Capturi impresionante în cea mai mare operaţiune transfrontalieră din Europa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Copii români salvaţi Operaţiunea „Arhimede”

Capturi impresionante în cea mai mare operaţiune transfrontalieră din Europa

Eveniment 25 Septembrie 2014 / 00:00 576 accesări

Cea mai amplă operaţiune din istorie împotriva crimei organizate, sub coordonarea Europol, cu sprijinul Eurojust, Frontex şi Interpol, s-a desfăşurat în 34 de ţări, inclusiv în România. "Este cea mai amplă operaţiune coordonată împotriva crimei organizate care a avut loc vreodată în Europa", a declarat, la Haga, Rob Wainwright, directorul Europol. Peste 20.000 de reprezentanţi ai forţelor de ordine au participat la această operaţiune, pregătită de mai multe luni şi numită "Operaţiunea Arhimede", desfăşurând cel puţin 300 de "acţiuni" individuale în aeroporturi, la frontiere şi în porturi. Forţele de poliţie din cele 28 de ţări din UE, precum şi din Norvegia, SUA, Australia, Elveţia, Serbia şi Columbia, care au participat la acţiune, au vizat nouă sectoare ale crimei organizate, printre care traficul de fiinţe umane, traficul de heroină şi cocaină, criminalitatea cibernetică, precum şi organizarea imigraţiei ilegale sau contrabanda. "Am vrut să atacăm infrastructura în ansamblul său, nu doar cazuri izolate", a afirmat Wainwright. "Au fost vizate unele dintre cele mai periculoase organizaţii criminale din Europa", a adăugat el. Au fost arestate 1.027 de persoane şi au fost confiscate 599 kg de cocaină, 200 kg de heroină şi 1,3 tone de canabis. De asemenea, forţele de poliţie au confiscat peste un milion de euro, 13 maşini de lux şi peste 1,5 milioane de ţigarete. Un laborator pentru fabricarea medicamentelor contrafăcute a fost, de asemenea, desfiinţat. Aproximativ 10.000 de imigranţi ilegali au fost verificaţi. Operaţiunea a permis, totodată, salvarea a 200 de potenţiale victime ale reţelelor de trafic de persoane, printre care 30 de copii români. Provenind în principal din Europa de Est, victimele ar fi urmat să ajungă în reţele de prostituţie şi de sclavie din Europa de Vest şi de centru. De asemenea, copiii ar fi urmat să fie obligaţi să cerşească.

"Centre nevralgice" ale crimei organizate au fost identificate, potrivit şefului Poliţiei italiene, Alessandro Pansa. "Este vorba despre Mediterana şi Balcani", a afirmat el.

Ţările în care au fost realizate cele mai multe arestări sunt Spania - aproximativ 250 şi Bulgaria - aproape 200.

Dr. Tudorel Butoi, psiholog criminalist, a salutat rezultatele acestei operaţiuni, într-o intervenţie la Antena 3: "De fiecare dată, în zona aceasta neagră a criminalităţii, avem de-a face cu o mixtură: unde sunt drogurile e şi prostituata, unde e prostituata e şi alcoolul, unde e alcoolul e şi traficul de minori, de arme, de cerşetori. Este o maioneză pestriţă care formează criminalitatea acesta destul de lunecoasă. De aceea, salutăm rezultatele acestei operaţiuni".

În ediţia online a cotidianului nostru, www.telegrafonline.ro, puteţi afla detalii şi cifre ale impresionantelor capturi efectuate de procurorii DIICOT pe teritoriul României.

Astfel, potrivit Europol, procurorii DIICOT au reţinut, în perioada 15-23 septembrie, 13 persoane şi au identificat 37 de victime ale faptelor grupărilor de crimă organizată, în cadrul operaţiunii internaţionale "Arhimede", în care s-au făcut 19 percheziţii în România şi au fost puse în executare 61 de mandate.

În perioada menţionată, pe linia combaterii traficului de persoane, a traficului de minori şi a proxenetismului, procurorii DIICOT şi poliţiştii DCCO au făcut şapte acţiuni operative. Astfel, DIICOT Craiova a acţionat în trei dosare: au fost efectuate 11 percheziţii, au fost emise şi puse în executare 52 de mandate de aducere, au fost identificate 20 de potenţiale victime ale traficului de persoane şi au fost reţinuţi nouă suspecţi. DIICOT Iaşi a lucrat în două dosare, în care au fost făcute cinci percheziţii, au fost emise şi puse în executare şapte mandate de aducere, au fost identificate 12 potenţiale victime şi au fost reţinute trei persoane. La rândul său, DIICOT Ploieşti a avut în lucru un dosar, în care a fost emis şi pus în executare un mandat de aducere, au fost identificate patru potenţiale victime şi a fost arestat un suspect. DIICOT Sibiu a avut tot un dosar, în care a fost făcută o percheziţie, a fost identificată o potenţială victimă şi a fost pus sub control judiciar un suspect. În total, precizează DIICOT, au fost făcute 19 percheziţii, au fost puse în executare 61 de mandate de aducere, au fost reţinuţi 13 suspecţi şi au fost identificate 37 de victime.

Datele rezultate în urma operaţiunii au fost transmise către Europol, care le-a centralizat alături de informaţiile date de alte 16 state care au participat, alături de România, la combaterea traficului de persoane, de minori şi proxenetism, în cadrul operaţiunii "Arhimede". Pe această linie, arată procurorii, în cele 17 state participante au avut loc 47 de acţiuni operative, finalizate cu 94 de arestări şi identificarea a 200 de potenţiale victime, din care 30 de minori.

POLIŢIA ROMÂNĂ, MEMBRU EUROPOL La acţiunea derulată în perioada 15-23 septembrie, Poliţia Română, membru al Europol - organizaţie europeană de aplicare a legii, a participat alături de agenţiile de aplicare a legii din 34 de state, coordonate de Europol de la sediul din Haga. Acţiunea poliţiştilor români a urmărit destructurarea grupurilor de crimă organizată şi infrastructurilor acestora pe tot teritoriul continentului, prin organizarea unei serii de activităţi specifice în mai multe locuri.

Astfel, poliţiştii români, sprijiniţi de specialiştii şi de ofiţerii de legătură din cadrul Europol, au acţionat în zona Aeroportului "Henri Coandă", în punctele de trecere a frontierei (Calafat, Vama Veche, Giurgiu, Negru Vodă, Borş, Nădlac şi Sighet), precum şi în diferite zone "specifice". Locurile în care au fost organizate acţiunile au fost identificate prin coroborarea evaluării UE despre ameninţarea pe care o reprezintă criminalitatea gravă şi organizată cu rapoartele statelor membre UE şi cu informaţiile din baza de date a Europol.

TRAFIC DE PERSOANE În urma activităţilor efectuate în cadrul operaţiunii "Arhimede" în cadrul zonei de criminalitate EMPACT "Traffic in Human Being" (trafic de persoane), au fost efectuate cercetări în 7 dosare penale, privind săvârşirea unor infracţiuni de trafic de persoane, fiind făcute 19 percheziţii, în urma cărora au fost audiate 98 de persoane (bănuiţi, martori şi victime) şi au fost arestaţi 14 bănuiţi. De asemenea, în baza colaborării internaţionale cu autorităţile judiciare din Elveţia şi Belgia, trei poliţişti români specializaţi în combaterea traficului de persoane au fost detaşaţi pe lângă autorităţile de aplicare a legii din cele două state, pentru a veni în sprijinul acestora în cauze în care sunt implicaţi cetăţeni români.

DROGURI În ceea ce priveşte zonele de criminalitate EMPACT "Synthetic Drugs" şi "Cocaine and Heroin" ("droguri sintetice" şi "cocaină şi heroină"), poliţiştii români, sprijiniţi de poliţiştii de frontieră, au acţionat în zona Aeroportului Internaţional "Henri Coandă" şi în punctele de trecere a frontierei din localităţile Calafat, Vama Veche, Giurgiu şi Negru Vodă. Astfel, au fost verificate 157 de persoane, precum şi mai multe colete ce urmau să ajungă în China şi în SUA. Au fost descoperite patru kilograme de substanţe interzise (posibil anabolizante, steroizi, psiho-active) şi jumătate de kilogram de pastile suspecte, care au fost confiscate şi trimise laboratoarelor de specialitate, în vederea unei analize de specialitate. Traficul de cocaină din Columbia, realizat cu ajutorul "cărăuşilor" sau prin colete poştale, a primit o lovitură puternică în urma operaţiunii. Controale şi arestări au fost realizate în patru aeroporturi şi două porturi din Columbia.

TRAFIC DE ARME Totodată, Poliţia Română a organizat activităţi specifice şi pe linia zonei de criminalitate EMPACT "Illicit Firearms Trafficking" (trafic de arme), în punctele de trecere a frontierei din localităţile Calafat, Borş, Nădlac şi Sighet, în cadrul cărora au fost verificate 4.270 de persoane şi 3.110 de autovehicule. În cadrul activităţilor desfăşurate, specialiştii Poliţiei Române au efectuat permanent schimb de date şi informaţii cu autorităţile de aplicare a legii din celelalte state participante, cu partenerii internaţionali şi cu Europol, beneficiind de rapoarte analitice întocmite în timp real de specialiştii Europol.



12