Replici care anticipează o confruntare electorală dură, peste Ocean

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Replici care anticipează o confruntare electorală dură, peste Ocean

Externe 26 Mai 2008 / 00:00 555 accesări

Recentele schimburi de replici între cei doi posibili adversari în cursa pentru Casa Albă, John McCain şi Barack Obama, ar putea anticipa o confruntare intensă în viitoarea campanie electorală. Republicanul l-a catalogat pe rivalul democrat drept “naiv, slab şi periculos”, “un oportunist incapabil să elibereze politica americană de caracterul părtinitor”. Răspunsul lui Barack Obama se poate rezuma la unul din noile sale sloganuri: “John McCain a decis să candideze pentru al treilea mandat al lui George W. Bush”. Dacă relaţiile între John McCain şi celălalt candidat democrat Hillary Clinton sînt marcate de respect reciproc, este clar că antipatia reală s-a dezvoltat între McCain şi Obama. Tînărul senator de 46 de ani pare să îl deranjeze profund pe veteranul de 71 de ani. Acesta a reiterat că ideile lui Obama, în principal despre dialogul cu inamicii SUA sau despre renunţarea la sancţiunile împotriva Cubei, reprezintă un pericol pentru americani într-o lume marcată de ameninţări şi incertitudine. Totodată, Barack Obama l-a criticat zilele trecute pe McCain pentru că nu a susţinut o lege în favoarea foştilor combatanţi din Irak şi Afganistan.

Barack Obama s-a lansat într-un atac şi împotriva lui Hillary Clinton, pe care a acuzat-o sîmbătă că amplifică controversa pe tema alegerilor primare invalidate din Florida pentru că aceasta este ultima ei şansă de a cîştiga învestitura partidului. Barack Obama are un avans în faţa senatorului de New York, în numărul de delegaţi necesari pentru cîştigarea învestiturii democrate şi intrării în confruntarea finală cu republicanul John McCain. Delegaţii din Florida şi Michigan au fost privaţi de dreptul de a participa al Convenţia Partidului Democrat din august, cînd va fi desemnat oficial candidatul democrat, deoarece votul lor a avut loc mai devreme, încălcînd normele partidului. Nici Clinton şi nici Obama nu au făcut campanie în cele două state înaintea alegerilor primare, iar senatorul de Illinois şi-a eliminat numele de pe buletinele de vot din Michigan. Totuşi, Obama a petrecut trei zile în Florida în această săptămînă. O comisie a partidului se va reuni sîmbăta viitoare pentru a adopta o rezoluţie în legătură cu acest conflict. Brack Obama a declarat că el vrea ca delegaţii să participe la Convenţie, dezminţind informaţiile potrivit cărora alegătorii nemulţumiţi faţă de rolul mai puţin agresiv al acestuia în rezolvarea disputei va genera resentimente în rîndul electorilor democraţi din Florida. Acesta nu i-a cerut lui Clinton să se retragă din cursă şi a fost atent să evite îndepărtarea susţinătorilor acesteia.

Cursa electorală americană este departe de lua sfîrşit. Fostul preşedinte american Jimmy Carter a declarat că se aşteaptă ca superdelegaţii democraţi să îşi dezvăluie opţiunile la scurt timp după încheierea alegerilor primare în iunie, Hillary Clinton fiind astfel nevoită să se retragă din cursă. Barack Obama deţine un avans aproape de nedepăşit în numărul de delegaţi la convenţia din august. Potrivit estimărilor MSNBC, Obama are 1.954 de delegaţi, iar Clinton 1.783, iar numărul delegaţilor care au rămas de desemnat la alegerile primare este de 86.

Barack Obama pleacă cu prima şansă şi împotriva republicanului John McCain, care se confruntă cu numeroasele scandaluri în care sînt implicaţi consilierii săi. Mai mulţi membri ai echipei de campanie a senatorului de Arizona au fost nevoiţi să demisioneze în ultimele săptămîni. McCain a stabilit noi reguli care îi obligă pe reprezentanţii grupurilor de lobby implicaţi în campanii să renunţe la activităţile profesionale şi la legăturile cu ţări străine. Un alt scandal care se prefigurează o are în vedere pe Cindy McCain, soţia candidatului republican, care în cele din urmă şi-a publicat declaraţia de impozit pe anul 2006, în care apare un venit personal de şase milioane de dolari. Cindy McCain, moştenitoarea multimilionară a unui important distribuitor de bere, a refuzat pînă vineri să prezinte orice informaţie cu privire la averea sa personală, spre deosebire de candidaţii democraţi la învestitură. Soţii McCain au fiecare o declaraţie de impozit diferită, iar echipa de campanie a senatorului de Arizona încearcă să argumenteze că averea soţiei lui John McCain este o chestiune privată.



12