Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 09 Aprilie 2014 / 00:00 450 accesări

SIRIA

Preot olandez asasinat

Iezuitul olandez Frans van der Lugt, salutat ca un om al păcii de către Vatican, a fost asasinat luni, în faţa casei sale, în partea veche a oraşului Homs, unde a rămas în pofida foametei şi bombardamentelor armatei siriene. Van der Lugt, în vârstă de 75 de ani, care avea reşedinţa în Siria din 1966, a fost executat cu sânge rece, de o persoană necunoscută, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG cu sediul în Marea Britanie. Motivul asasinatului nu este cunoscut. Agenţia siriană oficială Sana a acuzat un grup terorist armat că a tras asupra preotului. Opoziţia siriană a acuzat regimul lui Bashar al-Assad că este singurul responsabil de crimă şi singurul beneficiar al morţii părintelui Frans. Opoziţia a subliniat că preotul era protejat de Armata Siriană Liberă (ASL). Paznicul ASL a fost rănit la nivelul pieptului, luni dimineaţă, când un bărbat înarmat şi mascat a atacat mănăstirea, afirmă opoziţia. Preotul va fi înmormântat în Siria, potrivit voinţei sale. De la începutul conflictului, în martie 2011, peste 150.000 de persoane au fost ucise în Siria, iar peste nouă milioane de persoane au fost obligate să-şi părăsească locuinţele, potrivit ONU. Contestat de peste trei ani, preşedintele Bashar al-Assad a reafirmat într-un mesaj adresat omologului său rus, Vladimir Putin, că nu va părăsi puterea. În contextul în care rebeliunea este dominată de islamişti, al-Assad a subliniat, luni, că proiectul Islamului politic a eşuat.

PAKISTAN

Bombă în tren

Explozia unei bombe la bordul unui tren de pasageri a provocat moartea a cel puţin 12 persoane şi rănirea altor aproximativ 40, ieri, în provincia pakistaneză Balucistan, teatrul unui conflict între grupările rebele secesioniste şi forţele armate. Explozia a avut loc la Sibi, la 160 de kilometri sud de capitala provinciei, Quetta, la bordul Jaffar Express, un tren de pasageri. Balucistanul, provincie bogată în hidrocarburi, cu o suprafaţă comparabilă cu cea a Italiei, frontalieră cu Iranul şi Afganistanul, este devastată, de un deceniu, de un conflict între rebeliunea locală şi forţele armate. Rebelii din Balucistan, regrupaţi în aproximativ şase mişcări, atacă în special forţele de ordine, simbolurile puterii şi instalaţiile strategice, precum gazoductele şi căile ferate. Trenul Jaffar Express a fost, în octombrie, ţinta unui atentat cu bombă soldat cu şase morţi. Atacul de ieri, care nu a fost revendicat imediat, are loc la o zi după o operaţiune a paramilitarilor împotriva unui bastion al rebelilor în centrul provinciei. Potrivit forţelor pakistaneze, aproximativ 40 de rebeli ai Armatei Republicane din Balucistan (BRA) şi ai Armatei de Eliberare a Balucistanului (BLA) au fost ucişi în această operaţiune. Atacul împotriva trenului poate fi o reacţie faţă de operaţiunea în curs împotriva rebelilor, a comentat ministrul pakistanez al Transporturilor, Malik Saad Rafiq.

SUA

Cel puţin 35 de gloanţe în opt minute

Autorul atacului de la Fort Hood, Texas, a tras peste 35 de focuri de armă în şase locuri diferite, provocând moartea a trei persoane şi rănind alte 16, au anunţat anchetatorii. Faptele s-au desfăşurat într-un interval de timp de aproximativ opt minute, între primul apel adresat serviciilor de salvare şi momentul în care atacatorul s-a sinucis, a afirmat Chris Grey, un purtător de cuvânt al CID, serviciul de anchetă penală al US Army. De la atacul de miercuri, anchetatorii au reuşit să reconstituie parcursul urmat în acea zi de caporalul Ivan Lopez, în vârstă de 34 de ani. Ei au beneficiat în acest scop de 235 de indicii găsite pe teren şi interviuri cu peste 1.100 de martori. Preşedintele Barack Obama şi soţia sa, Michelle, vor merge astăzi la Fort Hood, pentru a participa la o ceremonie de omagiu în memoria victimelor. Această dramă a trezit amintiri dureroase pentru zecile de mii de militari de la Fort Hood, deja îndoliaţi de uciderea a 13 persoane, în noiembrie 2009, într-un atac comis de psihiatrul militar Nidal Hassan, care s-a prezentat drept un ”soldat al lui Allah”.

FRANŢA

Seism

Un cutremur cu magnitudinea de 5,19 pe scara Richter s-a produs, luni seara, în sud-estul Franţei, fiind resimţit pe Coasta de Azur şi în Alpii de Sud, conform organizaţiei Sismo-Azur. Potrivit pompierilor, în urma cutremurului, în Alpii Maritimi nu au fost raportate victime sau pagube materiale. Cutremurul, care s-a produs în jurul orei locale 21.25, a durat 15 secunde şi a fost resimţit în toată regiunea de sud-est a Franţei, potrivit Sismo-Azur. Prefectura din Alpii Maritimi a confirmat că seismul a fost resimţit în special între Saint-Laurent du Var, în vestul localităţii Nisa şi Grasse, dar nu a precizat unde a fost localizat epicentrul cutremurului.

CANADA

Liberalii revin la putere în Québec

Liderul Partidului Liberal din Québec (PLQ), Philippe Couillard, a devenit, luni seara, noul premier al provinciei francofone, în urma victoriei confortabile obţinute de partidul său, care le-a înfrânt pe Pauline Marois şi Guvernul separatist al acesteia. Philippe Couillard, în vârstă de 56 de ani, a reuşit să-i readucă la putere pe liberali, îndepărtaţi din Guvernul provinciei francofone în primăvara lui 2012, în urma unui lung conflict cu studenţii. Prima femeie care a guvernat Québecul, Pauline Marois, va rămâne în istorie ca şefa unui Guvern care, pentru prima dată în 40 de ani, nu a obţinut al doilea mandat.

MAREA BRITANIE

Vizită istorică

Preşedintele irlandez, Michael D. Higgins, a sosit luni la Londra, cu o zi înainte de începerea oficială a unei vizite de stat de patru zile în capitala britanică, o premieră pentru un şef de stat irlandez. Acest eveniment intervine la trei ani după vizita istorică a reginei Elisabeta a II-a în Republica Irlanda, care a finalizat procesul de normalizare a relaţiilor între cele două state. Higgins, în vârstă de 72 de ani, un poet şi fost ministru al Culturii, a fost primit luni, pe aeroportul londonez Heathrow, de un reprezentant al reginei. Vizita sa de stat, prevăzută să se desfăşoare până vineri, a început oficial ieri. Preşedintele irlandez s-a adresat, ieri după-amiază, celor două Camere ale Parlamentului britanic, luând apoi cina organizată de regină la castelul Windsor, în prezenţa unui fost oficial din cadrul IRA, Martin McGuinness. Invitaţia adresată acestui catolic în vârstă de 63 de ani, care timp de 30 de ani a luptat împotriva dominaţiei Marii Britanii, este simbolică. Regina a efectuat, în 2011, o vizită istorică la Dublin, prima a unui suveran britanic de la proclamarea independenţei Irlandei, în 1922.



12