Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Economie 31 Octombrie 2008 / 00:00 507 accesări

9 din 10 contribuabili plătesc voluntar obligaţiile la buget

Ponderea contribuabililor care îşi plătesc la timp obligaţiile la stat a crescut la aproximativ 90% în acest an, de la 66% în 2005, a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Daniel Chiţoiu. Evaziunea fiscală rămîne o practică predilectă însă pentru un segment de 8-10% din contribuabili, care se regăsesc în zona accizelor. În ciuda costurilor mari suportate de ANAF, colectarea silită rămîne varianta cea mai sigură de strîngere la bugetul de stat a obligaţiilor fiscale datorate de contribuabilii care nu se conformează voluntar şi depăşesc teremenele legale de plată. În anul 2005, aproape 34% din contribuabili au achitat silit impozitele către bugetul de stat. Pentru a reduce costurile ataşate colectării silite, ANAF a introdus şi sistemul colectării online a impozitelor, dar acesta este folosit în prezent de doar 2% din contribuabili, la mai bine de un an de la lansare.

Doar 16% dintre contribuabili cer rambursarea de TVA

Doar 16% din cei 320.000 de contribuabili care au drept să solicite rambursarea TVA-ului fac acest lucru în România, a precizat şeful finanţelor, Daniel Chiţoiu. \"Din aproximativ 800.000 de contribuabili, în majoritate agenţi economici, 40%, respectiv 320.000, figurează cu TVA de rambursat. Din aceştia, doar 16% îşi exprimă opţiunea de rambursare\", a spus Chiţoiu. Persoanele impozabile au dreptul la deducerea TVA pentru bunuri livrate sau care urmează să le fie livrate de către o altă persoană impozabilă sau pentru prestări de servicii, precum şi în cazul achitării TVA pentru bunurile importate, dacă acestea sînt destinate desfăşurării de operaţiuni scutite de TVA sau de alte operaţiuni la care legislaţia prevede dreptul la deducere.

“Băncile reiau peste două săptămîni creditarea firmelor”

Perioada de blocaj a creditelor către firme pare că se va încheia peste 2-3 săptămîni, cînd băncile vor relua finanţarea persoanelor juridice, este de părere Chiţoiu. În contextul de incertitudine creat, pe plan internaţional, de criza financiară, băncile din România au luat măsuri de limitare a creditării, cum ar fi, în unele cazuri, scoaterea din ofertă a produselor în franci elveţieni, valută considerată riscantă, din cauza expunerii clienţilor la riscurile fluctuaţiilor de curs de schimb. BNR susţine în continuare că impactul turbulenţelor financiare internaţionale asupra României este în continuare limitat.



12