” au pichetat, de la ora 11.00, sediul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), cerând alocarea a 6% din PIB pentru Sănătate. Protestatarii au fluierat din vuvuzele şi au scandat lozinci către Finanţe, precum: „Hoţii!” sau „Ieşiţi afară!”. Reprezentanţii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”, dar şi celelalte federaţii, sindicate şi organizaţii profesionale din sistem, reunite în Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate, solicită creşterea finanţării publice a Sănătăţii la 6% din PIB, în paralel cu creşterea finanţării generale (cheltuială publică plus cheltuiala privată) a Sănătăţii la 9% din PIB. „Măsurile de reformă propuse în mai multe rânduri Ministerului Sănătăţii se referă la: creşterea contribuţiilor la Sănătate angajator-angajat la 14% (7% angajat - 7% angajator); introducerea contribuţiei la Sănătate în funcţie de venit, în cuantum de 7%, pentru toţi cetăţenii României care realizează venituri, indiferent de sursa acestora; definirea pachetului de bază raportat la costurile serviciilor medicale reale; introducerea asigurărilor complementare de sănătate etc.”, a declarat preşedintele Comitetului Director al Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”, Viorel Rotilă, într-un comunicat. Potrivit acestuia, analiza nivelului de finanţare a Sănătăţii nu trebuie să se facă prin raportare la cheltuiala din PIB pentru Sănătate, care este un indicator relativ, ci prin raportare la cheltuiala pe cap de locuitor pentru Sănătate, care constituie un indicator absolut în domeniu. Ca urmare, se solicită o ţintă de creştere a cheltuielii pentru Sănătate pe cap de locuitor la 800 de dolari în 2014 şi la 1.000 de dolari până în 2015.

DISCUŢII Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat ieri că va purta discuţii cu reprezentanţii MFP pentru a găsi unele soluţii în ceea ce priveşte solicitările Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate. „Deschidem discuţiile cu Ministerul Finanţelor. Este o discuţie, aş spune, destul de aplecată, cu cifre. O vom face în cursul zilei de astăzi (ieri - n.r.), o să mai continuăm şi mâine (astăzi - n.r.), probabil. Nu sunt convins că se găsesc resursele, pentru că, dacă ar fi, s-ar pune pe masă. Dar trebuie căutate o mie şi una de soluţii, multe alternative. Nu este uşor, dar se încearcă. Important pentru mine este că sistemul sanitar funcţionează, că medicii îşi fac datoria, că cetăţenii care apelează la sistem sunt trataţi”, a afirmat Nicolăescu. El a precizat că vor fi purtate discuţii şi cu oficialii care se ocupă de buget, pentru a găsi resursele financiare cerute de personalul din Sănătate. Ministerul Sănătăţii a identificat duminică, împreună cu reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate, mai multe soluţii pentru a rezolva unele dintre revendicările angajaţilor din sistem. Principala problemă care nu poate fi rezolvată imediat este cea privind alocarea a 6% din PIB acestui domeniu, despre care ministrul a susţinut că va creşte gradual până în 2016, conform programului de guvernare. Nicolăescu a mai spus că, în cazul în care Guvernul va acorda indexări salariale în 2014, personalul sanitar ar trebui să aibă prioritate.

NU ABURELI… Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, a declarat, după întâlnirea de ieri între protestatari şi reprezentanţii ministerului, că membrii Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate aşteaptă de la Ministerul de Finanţe soluţii la revendicările lor, „nu abureală”.

POTRIVIT PREŞEDINTELUI CMR, COALIŢIA ESTE DISPUSĂ SĂ NEGOCIEZE ANUMITE ASPECTE ALE SOLICITĂRILOR, DAR VREA SĂ FIE STABILITE ANUMITE TERMENE PENTRU SOLICITĂRILE CE NU POT FI REZOLVATE IMEDIAT, IAR ACESTEA SĂ FIE RESPECTATE.

„Nu suntem absurzi. Putem negocia anumite termene. Dar vrem ca tot ceea ce semnăm să fie respectat”, a mai spus prof. univ. dr. Astărăstoae. Reprezentanţii Coaliţiei au anunţat că vor continua şi în această săptămână acţiunile de protest, după ce duminică s-au întâlnit cu ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi secretarii de Stat.

Potrivit calendarului de proteste anunţat de Coaliţie, pichetele vor fi organizate până în 27 septembrie, la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor, urmând ca în octombrie să aibă loc un protest la Guvern, iar în noiembrie să fie declanşată greva generală, cu asigurarea unei treimi din activitate, dacă până atunci guvernanţii nu răspund solicitărilor medicilor.



12