CNVM a aprobat Codul Bursei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

CNVM a aprobat Codul Bursei

Economie 08 Septembrie 2006 / 00:00 874 accesări

“Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat Codul Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi urmează să transmită, în curînd, hotărîrea oficială”, a declarat, ieri, preşedintele BVB, Septimiu Stoica. Purtătorul de cuvînt al CNVM, Ciprian Ene, a declarat că instituţia va aproba Codul cu anumite precizări, urmînd ca specialiştii celor două instituţii să identifice o tipologie a faptelor ce se pot încadra în categoria manipulării şi a abuzului de piaţă. Ulterior, va fi stabilit care dintre aceste fapte vor fi prevăzute în reglementarile CNVM şi care în Codul Bursei. Comisia anunţase anterior că nu va aproba proiectul Codului Bursei în forma promovată de BVB, menţionînd că va impune sancţiuni dacă Bursa îşi menţine refuzul de a duce la îndeplinire prevederile legale. Principala solicitare a Comisiei a fost legată de obligativitatea inserării în textul Codului a prevederilor ce ţin de prevenirea şi detectarea practicilor de manipulare a pieţei. Oficialii BVB au reafirmat că autoritatea de reglementare şi supraveghere este responsabilă atît pentru investigarea, cît şi pentru stabilirea unui abuz de piaţă, situaţie valabilă şi pe pieţele externe de capital.

Codul Bursei, aşa cum a fost elaborat şi cum a fost aprobat de CNVM, este în linie cu directivele europene, cu prevederile legislaţiei româneşti pentru piaţa de capital şi cu practicile internaţionale, a declarat directorul general al BVB, Stere Farmache. "Vom elabora, vom detalia şi vom cizela mai mult termenii existenţi în legislaţie, pentru a vedea cum vor putea fi, practic, identificate abuzurile de piaţă", a menţionat Farmache. Referindu-se la abuzul de piaţă, directorul BVB a făcut o comparaţie plastică: "Abuzul de piaţă este precum curentul electric. Toată lumea ştie, dar nimeni nu vede". Preşedintele Asociaţiei Brokerilor şi vicepreşedinte BVB, Dan Paul, a afirmat că instituţiile pieţei trebuie să aibă o separare clară a atribuţiilor. "Eforturile Bursei sînt în aceeaşi direcţie cu cele ale CNVM. Au fost probleme de comunicare, dar intenţiile celor două instituţii sînt convergente", a spus preşedintele Bursei, Septimiu Stoica. Codul Bursei aduce ca noutăţi o nouă structură organizatorică a BVB, reduce blocul standard de tranzacţionare de la 500 la 100 de instrumente financiare, asigură derularea de operaţiuni bursiere cu unităţile de fond aparţinînd fondurilor închise de investiţii şi stabileşte noi reguli pentru delistarea companiilor.

Certificate de cazier bursier pentru cei sancţionaţi

Sancţiunile dispuse de directorul general al BVB vor fi înscrise în certificate de cazier bursier, nominale, iar în anumite cazuri va exista posibilitatea reabilitării persoanelor sancţionate, potrivit Codului Bursei. În certificatul de cazier bursier vor fi incluse date privind sancţiunile bursiere dispuse prin decizii ale directorului general al BVB rămase definitive sau prin deciziile de reducere a duratei suspendării sau interdicţiei aplicate. Dacă o persoană a încălcat reglementările bursiere în trecut, dar faptele respective nu mai sînt astfel calificate potrivit regulilor actuale, cazierul bursier nu va include aceste fapte. De asemenea, nu vor fi înscrise faptele pentru care a intervenit reabilitarea. Departamentul de specialitate al BVB, Comisia de Apel, Consiliul Bursei sau CNVM pot cere, ori de cîte ori este necesar, certificatul de cazier bursier al unei persoane aflate în curs de investigaţie. De asemenea, orice persoană fizică sau juridică poate solicita obţinerea de certificate de cazier bursier, dacă datele respective îi sînt necesare.

Cererea pentru eliberarea certificatului de cazier bursier trebuie să fie motivată şi să cuprindă elementele de identificare ale agentului de bursă, ale intermediarului sau participantului la care se referă. Certificatul de cazier bursier se eliberează în termen de cel mult trei zile lucrătoare de la primirea cererii şi este valabil trei luni de la data eliberării. Reabilitarea face să înceteze "decăderile şi interdicţiile, precum şi incapacităţile care rezultă din aplicarea unei sancţiuni bursiere", potrivit Codului. Reabilitarea are loc în cazul aplicării unei sancţiuni patrimoniale, a sancţiunii avertismentului scris sau a unei sancţiuni administrative care nu depăşeste 20 de şedinte de tranzacţionare, dacă în decurs de două luni de la data executării sancţiunii persoana nu a săvîrşit nici o altă faptă ilicită la regimul juridic bursier. Radierea sancţiunii din cazierul bursier se face de către departamentul de specialitate al BVB.



Ştiri recomandate

12