Telegraf

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegraf

Externe 17 Martie 2014 / 00:00 487 accesări

UNGARIA

Şoferiţă româncă arestată

O româncă de 34 de ani a fost arestată în Ungaria, după ce a provocat un accident rutier soldat cu un mort şi doi răniţi pe autostrada M3, în estul ţării vecine. Femeia conducea un autoturism cu numere de Italia, când a intrat în coliziune, în viteză, cu un camion. Un pasager în vârstă de 48 de ani a murit, iar alţi doi au fost răniţi grav, viaţa acestora fiind în pericol, a declarat un purtător de cuvânt al Poliţiei locale. Poliţia a declanşat o investigaţie, sub suspiciunea de conducere imprudentă.

SIRIA

Confruntări

Armata siriană a preluat, ieri, controlul asupra oraşului strategic Yabrud, ultimul bastion rebel din Munţii Qalamoun, în apropiere de frontiera cu Libanul. Surse din opoziţie au declarat că civilii şi militanţii au fugit din oraş către frontiera libaneză, în noaptea de sâmbătă spre duminică, înainte de cucerirea Yabrudului. Pierderea acestui oraş este o lovitură dură pentru opoziţie. Situat în apropiere de frontiera cu Libanul, oraşul a devenit un fief rebel încă de la începutul revoltei populare, în martie 2011, permiţând tranzitul de armament şi combatanţi. De asemenea, Yabrud se află pe o autostradă importantă, care asigură o legătură între Damasc şi Homs, al treilea cel mai important oraş din ţară. Confruntări dure au avut loc sâmbătă, la Yabrud, în principal între combatanţi din cadrul mişcării şiite libaneze Hezbollah, experţi în lupte de gherilă urbană, susţinuţi de bombardamente aeriene siriene, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului. Bătălia de la Yabrud este crucială pentru Hezbollah. Mişcarea şiită libaneză, care şi-a recunoscut în mod oficial, în primăvara lui 2013, angajamentul militar în conflict alături de regimul sirian, intenţionează să blocheze orice infiltrare a rebelilor în Liban, în special către oraşul sunnit Aarsal, în estul ţării.

SERBIA

Scrutin anticipat

Sârbii au votat ieri într-un scrutin legislativ anticipat, în care conservatorii din cadrul SNS sunt bine plasaţi să obţină o victorie, în urma deschiderii, recent, a negocierilor de aderare la UE. Aproximativ 6,7 milioane de alegători au fost chemaţi la urne. Anterior izolată din cauza rolului pe care l-a jucat în conflicte care au marcat dezmembrarea sângeroasă a fostei Iugoslavii, Serbia a reuşit să depăşească această imagine. De la instalarea la putere, în 2012, Guvernul SNS a îmbunătăţit în mod spectaculos relaţiile cu fosta provincie sârbă Kosovo, în care majoritatea albaneză şi-a proclamat independenţa în 2008. În pofida unei situaţii economice extrem de dificile, SNS este creditat cu 44% din intenţiile de vot, potrivit unor sondaje, reprezentând un scor dublu faţă de cel obţinut în scrutinul din 2012. Partidul Socialist (SPS), principalul aliat al premierului în exerciţiu, Ivica Dacic, se află pe poziţia a doua, cu 13,9% din intenţiile de vot. Principala forţă a opoziţiei, Partidul Democratic (DS), s-a prăbuşit la 11%, jumătate din cât a obţinut în 2012, când a pierdut puterea. În total, şase coaliţii şi partide urmează să-şi împartă, potrivit unor sondaje, cele 250 de mandate de parlamentar. Liderul SNS, Aleksandăr Vucic, în vârstă de 44 de ani, a declarat că a convocat alegeri anticipate pentru a obţine susţinerea cea mai puternică posibilă în vederea transformării Serbiei într-un stat european modern.

SLOVACIA

Alegeri prezidenţiale

Secţiile de votare s-au deschis sâmbătă, în Slovacia, pentru primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, în care favorit este actualul premier social-democrat Robert Fico. Premier în perioada 2006-2010 şi începând din 2012, Fico, un fost comunist, în vârstă de 49 de ani, se prezintă ca un apărător al celor săraci. Potrivit sondajelor, el urmează să îl înfrunte în al doilea tur pe un milionar filantrop, Andrej Kiska, în vârstă de 51 de ani, cu o orientare de centru, dar fără un partid şi un începător în politică. Partidul social-democrat Smer-SD al lui Fico controlează, în urma alegerilor legislative din 2012, atât Guvernul, cât şi Parlamentul monocameral, în care dispune de o majoritate confortabilă de 83 din totalul de 150 de mandate. Criticii premierului în exerciţiu apreciază că o eventuală alegere a acestuia în funcţia supremă va conduce la o monopolizare a puterii în Slovacia, membră UE din 2004 şi a zonei euro din 2009. Noul şef de stat va depune jurământul pe 15 iunie, după expirarea celui de-al doilea mandat al actualului preşedinte Ivan Gasparovici, de stânga.

UNGARIA

Miting amânat

Opoziţia de stânga din Ungaria a fost nevoită să amâne un miting important, programat sâmbătă după-amiază, din cauza unor condiţii meteorologice nefavorabile. Opoziţia este nevoită, pentru al doilea an consecutiv, să renunţe la această reuniune anuală importantă împotriva Guvernului din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Organizatorii au anunţat că vor să organizeze altă reuniune, înaintea alegerilor prevăzute la 6 aprilie.

ISRAEL

Boicot energetic

Singura centrală electrică din Fâşia Gaza s-a oprit din funcţionare, sâmbătă, din cauza întreruperii aprovizionării cu carburant provenind din Israel, a anunţat adjunctul directorului Autorităţii pentru Energie din Fâşia Gaza.



12