Băuturile acidulate măresc riscul de apariţie a cancerului pancreatic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Băuturile acidulate măresc riscul de apariţie a cancerului pancreatic

Monden 10 Noiembrie 2006 / 00:00 623 accesări

Consumul zilnic de băuturi acidulate dublează riscul de apariţie a cancerului pancreatic, una dintre cele mai grave forme ale acestei maladii. Persoanele care consumă băuturi precum ceai şi cafea îndulcite sînt, de asemenea, supuse acestui risc. Vina o poartă cantităţile masive de îndulcitori adăugate acestor băuturi.

Studiul efectuat în Suedia vine în sprijinul celor circa 7.000 de persoane ce se îmbolnăvesc anual în Marea Britanie de cancer pancreatic, care mor la puţin timp după diagnostic, mai ales din cauza faptului că simptomele sînt observate prea tîrziu, iar tumorile sînt foarte greu de detectat. Doar 2% dintre pacienţi reuşesc să supravieţuiască peste cinci ani cu ajutorul tratamentului, ce combină chirurgia cu chimioterapia.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care consumă zilnic cel puţin două doze de băuturi acidulate prezintă cu 90% mai multe riscuri de a fi diagnosticate cu cancer pancreatic faţă de cei care nu consumă astfel de băuturi. Persoanele care obişnuiau să adauge zahăr în alimente sau băuturi prezentau cu 70% mai multe riscuri de a dezvolta cancer faţă de cei care nu aveau acest obicei. La studiul realizat în perioada 1997 - 2005 au participat 80.000 de persoane cu vîrste între 45 şi 83 de ani care au dat indicaţii despre alimentele şi băuturile pe care le-au consumat în mod regulat.

Taguri articol


12