”NATO a revenit la instinctele din timpul Războiului Rece”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ironie rusească

”NATO a revenit la instinctele din timpul Războiului Rece”

Externe 03 Aprilie 2014 / 00:00 614 accesări

”NATO a revenit la instinctele din timpul Războiului Rece, însă în 2008, după războiul din Georgia, tensiunile au durat doar câteva luni”, ironizează oficiali ruşi în mesaje postate pe Twitter, după ce Alianţa Nord-Atlantică şi-a suspendat cooperarea cu Moscova. ”NATO a hotărât să blocheze cooperarea cu Rusia până în iunie, iar acest lucru a fost anunţat de 1 aprilie, Ziua Păcălelilor”, a scris Dmitri Rogozin, vicepremierul rus însărcinat cu coordonarea complexului militaro-industrial, fost ambasador la NATO. ”Instincte de bază din timpul Războiului Rece s-au trezit la NATO şi sunt alimentate de retorica ”Alianţa (Nord-Atlantică) este în pericol””, a scris actualul reprezentant rus la NATO, Aleksandr Gruşko, într-un mesaj în engleză postat pe Twitter. ”Contribuabilii se pare că-şi vor deschide portofelele pentru a finanţa jocuri militare”, adaugă el în acest mesaj.

NATO şi-a suspendat marţi, la Bruxelles, cooperarea civilă şi militară cu Rusia, ca reacţie faţă de anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova. Alianţa Nord-Atlantică s-a declarat pregătită să adopte măsurile necesare în vederea contracarării oricărei ameninţări cu o agresiune, răspunzând îngrijorărilor Poloniei şi statelor baltice. Această escaladare a tensiunilor între Rusia şi Occident este fără precedent de la Războiul Rece.

RUSIA AMENINŢĂ DIPLOMAŢIA SUA JPMorgan Chase a blocat o tranzacţie între ambasada Rusiei în Kazahstan şi compania Sogaz Insurance, unul dintre partenerii Bank Rossiya, invocând sancţiunile SUA împotriva băncii, decizie caracterizată de Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova drept ”ilegală şi absurdă”. ”Orice acţiuni ostile împotriva misiunii diplomatice ruse reprezintă o încălcare extrem de gravă a legii internaţionale şi presupun consecinţe serioase, care vor afecta în mod inevitabil activităţile ambasadei şi consulatelor SUA în Rusia”, afirmă Ministerul rus de Externe. Tranzacţia blocată are o valoare mai mică de 5.000 de dolari, a declarat o sursă apropiată situaţiei, care a adăugat că JPMorgan ar putea procesa în cele din urmă tranzacţia, cu condiţia să primească avizul autorităţilor SUA.

DESCENTRALIZARE, NU FEDERALIZARE Guvernul ucrainean a decis o descentralizare sporită, o idee susţinută de occidentali, şi nu federalizarea promovată de Moscova, se arată într-un comunicat publicat ieri pe site-ul Executivului de la Kiev. Guvernul interimar a adoptat, marţi, principiul unei descentralizări a puterii şi unei extinderi importante a puterilor comunităţilor locale, se arată în comunicat. O asemenea reformă urmează să permită concilierea comunităţilor naţionale şi locale, adaugă aceeaşi sursă. Vicepremierul însărcinat cu Dezvoltarea Regională, Volodimir Groisman, a apreciat că în prezent există un monopol al puterii de stat asupra regiunilor. În mod concret, guvernatorii regiunilor, care până acum erau numiţi de puterea centrală, vor fi aleşi de adunări regionale, iar prefecţii vor păstra doar puterea de control. Aceste reforme au fost adoptate în consens cu regiunile, municipalităţile şi alte organe locale. Guvernul urmează să prezinte, într-un viitor apropiat, proiecte de lege cu privire la aceste reforme, potrivit lui Groisman, iar după implementarea acestui cadru, vor fi organizate alegeri locale. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a lansat, săptămâna trecută, ideea unei federalizări a Ucrainei, ca bază a unui eventual compromis care să permită protejarea drepturilor celor care trăiesc în Ucraina şi în principal a populaţiei ruse. Însă autorităţile ucrainene de tranziţie pro-europene au denunţat imediat o manevră în vederea împărţirii ţării.

ZBORURI INTERZISE Organizaţia europeană pentru siguranţa navigaţiei aeriene (Eurocontrol) a interzis zbourile în Crimeea, în special la Simferopol şi Sevastopol. Prin această decizie, Eurocontrol respinge orice declaraţie unilaterală de independenţă şi recunoaşte doar suveranitatea autorităţilor ucrainene asupra spaţiului aerian al Ucrainei. Eurocontrol recomandă ca alte rute să fie stabilite împreună cu autorităţile din domeniul aviaţiei din Ucraina, România, Bulgaria şi Turcia, pentru a fi evitate eventuale probleme în traficul aerian.

GAZELE, ARMĂ POLITICĂ UE şi SUA au denunţat, ieri, utilizarea energiei ca armă politică sau instrument de agresiune şi au avertizat Rusia cu privire la consecinţele economice ale unei politici menite să destabilizeze Ucraina. ”Nicio ţară nu ar trebui să utilizeze energia pentru a se opune aspiraţiilor popoarelor. Nu putem permite ca ea să fie folosită ca armă politică sau instrument de agresiune”, a declarat secretarul de Stat american, John Kerry, într-un Consiliu al Energiei UE - SUA la care a participat şi şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton. ”Ruşii joacă un joc periculos cu gazele naturale, deoarece arma se va întoarce împotriva lor şi vor suporta consecinţele”, a declarat o sursă apropiată de reuniune, subliniind importanţa veniturilor obţinute de Moscova din vânzarea gazelor naturale şi a petrolului. Întâlnirea lui Kerry cu Ashton, la care au asistat comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger, şi adjunctul secretarului american pentru Energie, Daniel Poneman, a fost consacrată mijloacelor de a ajuta imediat Ucraina şi acţiunilor care trebuie întreprinse cu scopul întreruperii dependenţei europenilor de Rusia.



12