Cerinţele medicilor, ignorate de ministrul Sănătăţii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cerinţele medicilor, ignorate de ministrul Sănătăţii

Social 13 Octombrie 2006 / 00:00 1173 accesări

Camera Federativă a Medicilor cere majorarea salariilor, admiterea prin concurs în sistem, anularea obligativităţii de a plăti asigurarea de malpraxis, gratuitate la actele medicale pentru doctori şi familiile acestora.

Condiţiile de muncă din sistemul sanitar lasă mult de dorit, ceea ce face ca cei angrenaţi în acesta să fie nemulţumiţi şi să ameninţe cu greva. Camera Federativă a Medicilor (CFM) a cerut ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, majorarea salariilor, admiterea prin concurs în sistem, anularea obligativităţii de a plăti asigurarea de malpraxis, gratuitate la actele medicale pentru doctori şi familiile acestora. Cadrele medicale susţin că, în România, un medic debutant ar trebui să aibă 500 de euro pe lună, iar un medic primar zece salarii medii pe economie, pentru a respecta coeficienţii de venit între profesii din Uniunea Europeană. În replică, ministrul Sănătăţii a susţinut că veniturile medicilor de familie şi ale celor care lucrează în ambulatoriile de specialitate ale spitalelor vor creşte pentru că unele cheltuieli asumate anterior de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) vor trece în bugetul de stat şi vor fi plătite de Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, medicii au solicitat şi elaborarea mecanismelor pentru admiterea în sistemul de asigurări sociale de sănătate, pe bază de concurs sau prin stabilirea unui "numerus cluasus" în care să participe cu drept de decizie federaţiile sindicale ale medicilor. CFM a mai cerut ministerului să modifice legea care îi obligă pe medicii salariaţi să plătească prime de asigurare de răspundere civilă, atît timp cît în Uniunea Europeană aceste prime sînt plătite per ansamblu de instituţia medicală. Ministrul Nicolăescu a susţinut că acest lucru este imposibil, dar nu a explicat de ce. CFM nu este de acord cu transferul plafoanelor medicamentelor compensate şi gratuite de la farmacii la medic, deoarece acest lucru îngreunează activitatea cadrelor medicale. CFM a mai cerut punerea în aplicare, printr-o ordonanţă de guvern, a vechii propuneri din Legea 306/2004, privind gratuitatea actului medical, al medicamentelor şi materialelor sanitare pentru medici şi personalul sanitar cu studii superioare, precum şi pentru familiile lor, aşa precum există, acum, pentru magistraţi, poliţişti, personal din penitenciare şi diplomaţi şi corpul angajaţiulor din Ministerului de Externe. La fel ca la toate întrunirile cînd medicii solicită rezolvarea unor probleme, ministrul Nicolăescu a dat din colţ în colţ, neştiind ce trebuie să facă şi neluînd nicio poziţie fermă faţă de cerinţe. Mai mult decît atît, Nicolăescu a sugerat că Ministerul Finanţelor nu ar fi de acord cu aceste doleanţe şi că, nici în acest an, prevederile nu vor fi aplicate.



12