Salvarea Greciei şi Irlandei a încălcat reglementările UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Salvarea Greciei şi Irlandei a încălcat reglementările UE

Externe 21 Decembrie 2010 / 00:00 410 accesări

Autorităţile din zona euro au ales deliberat să încalce reglementările din EU16, ajutând Grecia şi Irlanda, strângând rândurile pentru a proteja viitorul zonei euro, a declarat ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde. Tratatul de la Lisabona prevede condiţii stricte pentru acordarea pachetelor de asistenţă financiară. Liderii UE au fost de acord la summit-ul de joi să amendeze prevederile Tratatului, prin crearea unui mecanism permanent pentru a garanta stabilitatea financiară a zonei euro în ansamblul său. Într-un comentariu publicat în “Wall Street Journal”, Lagarde susţine că amendamentele reprezintă o ajustare majoră dar schimbările sunt necesare, în urma turbulenţelor de pe pieţele financiare provocate de criza datoriilor suverane. “Pachetele de asistenţă financiară acordate Greciei şi Irlandei precum şi crearea fondului european de salvare au reprezentat excese majore ale Tratatului”, a afirmat oficialul francez.

Liderii statelor membre UE au convenit săptămâna trecută că Tratatul ar trebui modificat pentru ca statele membre din zona euro să instituie un mecanism permanent pentru a garanta stabilitatea financiară a zonei euro în ansamblul său, ce va înlocui Fondul European de Stabilitate Financiară (FESF) şi Mecanismul European de Stabilizare Financiară (MESF) care vor fi în vigoare până în iunie 2013. Întrucât noul mecanism vizează garantarea stabilităţii financiare a zonei euro în ansamblu, Consiliul European a convenit că articolul 122 din Tratatul privind funcţionarea UE nu va mai fi necesar şi în consecinţă s-a decis că acesta nu ar trebui să fie utilizat în acest scop. Liderii statelor membre au făcut şi un apel către miniştrii Finanţelor din zona euro şi Comisia Europeană, pentru a finaliza lucrările privind acordul interguvernamental de instituire a viitorului mecanism până în martie 2011. Mecanismul va fi activat printr-un acord reciproc al statelor membre din zona euro, în cazul apariţiei unui risc pentru stabilitatea zonei euro în ansamblu.

Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, consideră că “actuala criză economică şi financiară a relevat mai ales necesitatea unui răspuns cuprinzător, pentru a garanta nu doar fezabilitatea tehnică, dar şi consensul politic pentru consolidarea stabilităţii economice europene”. Barroso a menţionat că liderii statelor membre şi-au reafirmat, joi şi vineri, sprijinul pentru Grecia şi Irlanda şi recunoaşterea faptului că aceste două state iau măsurile adecvate pentru depăşirea situaţiei de criză bugetară şi financiară, au accentuat nevoia consolidării bugetare şi cea de a oferi sprijinul financiar adecvat pentru instrumentele deja existente de consolidare financiară şi au evidenţiat din nou necesitatea unei mai bune supravegheri şi mai mari transparenţe în sectorul bancar. Toate aceste angajamente au fost sintetizate şi joi seară în declaraţia că liderii statelor membre vor face tot ce este necesar pentru a asigura stabilitatea financiară europeană.



12