Boxul constănţean şi românesc, încotro?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Boxul constănţean şi românesc, încotro?

Sport 03 Martie 2010 / 00:00 759 accesări

La iniţiativa Asociaţiei Judeţene de Box (preşedinte - Toma Matei) şi a Direcţiei pentru Sport a Judeţului Constanţa (director Elena Frîncu), la Restaurantul “Sport” din Constanţa, a avut loc aseară o masă rotundă la care au participat antrenori şi conducători ai structurilor sportive din judeţ cu secţie de box (CS Farul Constanţa, CS Năvodari, Callatis Mangalia, Alutus Litoral Mangalia, BC Adan Constanţa, CSM Medgidia şi Axiopolis Cernavodă), arbitri din judeţ şi antrenorul federal Valentin Vrînceanu, ca reprezentant al Federaţiei Române de Box. Temele puse în discuţie au fost: „Ce sportivi avem în secţiile de box ca urmaşi siguri ai olimpicului Ionuţ Gheorghe?” şi „Reguli noi, tehnici noi, suntem pregătiţi?” S-a discutat cu cărţile pe masă despre munca la nivel de copii şi juniori, despre problemele cu care se confruntă antrenorii, despre cauzele pentru care boxul românesc “este în colaps”, conform celor spuse de Valentin Vrînceanu.

BOXUL CONSTĂNŢEAN SE MENŢINE ÎNCĂ PE LINIA DE PLUTIRE. „M-a îngrijorat faptul că la Cupa României pentru tineret, organizată la Mangalia, judeţul nostru a avut 14 sportivi şi a cucerit doar o medalie de bronz, şi aceea cu noroc la tragerea la sorţi. Încercăm să revigorăm boxul constănţean, dar trebuie să fim conştienţi că lumea sportului se schimbă cu o viteză foarte mare şi trebuie să fim pregătiţi pentru tot ce e nou. Apreciez investiţiile făcute de Victor Vladu la Mangalia, unde funcţionează Centrul Olimpic, dar mă nemulţumeşte faptul că nu avem niciun sportiv constănţean acolo!”, a spus Elena Frîncu, directorul DSJ. „Nu aş face o tragedie din ce s-a întâmplat la Cupa României pentru tineret, pentru că la nivel de cadeţi, de juniori sau de seniori stăm mai bine. Problema este că nu mai vin aşa mulţi sportivi din urmă, numărul copiilor care vor să facă box este mult mai mic ca acum 10-15 ani. De exemplu, la Centrul Olimpic din Mangalia am avut şi antrenori constănţeni, care însă au fost nevoiţi să se întoarcă la cluburi pentru că rămâneau fără sportivi!”, a explicat Victor Vladu, preşedintele clubului Alutus Litoral Mangalia şi gazda Centrului Olimpic de la Mangalia. „Am tras nenumărate semnale de alarmă privind situaţia precară din boxul românesc, de aceea mă bucură această iniţiativă a Constanţei şi faptul că au venit aici şi preşedinţii de club. Din păcate, nu ne mişcăm la fel de repede ca şi cei de peste hotare, la nivel de antrenament. Calităţile native ale sportivilor români nu mai sunt suficiente ca să iasă campioni. Este îngrijorător faptul că în ultimii ani am avut mulţi medaliaţi la nivel de cadeţi şi juniori, dar niciunul nu se află în lotul olimpic. Cât despre boxul constănţean, el a dat un pic înapoi, dar este deasupra nivelului general al boxului românesc. La noi, în România, selecţia şchioapătă grav, dar trebuie să facem box cu pasiune, pentru că avem destui copii înzestraţi. Este necesar să pregătim aceşti copii să se integreze cât mai bine în societate şi abia apoi să fie campioni. De aceea apreciez interesul clubului Farul pentru ca sportivii să-şi definitiveze studiile”, a spus Valentin Vrînceanu.

Asupra subiectului box vom reveni în numărul nostru de mâine, când vom încerca să aflăm de ce se pierd pe drum campioni precum Irinel Orăscu şi Ionuţ Băluţă, mari speranţe ale boxului românesc înainte să împlinească 18 ani, dar şi ce este de făcut pentru ca juniorii de azi să ne reprezinte la Jocurile Olimpice din 2012 sau 2016.



12