Tranzacţiile cu imobile vechi şi leasingul imobiliar, scutite de la plata TVA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tranzacţiile cu imobile vechi şi leasingul imobiliar, scutite de la plata TVA

Şi meditaţiile acordate de profesori sînt scutite de la plata TVA, în timp ce pentru activităţile de cercetare - dezvoltare se va plăti TVA
Economie 04 Ianuarie 2007 / 00:00 972 accesări

Referitor la tranzacţiile imobiliare, Codul prevede că va fi scutită de la plata TVA livrarea de către orice persoană a unei construcţii, a unei părţi a acesteia şi a terenului pe care este construită, precum şi a oricărui alt teren. Aceste operaţiuni sînt scutite fără drept de deducere a TVA, dar există dreptul de opţiune pentru taxare pe baza notificărilor depuse de proprietar. Nu vor fi însă scutite livrările unei construcţii noi, de părţi din acestea acesteia sau de terenuri construibile, dacă acestea sînt efectuate de o persoană impozabilă care şi-a exercitat sau ar fi avut dreptul să-şi exercite dreptul de deducere total sau parţial al taxei pentru achiziţia, transformarea sau construirea unui astfel de imobil. Livrarea unei construcţii noi înseamnă, potrivit Codului Fiscal, o livrare efectuată cel tîrziu pînă la 31 decembrie a anului următor anului primei ocupări sau utilizări a construcţiei sau a unei părţi a acesteia. Construcţia este considerată nouă şi dacă, în urma transformării, structura, natura sau destinaţia sa au fost modificate, sau dacă costul transformării reprezintă mai mult decît valoarea de piaţă, exclusiv terenul. Meditaţiile acordate în particular de profesori din învăţămîntul şcolar, preuniversitar şi universitar sînt, de asemenea, incluse în categoria operaţiunilor scutite de la plata TVA.

La rîndul lor, serviciile publice poştale, precum şi livrarea de bunuri aferentă acestora, vor fi exceptate de la plata TVA. Pe de altă parte, la data aderării vor fi eliminate o serie de scutiri de TVA incompatibile cu acquis-ul comunitar. Printre cele mai semnificative se numără eliminarea scutirii de TVA pentru activităţile de cercetare-dezvoltare, comisionul pentru tranzacţiile burselor de mărfuri, operaţiunile finanţate din fonduri nerambursabile acordate de guverne străine şi organizaţii internaţionale, operaţiunile de factoring şi recuperare de creanţe şi dobînda aferentă contractelor de leasing financiar (tranzitoriu). Totodată, veniturile obţinute pentru administrarea şi depozitarea de acţiuni, obligaţiuni, titluri de participare, titluri de creanţă, şi alte valori mobiliare - cu excepţia operaţiunilor legate de documentele care atestă titlul de proprietate asupra bunurilor - au devenit impozabile. Nu mai sînt scutite de la plata TVA nici livrările de bunuri şi prestările de servicii efectuate de producătorii agricoli individuali şi asociaţiile fără personalitate juridică ale acestora. Cu toate acestea, producătorii agricoli pot beneficia, după aderarea României la UE, de un regim special la plata TVA. De asemenea, agenţiile de turism, bunurile second-hand, operele de artă şi de colecţie, aurul pentru investiţii vor beneficia de regimuri speciale.În schimb, vor fi incluse în legislaţia armonizată o serie de scutiri de TVA obligatorii, precum cele pentru serviciile publice poştale, livrările de aur către Banca Naţională a României efectuate în ţară, operaţiunile de leasing cu bunuri imobile, vînzarea de terenuri de orice fel cu excepţia celor construibile, vînzarea de construcţii care nu sînt noi. O altă modificare a Codului Fiscal se referă la includerea importului de gaze prin sistemul de distribuţie a gazului natural şi importul de energie electrică în categoria scutirilor de TVA la import. În cazul prestărilor de servicii vor exista de asemenea noţiuni noi. Codul introduce noţiunea de transport intracomunitar de bunuri, care are reguli diferite faţă de transportul internaţional de bunuri, între statele membre şi ţările terţe.



12