Situaţia din Tibet, o provocare pentru conştiinţa lumii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Situaţia din Tibet, o provocare pentru conştiinţa lumii

Externe 22 Martie 2008 / 00:00 583 accesări

“Lumea liberă îşi va pierde autoritatea morală de a vorbi despre drepturile omului, dacă nu protestează faţă de opresiunea chineză din Tibet”, a declarat vineri preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA. Curajoasă, Nancy Pelosi a făcut această afirmaţie în faţa unei mulţimi de tibetani, în urma întîlnirii cu Dalai Lama la sediul Guvernului său aflat în exil. Această întrevedere survine în timp ce secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, a făcut joi apel la reţinere în Tibet, unde forţele de ordine au reprimat violent revoltele protestatarilor tibetani. În octombrie anul trecut, preşedintele Bush i-a înmînat lui Dalai Lama medalia Parlamentului, cea mai înaltă distincţie civilă din Congres.

Vineri, circa 2.000 de tineri tibetani s-au adunat în complexul în care locuieşte Dalai Lama, la Dharamsala, arborînd drapele indiene, tibetane şi americane. Potrivit unui bilanţ oficial, 13 persoane au fost ucise în reprimarea manifestaţiilor care au început la 10 martie la Lhasa, capitala Tibetului, cu ocazia aniversării revoltei din 1959 împotriva puterii chineze, care preluase controlul asupra Tibetului în 1951. Tibetanii din exil vorbesc despre sute de morţi, nu numai în Tibet, ci şi în celelalte regiuni în care s-au propagat manifestaţiile. Exilaţii tibetani s-a înregistrat, au pătruns vineri în sediul ambasadei Chinei din New Delhi, după mai multe tentative nereuşite de la începutul manifestaţiilor protibetane în ultimele 12 zile. Aproximativ 50 de tibetani au trecut de barajele poliţiei şi au reuşit să scape spre sediul ambasadei din cartierul diplomatic Chanakyapuri. 15 protestatari au sărit gardul şi au pătruns în curtea reprezentanţei diplomatice, unde au scandat „Tibetul liber!”. Imediat, manifestanţii au fost imobilizaţi de forţele de ordine indiene.

Represaliile Chinei împotriva protestelor antiguvernamentale din Tibet, despre care afirmă că ar fi fost orchestrate de Dalai Lama, au atras critici internaţionale dure şi umbresc pregătirile pentru Jocurile Olimpice de la Beijing. Liderul spiritual tibetan a negat că ar fi instigat protestele violente din Tibet, cele mai puternice din ultimii 20 de ani, oferindu-se chiar să renunţe la acest statut dacă violenţele se vor agrava. Dalai Lama este adeptul unei autonomii sporite pentru Tibet, mai degrabă decît al independenţei, o poziţie pe care numeroşi tibetani, în special generaţia mai tînără însetată de o libertate completă, nu o agreează.



12