Trei viziuni artistice, o singură expoziţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De la Călăraşi la Constanţa

Trei viziuni artistice, o singură expoziţie

Cultură 12 Aprilie 2014 / 00:00 2571 accesări

Trei artişti plastici din Călăraşi - graficiana Maria Unţanu, sculptorul Silviu-Ioan Soare şi pictorul Victor Grigore - au contopit propria viziune despre artă într-o singură expoziţie. Rezultatul acestui dialog plastic poate fi admirat, timp de trei săptămâni, pe simezele Muzeului de Artă, în sala „Alexandru Ciucurencu”.

DIALOGUL ARTELOR Lucrările de grafică ale Mariei Unţanu au ca temă de inspiraţie feminitatea. „Ceea ce mă preocupă pe mine în ultimul timp este descifrarea universului feminin”, a spus artista, care expune pentru prima dată la muzeul constănţean. „Eu vreau să contrazic un pic ideea de ceramică drept artă de mâna a doua. Lucrările sunt realizate prin metodă ceramică, precum oalele, numai că au forme sculpturale. De obicei, realizez lucrări monumentale, dar într-o expoziţie e mai dificil de arătat acest lucru”, a spus sculptorul şi ceramistul Silviu-Ioan Soare, ale cărui creaţii dau un aer aparte expoziţiei. Pictorul Victor Grigore a venit la Constanţa cu portrete supradimensionate şi nuduri. „Majoritatea lucrărilor sunt noi, realizate în acest an. Am mai expus la Constanţa, în toamnă, într-o expoziţie colectivă, rezultat al proiectului Spiritul Dunării”, a spus Victor Grigore.

O STARE DE VISARE Expoziţia celor trei artişti a fost vernisată vineri, amfitrioana evenimentului fiind directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu. „Am organizat această expoziţie cu mare plăcere, deoarece pictorul Victor Grigore, alături de care expun un grafician şi un sculptor, a participat, în vară, la tabăra de la Ostrov, din cadrul proiectului nostru „Spiritul Dunării în comunităţile portuare”. Mi-a plăcut pictura pe care o practică. Este un pictor tânăr, dar cu o vervă dintre cele mai alese, cu o tehnică picturală bine pusă la punct, cu capacitatea de a creiona caractere. În ceea ce priveşte grafica Mariei Unţanu, la prima vedere ea pare a fi gravură, atât de în detaliu este lucrată fiecare dintre imagini. Este vorba de o tehnică de o minuţie exemplară, de o capacitate de a reda cu totul specială, o tehnică care reuşeşte să instaureze o stare de visare, de imaginaţie, în care personaje vin şi modelează un univers fantastic”, a apreciat directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu.

„În ceea ce priveşte sculptura, predomină forme curbe, pline. În sculptură este foarte important raportul dintre plin şi gol, iar în cazul lui Silviu-Ioan Soare predomină plinul, într-o descendenţă ilustră, deoarece Brâncuşi este genul tutelar al sculpturii noastre contemporane”, a completat criticul de artă dr. Doina Păuleanu.

La Muzeul de Artă mai sunt deschise două expoziţii temporare: una cu lucrări din depozitul instituţiei, semnate de Gheorghe Sârbu, Geo Cardaş, Stavru Tarasov şi Mario Ledda, şi intitulată „Pictori uitaţi din Dobrogea”, respectiv o expoziţie de fotografie, realizată de cursanţi de la Şcoala de fotografie a GMB Computers.

Taguri articol


12