Regiunile separatiste ale Gruziei provoacă un schimb dur de replici între SUA şi Rusia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Regiunile separatiste ale Gruziei provoacă un schimb dur de replici între SUA şi Rusia

Externe 17 Aprilie 2008 / 00:00 551 accesări

Preşedintele gruzin Mihail Saakaşvili a convocat, miercuri, o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU după ce Rusia a decis să consolideze relaţiile cu Abhazia şi Oseţia de Sud. Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat Guvernului să stabilească relaţii mai apropiate cu regiunile separatiste gruzine Abhazia şi Oseţia de Sud, a anunţat miercuri Ministerul rus al Afacerilor Externe. Documentul nu menţionează recunoaşterea de către Rusia a cererilor de independenţă faţă de Gruzia ale celor două regiuni. Este puţin probabil ca Rusia să recunoască independenţa celor două regiuni pentru că este atentă să nu cauzeze separatism în interiorul graniţelor sale. Totuşi, Vladimir Putin a cerut deja Guvernului rus să recunoscă entităţile juridice înregistrate în Abhazia şi Oseţia de Sud, adăugînd că Ministerul Afacerilor Externe va oferi, dacă va fi nevoie, servicii consulare rezidenţilor din cele două regiuni. ”Implementarea acestor măsuri va facilita consolidarea securităţii şi stabilităţii în regiunea Caucazului”, precizează comunicatul autorităţilor ruse.

SUA şi Rusia au avut un schimb dur de replici, marţi, în ceea ce priveşte problema celor două teritorii separatiste gruzine, după ce Consiliul de Securitate al ONU şi-a reiterat angajamentul faţă de suveranitatea şi integritatea acestei ţări. Administraţia de la Washington este extrem de îngrijorată cu privire la planurile Rusiei de a inaugura misiuni reprezentative semioficiale în Abhazia şi Oseţia de Sud fără acordul Guvernului gruzin. Regiunile Abhazia şi Oseţia de Sud s-au separat de teritoriul gruzin în anul 1991, după destrămarea Uniunii Sovietice şi declararea independenţei Gruziei. Rezoluţia adoptată marţi a extins mandatul Misiunii de Monitorizare a ONU în Gruzia pînă la 15 octombrie. Consiliul de Securitate a reafirmat angajamentul tuturor statelor membre ONU faţă de suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Gruziei, prin această rezoluţie. La rîndul său, Rusia susţine că respectă integritatea Gruziei, dar apreciază că Abhazia şi Oseţia de Sud au drept legitim de a cere independenţa după ce Occidentul a recunoscut separarea Kosovo de Serbia, în pofida obiecţiilor venite din partea Belgradului. Ambasadorul american la ONU, Zalmay Khalilzad, a declarat că problema Kosovo şi cea a Gruziei sînt două situaţii cu totul diferite şi a citicat decizia Rusiei de a renunţa la restricţiile comerciale impuse Abhaziei. Drept răspuns, ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, l-a acuzat pe oficialul american că ar rata cu totul adevărata problemă care a dus la conflictul dintre Gruzia şi Abhazia, inclusiv activitatea militară gruzină pe teritoriul separatist. În privinţa restricţiilor economice, Vitali Ciurkin a declarat că Federaţia Rusă doreşte ridicarea sancţiunilor impuse pentru a îmbunătăţi situaţia economică a regiunii.

În acest climat tensionat, s-a dat publicităţii informaţia că trupele americane şi gruzine vor participa la exerciţiile militare Immediate Response 2008, ce vor avea loc în iulie în apropiere de capitala Tbilisi. Circa 2.000 de militari, în majoritate americani, dar şi din cadrul armatei armene, azere şi ucrainene, se vor alătura trupelor gruzine în manevrele planificate de comandamentul european al armatei americane. Exerciţiile militare vor avea loc la mai multe baze gruzine, printre care Vaziani şi cea navală Poti.



12