Zi de doliu naţional în Tunisia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Zi de doliu naţional în Tunisia

Externe 27 Iulie 2013 / 00:00 415 accesări

ANIVERSARE TRISTĂ Principalul sindicat tunisian (UGTT) a făcut apel la grevă generală, vineri, după asasinarea deputatului de opoziţie Mohamed Brahmi, ucis joi în apropiere de Tunis. UGTT a denunţat crima odioasă şi, ca răspuns, compania Tunisair şi filiala sa, Tunisair Express, au anunţat anularea tuturor zborurilor programate vineri. După asasinarea lui Mohamed Brahmi, sute de persoane au manifestat în centrul capitalei şi în provincie, în special la Sidi Bouzid, regiunea natală a deputatului, a cărui familie şi ai cărui susţinători acuză islamiştii de la putere că se află în spatele crimei.

Vestea i-a zguduit pe tunisieni în această zi liberă ce marca 56 de ani de la înfiinţarea Republicii. Sute de persoane au invadat centrul capitalei pentru a denunţa asasinatul, acuzând Partidul Ennahda, care a dezminţit orice implicaţie. Acest asasinat intervine la aproape şase luni după cel al lui Chokri Belaid, o altă figură a stângii tunisiene. Familia sa a imputat această crimă unui grup islamist radical. Şeful Guvernului, Ali Larayedh, a făcut apel la calm, subliniind că acest asasinat nu trebuie exploatat pentru a genera dezordine şi a incita tunisienii să se omoare între ei. Însă ministrul de Interne, Lotfi Ben Jeddou, a acuzat un salafist de implicare în asasinarea deputatului Mohamed Brahmi, dar şi în asasinarea opozantului Chokri Belaïd, în urmă cu şase luni. „Arma utilizată pentru împuşcarea lui Mohamed Brahmi este aceeaşi care a servit la uciderea lui Chokri Belaïd”, a adăugat oficialul tunisian. La Sidi Bouzid, manifestanţii au invadat sediul guvernoratului şi au incendiat birourile. Şi acolo, Poliţia a dispersat manifestanţii cu gaze lacrimogene. În aceeaşi regiune, la Menzel Bouzaiane, manifestanţii au jefuit sediile unui partid islamist, scandând „Jos obscurantiştii, Ennahda şi salafiştii”, cu referire la grupurile islamiste radicale. Poliţia tunisiană a făcut uz de gaze lacrimogene, joi, ca să împrăştie zeci de manifestanţi adunaţi în faţa Ministerului de Interne pentru a cere răsturnarea regimului. Preşedinţia a decretat zi de doliu naţional, cu ocazia funeraliilor lui Mohamed Brahmi.

În străinătate, Franţa, SUA, Elveţia, Algeria şi Parlamentul European au denunţat asasinatul, iar Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, a cerut o anchetă rapidă şi transparentă. Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a condamnat cu cea mai mare fermitate asasinatul şi a cerut Tunisiei „un răspuns cetăţenesc şi paşnic” la această crimă.

OMOR PREMEDITAT Mohamed Brahmi, în vârstă de 58 de ani, a fost ales deputat la Sidi Bouzid, leagănul Revoluţiei care a îndepărtat de la putere regimul lui Ben Ali în 2011. Acest politician foarte critic faţă de islamişti a demisionat pe 7 iulie din funcţia de secretar general al Mişcării Populare, mişcare pe care a fondat-o, declarând că formaţiunea sa a fost infiltrată de islamişti. Autopsia a arătat că deputatul naţionalist de stânga a fost atins de 14 gloanţe cu calibrul de 9 milimetri. „Medicul legist a extras 14 gloanţe din corpul defunctului în timpul autopsiei, dintre care şase de la nivelul jumătăţii superioare a părţii stângi a corpului, iar opt din gambe”, a anunţat biroul Procurorului Republicii, într-un comunicat. Un judecător de instrucţie a asistat la autopsia efectuată la Spitalul Charles Nicole, iar o anchetă a fost deschisă pentru omor cu premeditare şi terorism. Trupul neînsufleţit al defunctului urma a fost transferat vineri de la spital la domiciliu, la nord de Tunis, funeraliile fiind prevăzute pentru sâmbătă, la cimitirul El Jallez din capitala Tunisiei.

Acest asasinat are loc după aproape şase luni de la asasinarea lui Chokri Belaid, alt reprezentant de marcă al stângii tunisiene, care a aruncat ţara în cea mai gravă criză politică de la revolta care l-a înlăturat de la putere pe preşedintele Ben Ali, în ianuarie 2011. Autorităţile tunisiene au imputat acest prim asasinat politic din istoria Tuniei post-independente unei grupări islamiste radicale, însă presupuşii ucigaşi, identificaţi, sunt căutaţi în continuare.



12