Creaţie a plasticianului Henrik Trenk, în patrimoniul Muzeului de Artă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Creaţie a plasticianului Henrik Trenk, în patrimoniul Muzeului de Artă

Cultură 21 Decembrie 2006 / 00:00 1697 accesări

Pictorul Henrik Trenk se situează pe locul al cincilea în topul preferinţelor publicului constănţean, acest fapt fiind dovedit de un sondaj de opinie realizat de specialiştii Muzeului de Artă din Constanţa, cu puţin timp în urmă. Născut în Elveţia, plasticianul a studiat în Germania şi apoi s-a stabilit, între anii 1846-1851, la Sibiu. Acolo a pictat privelişti romantice, cascade, trecători în munţi şi mănăstiri singuratice pe culmi, lucruri care îi aminteau de peisajele locurilor natale. "Henrik Trenk a pictat şi scene de gen, cum ar fi trecerea rîurilor cu bacul, convoaie de ţigani, surugii, hanuri la margine de drum", a explicat muzeograful Geta Deleanu.

Remarcat de Alexandru Odobescu, artistul plastic a devenit ilustratorul oficial al publicaţiilor Comisiei Monumentelor Istorice şi a fost solicitat să ilustreze călătoriile arheologice. Cu acest prilej, a realizat privelişti din ţară, dar şi chipuri de ţărani. Printre picturile lui Henrik Trenk se numără şi ilustrarea unor aspecte ale ruinelor şi monumentelor istorice, detalii decorative şi fresce, pe care le-a redat într-un stil precis. "În calitate de profesor de desen, la gimnaziul l-a avut ca elev pe plasticianul Ioan Andreescu", a adăugat Geta Deleanu.

Cu un amplu şi diversificat patrimoniu cultural, Muzeul de Artă din Constanţa deţine numeroase picturi, sculpturi, şi opere de artă decorativă, create de importanţi artişti ai artei moderne şi contemporane. În instituţia muzeală, Henrik Trenk este prezent cu o singură lucrare - "Peisaj de munte". Pictura este realizată într-un stil romantic, însă cu linii fine şi precise, care trădează vocaţia sa de veritabil desenator.



12