Centru pentru tehnologii spațiale, desprins din filmele SF

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Constanța

Centru pentru tehnologii spațiale, desprins din filmele SF

• O investiție durabilă
Eveniment 06 Decembrie 2014 / 00:00 1795 accesări

La Constanța se scrie istorie! De acum înainte, cercetarea în materie de tehnologii spațiale dedicate dezvoltării mediului marin se va face la un alt nivel, unul mult mai avansat. Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină (INCDM) „Grigore Antipa“ din Constanţa a lansat vineri, 5 decembrie, un Centru de Competenţă pentru Tehnologii Spaţiale. Este vorba de COSMOMAR, un centru modern care va colecta date oceanografice extrem de importante în dezvoltarea cercetării. Structura centrului este formată din trei componente: o infrastructură de cercetare, o platformă de cooperare și un colectiv de consultanță, expertiză și activități de diseminare. Infrastructura de cercetare cuprinde un Centru de Date Spațiale, organizat în cadrul Centrului Național de Date Oceanografice și de Mediu, pentru colectarea datelor spațiale și un Laborator de Biotehnologii pentru dezvoltarea de dispozitive, senzori sau detectoare pentru testele spațiale ale proceselor biologice.

TEHNOLOGII DE ULTIMĂ GENERAȚIE Cu alte cuvinte, centrul este dotat cu tehnologii de ultimă oră. O imprimantă 3D, spre exemplu, permite realizarea, după un desen pe computer, a obiectelor solide din mase plastice, iar modelele astfel obținute se pot transmite din orice locație, atât din țară cât și din străinătate. Centrul mai dispune și de un Glovebox, adică de o instalație specială cu mănuși, unde atmosfera este controlată. O mini - dronă face și ea parte din dotările COSMOMAR, care este utilă în monitorizarea şi evaluarea rapidă a stării mediului marin şi costier.

ELEVII PREMIAȚI LA NASA SALUTĂ INIȚIATIVA Dacă pentru noi, numele unor astfel de tehnologii sună ca desprinse din filmele Science Fiction, pentru elevii de la Centrul de Cercetări al Elevilor din Constanța sună cât se poate de normal. Este vorba despre elevii de la Colegiul Național ”Mircea cel Bătrân” din Constanța, care au fost remarcați la NASA și care sunt determinați să urmeze o carieră în domeniul tehnologiilor spațiale. ”Centrul reprezintă un mare plus pentru domeniul aerospațial în România, și aduce beneficii pentru dezvoltarea țării noastre. Chiar dacă voi pleca la NASA, eu mi-aș dori să aduc o contribuție și țării mele și să mă reîntorc”, a spus o elevă la Colegiul Național ”Mircea cel Bătrân” din Constanța, Marina Cozma.

”Am participat la concursul de design spațial. Noi putem chiar implementa idei din proiectul nostru spațial și îl putem adapta, pentru a satisface nevoile Centrului”, a adăugat George Cosmin Dobrin, și el elev la Colegiul ”Micea cel Bătrân”, premiat la NASA. Totodată, înființarea Centrului COSMOMAR le mai poate veni în ajutor și celor care studiază Științele Naturii, Medicină sau Fizică. Iar acesta este doar începutul. ”Intenția noastră este ca acest centru să aibă continuitate, deoarece vrem să dezvoltăm noi tehnologii, precum și alte idei, care vor fi integrate într-un sistem mult mai amplu. Vom muta Centrul Național de Date Oceanografice și de Mediu în această structură, iar cele două vor conlucra”, a precizat directorul INCDM Constanța, dr. ing. Simion Nicolaev. Utilizarea acestor noi tehnologii aduce beneficii și în susținerea dezvoltării întreprinderilor mici, mijlocii şi mari de la nivel local şi regional. Tocmai de aceea, Centrul are în componență și un birou de consultanță pentru toți cei care doresc să acceseze proiecte în programe spațiale naționale sau europene. ”Valoarea investiției se ridică la aproximativ 1.400.000 de lei, din care 95% se întorc în țară pe bază de proiecte. COSMOMAR face parte dintr-o serie de 12 centre de competență finanțate prin Programul de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare STAR - Tehnologie Spaţială şi Cercetare Avansată, coordonat de Agenţia Spaţială Română”, potrivit prof. univ. dr. de la Universitatea ”Ovidius” din Constanța, Eden Mamut.

Taguri articol


12