Convorbiri Putin - Voronin la Moscova

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Convorbiri Putin - Voronin la Moscova

Externe 23 Iunie 2007 / 00:00 673 accesări

Preşedintele rus l-a primit, vineri, la reşedinţa sa de la Novo-Ogarevo de lîngă Moscova, pe omologul său moldovean Vladimir Voronin. Cei doi lideri politici se întîlnesc pentru a doua oară în ultimele două săptămîni, după întrevederea avută cu ocazia summit-ului Comunităţii Statelor Independente din 10 iunie de la Sankt Petersburg. În cadrul întîlnirii, au fost abordate problema reluării exporturilor de vinuri moldoveneşti în Rusia, probleme legate de domeniul energetic şi problema transnistreană.

În ceea ce priveşte reluarea exporturilor de vin, se aştepta o hotărîre favorabilă, confirmată de Vladimir Putin, care a anunţat că Rusia va ridica în curînd embargo-ul ce a afectat economia fostului stat sovietic. Liderul de la Kremlin a subliniat, cu această ocazie, încălzirea relaţiilor, tensionate în ultima vreme. După ce Rusia a impus embargo-ul anul trecut, invocînd calitatea scăzută a vinurilor, R.Moldova a acuzat Rusia că foloseşte sancţiuni economice ca unelte politice, după ce statul ex-sovietic a adoptat o politică externă pro-europeană, mai independentă. După ce vinurile moldoveneşti au dispărut din magazinele ruseşti, consumatorii ruşi au recurs la vinuri mai ieftine din Bulgaria, America Latină şi fosta Iugoslavie. O altă ţară ex-sovietică, Gruzia, s-a confruntat, de asemenea, cu un embargo rusesc de un an, asupra exporturilor de vinuri, după ce luase măsuri pentru a părăsi poziţia de satelit al Rusiei, anunţînd că va încerca să devină membră NATO sau a UE.

Relaţiile între cei doi lideri s-au răcit în 2003, cînd R.Moldova a cedat presiunilor occidentale şi naţionaliste din interior, refuzînd să semneze o înţelegere vizată de Rusia, pentru încheierea unui conflict cu rebelii din regiunea separatistă Transnistria. La momentul respectiv, Vladimir Putin a anulat, în ultimul moment, o vizită programată la Chişinău, decizie văzută de mulţi moscoviţi ca o umilire din partea micului stat. Poziţia Moscovei în conflictul transnistrean rămîne neschimbată - respectarea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii R.Moldova cu acordarea unui statut convenit de comun acord şi garantat pentru Transnistria. Pe de altă parte, mandatul Misiunii UE de asistenţă la frontiera moldo-ucraineană (EUBAM) a fost extins, vineri, pînă în 2009. EUBAM se va ocupa în continuare de instruirea vameşilor moldoveni şi ucraineni, supravegherea implementării legislaţiei privind trecerea frontierei şi va acorda asistenţă în ceea ce priveşte migraţia ilegală, traficul şi contrabanda.

Taguri articol


12