Vizita premierului britanic în SUA, pusă în umbră de cea a Papei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Vizita premierului britanic în SUA, pusă în umbră de cea a Papei

Externe 17 Aprilie 2008 / 00:00 496 accesări

Sosirea lui Gordon Brown la Washington, pentru discuţii la nivel înalt despre criza creditelor, preţul petrolului, Irak şi Zimbabwe, a fost pusă în umbră de prima vizită în această ţară a Papei Benedict al XVI-lea. Circa un sfert dintre americani se declară romano-catolici astfel că nu este surprinzător faptul că aterizarea Suveranului Pontif la baza aeriană de la Andrews a fost transmisă în direct de toate posturile de televiziune. O altă problemă o constituie faptul că, spre deosebire de predecesorul său, Tony Blair, simpatizat de mulţi americani pentru sprijinul acordat intervenţiei în Irak şi războiului împotriva terorismului, Gordon Brown este mai puţin cunoscut în SUA.

Premierul britanic a lansat o serie de propuneri pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre Regatul Unit şi SUA, într-un articol semnat de acesta în ediţia electronică a publicaţiei “The Wall Street Journal”. O primă propunere a premierului britanic este cooperarea între universităţile celor două ţări, la un nivel mai înalt, oferind în acest sens exemplele lui Bill Clinton care a obţinut o bursă la Oxford sau bursele Marshall ori Fullbright obţinute de studenţi din SUA sau din Marea Britanie. “Vreau ca mult mai mulţi studenţi britanici şi americani să aibă şansa să studieze peste Atlantic” susţine Gordon Brown. Premierul britanic mai propune cooperarea între întreprinderi, astfel încît oamenii de afaceri tineri din cele două ţări să ţină legătura unii cu ceilalţi şi să înveţe din experienţele fiecăruia, precum şi în scop caritabil. Cercetarea medicală reprezintă o altă posibilă componentă a consolidării relaţiilor americano-britanice.

Un alt punct de cooperare între cele două ţări propus de premierul britanic este schimbarea climatică. Institutul britanic pentru tehnologii energetice este pregătit să coopereze cu SUA în eforturile sale depuse în domeniul cercetării privind mediul înconjurător. A şasea iniţiativă propusă de Gordon Brown este contactul direct între cetăţenii britanici şi cei americani. Luna trecută, ambasada britanică a lansat programul Transatlantic 2020, iniţiativă de a organzia întîlniri între tinerii lideri din America, Marea Britanie şi Europa. Potrivit premierului britanic, Marea Britanie şi SUA pot determina ca limba engleză, care este utilizată la nivel internaţional, să devină mai accesibilă în întreaga lume, prin intermediul ambasadelor britanice şi organizaţiilor neguvernamentale din SUA să ajute în orice colţ al lumii la învăţarea limbii engleze.

Taguri articol


12