Câte plaje Blue Flag are România. Câte astfel de plaje sunt în alte țări

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Câte plaje Blue Flag are România. Câte astfel de plaje sunt în alte țări

Turism 02 Iulie 2023 / 11:16 1490 accesări
Foto: Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului

Foto: Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului

Programul „Blue Flag”a fost iniţiat în anul 1987, Anul European al Mediului, de către Fundaţia de Educaţie pentru Mediu (FEE), cu scopul de a premia plajele, porturile de agrement pentru calitatea lor, precum și de a impulsiona autorităţile publice locale şi sectorul privat în a lua măsuri pentru îmbunătăţirea zonei de coastă.

Pe litoralul românesc sunt doar șase astfel de plaje dintr-un total de 400: câte două la Năvodari şi Eforie, una la Mamaia şi una la Olimp.

Etichetaa fost acordată următoarelor 6 plaje:

  • Plaja Marina Regia este în Năvodari- plajă cu nisip fin de calitate, cu salvamari și numeroase facilități de cazare, Spa și restaurant la Hotel Marina Regia. Plaja este situată în apropierea orașului Năvodari și a municipiului Constanța.
  • Plaja Phoeniciase află în vecinătatea complexului turistic Phoenica Holiday Resort. Are salvamari și este renumită pentru nisipul fin și pentru jocuri pe plajă și sporturi nautice.
  • Vega Vintage Beach– Mamaia este premiată cu titlul „Blue Flag” încă din 2007. Plaja este în apropierea vestitului Hotel Vega, în centrul stațiunii Mamaia. Plaja are nisip fip și dispune de posturi de salvamari. Nu lipsesc jocurile pe plajă și sporturile nautice.
  • Citadel Beacheste o plajă aflată între Eforie Nord și Eforie Sud. Se află în apropierea hotelului tip boutique Citadel, care are vedere la mare.
  • Plaja Azureste o nouă plajă ce a primit premiul „Blue Flag”. Se află în apropierea unității de cazare Vila Plaja Azur, între Eforie Nord și Eforie Sud.
  • „Phoenicia Blue View” din Olimp– prima plajă certificată Blue Flag în această stațiune. Este plaja privată a complexului hotelier Phoenicia Blue View.

Plaje Blue Flag în alte țări

Pe primul loc în clasamentul „Blue Flag” se află Spania cu 629 de plaje și 97 de porturi turistice care au primit această distincție, conform site-ului oficial Blue Flag.

Grecia este pe locul doi în topul all-time, cu nu mai puțin de 617 plaje și 18 porturi turistice decorate cu titlul „Blue Flag”.

Turcia este pe locul trei cu 551 de plaje și 23 de porturi turistice cu titlul „Blue Flag”.

Bulgaria, cu un litoral mai lung decât cel românesc (circa 378 km), dispune de nu mai puțin de 21 de plaje cu titlul „Blue Flag”, dar și un port turistic cu această distincție.

---------------

„Blue Flag” se numără printre cele mai recunoscute etichete ecologice voluntare din lume, acordate plajelor, porturilor turistice și navelor de agrement turistic. În România demersurile pentru implementarea programului au început în iunie 2004.

Printre avantajele programului se numără:
– deţinerea unui simbol ecologic (etichetă ecologică), vizibil şi recunoscut la nivel internaţional;
– posibilitatea utilizării acestui simbol pentru promovare la nivel local, naţional şi internaţional a plajei;
– atragerea turiștilor străini care caută cu predilectie aceste plaje, „Blue Flag” bucurându-se de o largă recunoaştere internaţională.

Pentru a primi distincţia, este necesară îndeplinirea a unui număr de 33 de criterii pentru plaje şi 38 de criterii pentru porturile de agrement. Candidaturile transmise de către autoritățile responsabile (municipiu, hotel privat sau operatori privați) sunt verificate atât în teren, cât și de către un juriu național și unul internalional. Eticheta poate fi obținută pentru un singur sezon, păstrarea acesteia fiind condiționată de o nouă candidatură, informeazăMinisterul Antreprenoriatului şi Turismului.12