Teatrul de Stat Constanţa, distins cu trei premii la Festivalul de la Piatra Neamţ

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Teatrul de Stat Constanţa, distins cu trei premii la Festivalul de la Piatra Neamţ

Cultură 02 Noiembrie 2007 / 00:00 722 accesări

Teatrul de Stat Constanţa a repurtat un succes memorabil pe scena Festivalului „Pledez pentru tine(ri)” de la Piatra Neamţ (21-31 octombrie), cîştigînd, miercuri seară, cele mai importante premii ale manifestării cu spectacolul „Inimi cicatrizate”, de Max Blecher. Această capodoperă a teatrului constănţean, precum şi a regizorului Radu Afrim, a fost răsplătită de juriul festivalului, format din nume de marcă ale vieţii teatrale româneşti, cu Marele premiu pentru cel mai bun spectacol. De asemenea, doi tineri actori din distribuţie au fost distinşi cu premiile de interpretare. Este vorba despre actriţa Lana Moscaliuc, acesteia fiindu-i acordat, pentru rolul Eva, Premiul de interpretare pentru rol feminin – secţiunea actori profesionişti şi de actorul Mihai Smarandache, care a fost distins, pentru rolul Quintonce, cu Premiul de interpretare pentru rol masculin – secţiunea actori profesionişti. „Nu mă aşteptam să cîştig. Este un festival de clasă. Pot spune că am rămas marcată de o replică a personajului meu: Uneori, vindecarea e mai grea decît boala însăşi”, a precizat Lana Moscaliuc. De menţionat este faptul că cei doi premiaţi au debutat pe scena teatrului de la malul mării, Lana Moscaliuc în anul 2000, în „Visul unei nopţi de vară”, iar Mihai Smarandache în 2005, în „Îmblînzirea scorpiei”.

După ce s-a jucat, pe data de 25 octombrie, într-o sală arhiplină şi s-a bucurat de o reacţie extraordinară a publicului din Piatra Neamţ, spectacolul, dar şi actorii teatrului de la malul mării au primit confirmarea valorii lor şi din partea specialiştilor. Directorul general artistic al Teatrului de Stat Constanţa, Sorin Militaru, a precizat: „Sîntem fericiţi! Este un succes care înseamnă enorm pentru teatrul nostru, este primul pas către recunoaşterea naţională. Vrem să mergem mai departe, să devenim unul dintre cele mai importante teatre din România. Avem în intenţie participarea la festivaluri naţionale şi internaţionale, prin care să promovăm imaginea teatrului”. Deşi, iniţial, făcea parte din juriu, Sorin Militaru a renunţat la această calitate, tocmai pentru a nu exista suspiciuni u privire la acordarea premiilor.

Pe scenă au evoluat: Marian Adochiţei (Emanuel), Lana Moscaliuc (Eva), Nicoleta Lefter (Solange), Emilian Oprea (Ernest), Mihai Smarandache (Quintonce), Diana Lupan (Wandeska), Georgiana Mazilescu (Isa), Dan Zorilă (Doctor Ceriez), Bogdan Bucătaru (Tonio), Cristina Oprean (Doamna Tils), Diana Cheregi (medic), Alexandru Mereuţă (Omul cu pietre), Turchian Guzin Nasurla (Cora), Remus Archip (Roger), Loredana Marilena Luca, Ionuţ Tunescu.

Taguri articol


12