„Bucuriile copilăriei”, de Ziua Mondială a Teatrului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Bucuriile copilăriei”, de Ziua Mondială a Teatrului

Cultură 28 Martie 2014 / 00:00 1581 accesări

Ziua Mondială a Teatrului a fost marcată, ieri, şi în urbea tomitană, de Teatrul de Stat Constanţa (TSC). Aniversarea a fost ceva mai atipică, deoarece pe scenă au urcat, în mijlocul zilei, nu actori profesionişti, ci prichindei cu înclinaţii artistice, care au participat la prima ediţie a Festivalului Judeţean „Bucuriile copilăriei”, dedicat copiilor preşcolari şi din învăţământul primar.

Printre spectatori s-au aflat şi „Cercetaşii marini”, mai exact cei mai mici dintre ei, „Lupişorii”, copii cu vârste cuprinse între şase şi zece ani. Însoţiţi de „Temerarii” seniori, ei au venit să-şi susţină colegii aflaţi pe scenă, în competiţie. „A fost motivant pentru copii, iar micii cercetaşii au învăţat că arta înseamnă nu doar muzică şi dans, ci şi teatru. Ne-au plăcut şi Apolodor din Labrador, copiii din Pecineaga şi monologul lui Păcală, precum şi alte momente frumoase. A fost o zi încântătoare, de aceea dorim să revenim la teatru, să facem o vizită şi în spatele cortinei, în culise”, a spus preşedintele Centrului Local Constanţa „Cercetaşii marini”, Irina Liţcanu.

SĂRBĂTOAREA CONTINUĂ Deoarece TSC este deschis publicului larg doar în weekend, Ziua Mondială a Teatrului va fi sărbătorită, mâine, cu spectacolul „Nunta lui Figaro”, de Beaumarchais, programat de la ora 19.00. Reprezentaţia va fi prefaţată, de la ora 17.00, de vernisajul expoziţiei de fotografie inspirate de activitatea teatrului, „Culori şi expresii”, realizată de Elena Gheorghiu.

„Nunta lui Figaro” va avea loc şi duminică, de la ora 19.00, fiind prezentată în cadrul campaniei naţionale a UNITER, „Artiştii pentru artişti”.

Festivalul Judeţean „Bucuriile copilăriei” - ediţia I, organizat sub egida Complexului Educaţional „Copilăria“, format din Şcoala „Petre Ispirescu” şi Grădinţa „Căsuţa cu poveşti”, şi-a desemnat, ieri, câştigătorii, pe scena Teatrului de Stat Constanţa. Concursul, având ca obiectiv valorificarea potenţialului artistic al elevilor, s-a desfăşurat pe mai multe secţiuni: Pictură, Colţ Tematic, Dans şi Teatru - scenetă şi monolog.

PREŞCOLARI La categoria Preşcolari, Trofeul pentru „Colţ tematic” a fost obţinut de Grădiniţa „Steluţele mării”, la secţiunea Dans, Marele Premiu fiind obţinut de „Căsuţa de poveşti”. La aceeaşi secţiune, Premiul I a fost obţinut de picii de la grădiniţa din Ghindăreşti, dar şi de „Albatroşii” din Năvodari. Pe locul al II-lea s-au clasat „Amicii”, iar Premiul al III-lea a fost acordat ex-aequo copiilor de la grădiniţele de la „Mugurel” şi „ABC”, din Constanţa.

La secţiunea Teatru - Scenetă, Trofeul a ajuns la Grădinţa „Căsuţa cu poveşti”. Premiul I a ajuns la grădiniţa „Mugurel”, iar pe locul al II-lea s-au situat „Perluţele mării” şi „Roboţel”. La secţiunea Pictură, Trofeul i-a fost oferit micuţei Bianca Cojocaru, de la Grădiniţa „Amicii”.

ŞCOLARI În ceea ce-i priveşte pe şcolari, palmaresul s-a conturat astfel: Şcoala nr. 22 „I.C. Brătianu” a primit Trofeul la secţiunea Colţ tematic, iar pe locul I s-au situat copiii de la Liceul Teoretic „Carmen Sylva” din Eforie Sud şi picii de la Şcoala „Petre Ispirescu”. La secţiunea Dans, Trofeul a ajuns la Şcoala nr. 30 „Gheorghe Ţiţeica”, la eleva Iulia Caraman. Premiul I le-a fost acordat celor de la Şcoala „Petre Ispirescu”, pe locul al II-lea situându-se eleva Bianca Ilie, de la Şcoala cu clasele I-VIII din Tuzla.

La secţiunea Teatru, Trofeul a fost obţinut de Şcoala „Petre Ispirescu”. Pe locul I s-au aflat cei de la Şcoala nr. 30 „Gheorghe Ţiţeica”, dar şi cei de la Şcoala nr. 8. Locul al II-lea a fost obţinut tot de elevii de la Şcoala nr. 30 „Gheorghe Ţiţeica”, aceştia primind şi locul al III-lea, alături de colegii lor de la Şcoala „Ciprian Porumbescu”. La Teatru - Monolog, Trofeul a fost obţinut de Silviu Morcan, de la Şcoala nr. 24.

Au mai fost acordate premii speciale pentru debut, scenografie şi alte distincţii.

„Prin participarea la astfel de festivaluri de teatru, pe care eu le încurajez, copiii se îmbogăţesc: învaţă să fie dezinhibaţi, să vorbească elegant, să interacţioneze”, a spus preşedintele juriului, consultantul artistic al Teatrului de Stat Constanţa, Anaid Tavitian. Aceasta a primit din partea organizatorilor un premiu special, o plachetă cu mesajul „O mare susţinătoare a copiilor talentaţi”.

Din comisia de jurizare au mai făcut parte: coregrafa Mihaela Lintzmaier, actriţa Daniela Manolache şi Liliana Molodoveanu de la Radio Constanţa.

Taguri articol


12