Comercianţii din Piaţa Griviţei dau carcasele de porc pe bonuri de masă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Comercianţii din Piaţa Griviţei dau carcasele de porc pe bonuri de masă

Social 22 Decembrie 2006 / 00:00 1109 accesări

Au mai rămas doar cîteva zile pînă la Crăciun şi, aşa cum o cere tradiţia, cei mai mulţi români aleargă acum pentru a avea mesele cît mai îmbelşugate. Avînd în vedere că în această perioadă produsele şi preparatele din carne de porc sînt la mare căutare, cei care nu îşi permit să cumpere animalele vii îşi rup din puţinul pe care îl au şi preferă să ia cîteva kilograme de la comercianţii din pieţe. Perioada sărbătorilor de iarnă este un bun prilej pentru comercianţi de a realuza profituri considerabile, dar şi perioada în care autorităţile descoperă cele mai multe încălcări ale normelor sanitar – veterinare. În acest sens, inspectorii Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (OJPC), însoţiţi de specialiştii Direcţiei Sanitar – Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa au efectuat, ieri, un control în piaţa agroalimentară Griviţa. Pe lîngă verificarea calităţii produselor de provenienţă animală, inspectorii au luat la bani mărunţi şi echipamentele de protecţie. "Am constatat că oamenii sînt pregătiţi cu tot ce înseamnă respectarea ţinutei corespunzătoare, începînd de la bonete, la halate şi mănuşi. Mai este foarte puţin pînă la 1 ianuarie, termenul pînă la care comercianţii mai pot să desfăşoare aceste activităţi, însă este evident că măsurile de înăsprire a condiţiilor au dus la o mai bună înţelegere a prevederilor legale. În primul rînd, niciun comerciant nu a avut acces cu carnea de porc în piaţă fără să efectueze examenul trichineloscopic obligatoriu", a declarat şeful Serviciului de Sănătate Publică din cadrul DSVSA Constanţa, Corneliu Dumitrică.

În urma verificărilor, s-au constatat mai multe deficienţe, însă, spre deosebire de alţi ani în care la mare căutare erau produsele expirate, acum, pe lîngă nerespectarea normelor de păstrare a preparatelor din carne, specialiştii au identificat un comerciant care avea deasupra tarabei un afiş cu o superofertă de sezon. "Am constatat că pe acest afiş existau semnele care indicau faptul că au fost trecute mai multe preţuri, în funcţie de dorinţa comerciantului. Astfel de practici sînt interzise prin lege, iar pentru această abatere de la lege comerciantul poate primi chiar o amendă de 20 de milioane de lei vechi", a declarat directorul executiv al OJPC Constanţa, Gheorghe Trandafir. Preţurile prohibitive de pînă la 200.000 de lei pentru un kg de muşchi de porc au ţinut constănţenii departe de tarabe. Socoteala de acasă nu se potriveşte aproape niciodată cu cea din tîrg, iar pentru a nu fi puşi în situaţia de a fi admiraţi doar pentru produsele expuse, cei mai mulţi comercianţi au fost dispuşi să accepte şi bonuri valorice în locul banilor. "Oamenii au din ce în ce mai puţini bani şi nu pot cumpăra decît cîteva kg de carne. Mulţi se plîng că totul este scump şi nu au bani pentru a-şi cumpăra cele necesare Crăciunului. Am investit sume mari şi încercăm să amortizăm sumele chiar şi prin acceptarea bonurilor de masă", a povestit Ioana Alexandru, unul dintre comercianţii din Piaţa Griviţei.



12