Alarmant! Tot mai mulți prematuri. Cum salvăm copiii de 700 de grame?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Asociația ”Dăruiește Aripi”, bun partener al SCJU Constanța

Alarmant! Tot mai mulți prematuri. Cum salvăm copiii de 700 de grame?

Eveniment 22 Mai 2015 / 00:00 2091 accesări

În ultimii ani, medicii se confruntă cu un număr tot mai mare de nașteri premature, iar datele statistice arată o creștere alarmantă. Șeful Secției de Neonatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța, dr. Livica Frățiman, a anunțat ieri că, dacă în urmă cu patru ani prematuritatea la Constanța era de 8 - 9% din totalul nașterilor, în acest an a depășit 15%, iar până la 20% nu mai este mult. ”Vorbim de o creștere continuă a nașterilor premature, suntem aproape de media pe țară”, a spus medicul-șef. Numărul nașterilor premature duce implicit la necesitatea amenajării unor secții/compartimente de terapie intensivă în cadrul spitalelor bine dotate, cu un număr necesar de aparate de ventilație, astfel încât micii bebeluși, unii ce cântăresc puțin peste 600 - 700 de grame, să fie ținuți în viață până când iau în greutate, iar starea lor de sănătate să cunoască îmbunătățiri astfel încât să nu mai depindă de ventilație. Secția de neonatologie a SCJU este una extrem de importantă, mai ales că ea deservește nu doar copiii cu probleme din Constanța, ci și pe cei din județele limitrofe. ”Conducerea SCJU are pe lista de investiții pentru acest an și secția de neonatologie, cu compartimentul de terapie intensivă pentru copii. Știm care sunt necesitățile”, a declarat directorul medical al SCJU, dr. Mihnea Avram.

BUN PARTENER Până atunci, un bun partener al SCJU, Asociația ”Dăruiește Aripi”, care a inițiat un amplu proiect de renovare și dotare a clinicii, a reușit să achiziționeze din donații două aparate moderne pentru administrare de oxigen pentru nou-născuți, extrem de importante. ”Mulțumim tututor celor care au donat, care doresc să ajute la renovarea și dotarea secției. Noi dorim să dotăm noua secție (în prezent ea se află în renovare - n.r.) cu 20 de aparate. Toți cei care vor să ne ajute pot accesa site-ul nostru, www.daruiestearipi.ro”, a precizat, la rândul ei, președintele asociației, Alina Vasea.

PREGĂTIRE / TELEMEDICINĂ Totodată, ea a anunțat că, în prezent, 5 membri ai echipei de medici și asistente medicale a secției de neonatologie efectuează un curs de reanimare neonatală și cardiologie neonatală la Spitalul ”Marie Curie” din București, sub tutela științifică a dr. Cătălin Cârstoveanu, șeful secției de terapie intensivă neonatală a acestui spital. Tot cu ajutorul asociației, secția de neonatologie a SCJU Constanța a fost dotată cu un sistem propriu de telemedicină, prin care medicii pot lua legătura în orice moment cu colegii de la ”Marie Curie”. Conducerea SCJU sprijină proiectul, fiind convinsă că reabilitarea secției este de un real folos întregii comunități locale și regionale. Ieri, cu ocazia donării, directorul medical al SCJU a ridicat din nou problema înființării unui spital materno-infantil la Constanța, județul nostru fiind singurul din țară care nu are un asemenea spital. Nu de puține ori, președintele ales al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, și-a arătat susținerea în proiectul de înființare a spitalului de copii.

În prezent, în compartimentul de terapie intensivă al SCJU se află internați 11 copii prematuri, iar alți 10 în sectorul de prematuri, care sunt echilibrați, dar care au nevoie să rămână mai multă vreme internați până când ating greutatea bună pentru externare, potrivit dr. Frățiman. Cel mai mic copil, care a venit pe lume în urmă cu patru zile la SCJU, a cântărit 800 de grame și se află sub ventilație mecanică totală. ”Vorbim de mari progrese. Acum 15 - 20 de ani era imposibil ca acești copii să supraviețuiască”, a spus dr. Avram. Nu cu mult timp în urmă, medicii constănțeni au reușit să salveze un copil care a cântărit la naștere doar 600 de grame.

Ce se întâmplă

Medicii susțin că mamele ajung să aducă pe lume copii prematuri pentru că, în multe situații, ele nu se îngrijesc, au o alimentație necorespunzătoare, fumează, consumă alcool, nu merg la medic sau o fac prea târziu, când sarcina este avansată. Pe de altă parte, nu trebuie uitați nici factorii medicali.

Taguri articol


12