Zahărul nu conţine niciun nutrient folositor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Zahărul nu conţine niciun nutrient folositor

Sănătate 28 Ianuarie 2010 / 00:00 736 accesări

Zahărul furnizează energie, dar nu conţine niciun nutrient folositor, explică master european în Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, totodată şi şeful Biroului de Programe de Sănătate şi Educaţie pentru Sănătate, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Loti Popescu. O dietă în care mare parte a energiei este luată din zaharuri rafinate tinde să fie săracă în vitamine, minerale şi fibre dietetice. Zahărul, chiar dacă este alb sau brun, nu este recomandat, el fiind o verigă dintr-un lanţ care duce la deteriorarea sănătăţii. De asemenea, el creşte cantitatea de trigliceride. Pentru a avea un ten curat, înseamnă şi renunţarea la zahăr sau măcar reducerea consumului. Mai jos, dr. Loti Popescu explică câteva noţiuni de bază despre “ZAHĂRUL “ASCUNS”: un biscuit digestiv simplu = 0,5 linguriţe de zahăr, o gogoaşă = o linguriţă de zahăr, o cupă de îngheţată = două linguriţe, trei linguriţe de miere = trei linguriţe de zahăr, o tabletă de ciocolată de 100 g = 11 linguriţe de zahăr, un iaurt cu fructe = 4,5 linguriţe de zahăr, o felie de pandişpan = trei linguriţe de zahăr, o porţie simplă de fasole uscată = o linguriţă.

ÎNDULCITORII ARTIFICIALI: zaharina, acesulfam-K, aspartam, ciclamat. “Zaharina este de 400 ori mai dulce decât zahărul, acesulfatul, aspartamul, ciclamatul sunt interzise în multe ţări. Deşi nu conţin nicio calorie, mai bine nu-i consumaţi!”, spune medicul.

CIOCOLATA: Conţine 50-70% grăsimi, fier şi magneziu (mai ales cea neagră), urme de alte minerale. Este bogată în proteine, conţine şi vitamina B. De asemenea, ciocolata are un conţinut foarte mare în calorii (o tabletă de ciocolată de 100 g conţine 520 de calorii - pentru arderea lor trebuie să mergi în ritm susţinut circa două ore). “Teobromina din ciocolată declanşează eliberarea de endorfine, ceea ce dă o senzaţie de bunădispoziţie”, mai spune medicul şef.

MIEREA: Este bogată în gructoza şi glucoză. De ea beneficiază sistemul imunitar, sistemul digestiv şi cel respirator.

Taguri articol


12