Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 22 Martie 2008 / 00:00 602 accesări

Serbia - Atentat împotriva unui judecător

Preşedintele tribunalului din oraşul sîrb Knjazevac, din sud-estul ţării, Dragisa Cvejic, a fost grav rănit, vineri, într-un atac cu bombă. Magistratul a fost transportat în stare gravă la spitalul din oraşul învecinat Nis, unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale, suferind răni la stomac şi membrele inferioare. Atacul a avut loc, în momentul în care judecătorul ieşea din casă pentru a pleca spre serviciu. Soţia şi fiul său erau în casă şi nu au fost răniţi. Autorităţile nu au precizat deocamdată motivul atacului. Nu este prima dată cînd se încearcă asasinarea unui judecător în Serbia. În urmă cu nouă luni, un judecător a fost împuşcat mortal de reclamant în timpul unui proces desfăşurat la un tribunal din districtul Odzac.

Spania - Explozie în Ţara Bascilor

O maşină-capcană a explodat, vineri, în apropiere de o cazarmă a gărzii civile spaniole la Calahorra, în regiunea La Rioja, în nordul ţării. Asistenţa Rutieră din Ţara Bascilor a confirmat că a primit un apel telefonic, care avertiza că există o maşină-capcană ce va exploda la ora 14.00, revendicînd acţiunea în numele organizaţiei separatiste basce ETA. Serviciul de asistenţă rutieră este un mijloc tradiţional folosit de ETA pentru a anunţa iminenţa unei explozii.

Grecia - Atentate minore

Şapte atentate minore cu dispozitiv incendiar artizanal au fost comise la Atena şi Pireu, în noaptea de joi spre vineri, în special împotriva băncilor şi a bunurilor unor firme de securitate, provocînd doar pagube materiale. Poliţia atribuie acest tip de atentate, foarte frecvente în ţară, grupărilor anarhiste sau de extremă-stîngă. Seria de atentate a avut loc la scurt timp după ce Parlamentul elen a adoptat joi seară proiectul de reformare a sistemului de pensii al premierului conservator Costas Caramanlis, în pofida opoziţiei ferme a majorităţii salariaţilor şi sindicatelor, care au organizat trei greve generale începînd din decembrie. Premierul, care a făcut din acest dosar un obiectiv prioritar de la realegerea sa în septembrie, dispune de o majoritate slabă, dar fidelă, de 151 de deputaţi din totalul de 300 ai Parlamentului, care a votat în favoarea textului în pofida opoziţiei partidelor de stînga.

Rusia - Captură de droguri

Poliţia transporturilor din Rusia a găsit peste 18 kilograme de heroină în valiza unei femei aflate într-un tren de pe ruta Moscova-Vladivostok. Femeia care transporta drogurile, în vîrstă de 46 de ani, a fost reţinută. Heroina capturată este în valoare de 1,6 milioane de dolari. Poliţiştii cred că drogurile proveneau din Asia Centrală.

Bulgaria - Ratificare

Parlamentul bulgar a ratificat joi Tratatul de la Lisabona, după o discuţie pe această temă în prezenţa miniştrilor, a judecătorilor Curţii Constituţionale şi a reprezentanţilor corpului diplomatic. Tratul a fost ratificat cu 199 de voturi pentru, 15 împotrivă şi o abţinere. Documentul a fost deja ratificat de Franţa, Ungaria, Malta, România, Slovenia şi de Senatul belgian.

Rusia - Relaţii tensionate

Cazul de spionaj industrial în care ar fi implicat un angajat al grupului ruso-britanic TNK-BP nu are nici o legătură cu relaţiile tensionate dintre cele două ţări, a anunţat vineri Ministerul rus al Afacerilor Externe. Serviciile Federale de Securitate, fostul KGB,a anunţat joi că doi fraţi ruso-americani, Ilia şi Aleksandr Zaslavski, care au studiat în Marea Britanie şi unul dintre ei lucrează pentru TNK-BP, sît suspectaţi de spionaj industrial în domeniul petrolului şi gazelor, în favoarea unor companii străine. nchetatorii ruşi au efectuat miercuri percheziţii la sediul TNK-BP, precum şi la birourile companiei petroliere britanice BP, ce deţine 50% din acţiuni la TNK-BP din Moscova. British Council de la Londra şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu reţinerea lui fraţilor Zaslavski, unul dintre ei preşedintele clubului foştilor studenţi din universităţile britanice. De altfel, arestările au avut loc cu o zi înainte ca Duma de Stat să aprobe înăsprirea legilor ce vizează domeniul investiţiilor străine.

Bosnia-Herţegovina - Suspecţi de terorism, arestaţi

Cinci islamişti au fost arestaţi de poliţia din Bosnia-Herţegovina, fiind acuzaţi că plănuiau să comită acţiuni teroriste în ţară. Trei dintre cei cinci bărbaţi, a căror identitate nu a fost dezvăluită, au fost arestaţi la Sarajevo şi doi la Bugojno. Poliţia a confiscat o cantitate importantă de explozibili, mine antitanc şi mecanisme de declanşare a dispozitivelor explozive.

Cipru - Noi discuţii de reunificare

Liderii ciprioţi grec şi turc au convenit, vineri, să redeschidă strada Ledra din Nicosia, un simbol al divizării insulei Cipru şi să se întîlnească, din nou, peste trei luni, într-un efort de reunificare. Liderul cipriot grec, Demetris Christofias şi cel cipriot turc, Mehmet Ali Talat au reluat negocierile de unificare în prezenţa lui Michael Moller, reprezentantul special al ONU, care a găzduit întîlnirea pe un teritoriu controlat de forul internaţional ce desparte Nicosia, capitala divizată a Ciprului.

Germania - Proiect de reformă

Cipru şi Germania au prezentat un proiect care prevede adăugarea a şapte noi membri Consiliului de Securitate al ONU. În ultimii zece ani, Adunarea Generală a ONU a propus diferite metode de extindere a Consiliului de Securitate, toate respinse. Însă Germania, Cipru, Olanda şi Marea Britanie au formulat o propunere de compromis. Rezultatul este un proiect confidenţial ce prevede extinderea Consiliului de Securitate la 22 de membri faţă de 15 în prezent. Potrivit proiectului, două locuri în Consiliu ar trebui să revină Africii, două Asiei, unul Americii Latine, unul Europei Occidentale şi încă unul Europei de Est. Cele mai mari şanse să devină membrii permanenţi le au Germania, Japonia, India şi Brazilia, cu toată opoziţia Italiei faţă de Germania sau a Pakistanului faţă de India.



12