Destinaţie necunoscută pentru Edward Snowden

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dispută între marile puteri

Destinaţie necunoscută pentru Edward Snowden

Monden 26 Iunie 2013 / 00:00 410 accesări

UN LOC GOL Zborul SU150 al companiei Aeroflot, la bordul căruia Edward Snowden rezervase bilet, a aterizat luni seară la Havana, în Cuba, dar fără acesta. Niciunul dintre ziariştii care urmăresc călătoria fostului asistent tehnic al CIA, care a venit duminică la Moscova din Hong Kong, nu l-a văzut. Luni, aflând că Edward Snowden s-a înregistrat la zborul Moscova - Havana, circa 30 de reprezentanţi ai presei s-au îmbarcat la acelaşi zbor. Speranţele lor s-au năruit însă şi locul 17A, unde trebuia să stea Edward Snowden, în conformitate cu lista de înregistrare, a rămas gol. Fotografii cu scaunul 17A rămas gol au apărut pe Internet. Mai mult, cu ajutorul unor internauţi, locul 17A a devenit blogger pe Twitter, singura reţea care a refuzat să colaboreze cu oficialii americani în amplul program de supraveghere. În numai câteva ore de la crearea contului, acesta a înregistrat mai multe mii de vizualizări.

ÎN ZONA NIMĂNUI În timp ce oficialii americani depun eforturi pentru capturarea fugarului, susţinătorii săi încearcă să-i şteargă urmele, pentru ca acesta să nu poată fi prins. În decurs de 24 de ore, tânărul de 30 de ani ar trebui să apară în Ecuador, pentru a obţine statutul de refugiat politic. O sursă din cadrul aeroportului Şeremetievo a declarat agenţiei Ria Novosti că Edward Snowden s-a înregistrat pentru zborul cu destinaţia Havana, însă nu s-a urcat la bord şi a rămas în zona de tranzit. Singura declaraţie despre Edward Snowden este că acesta se află într-un loc sigur, după cum a declarat fondatorul controversatului site WikiLeaks, Julian Assange, citat de Reuters. Julian Assange, care se ascunde de aproape un an în ambasada Republicii Ecuador din Londra, a vorbit de la balconul clădirii. Potrivit acestuia, Edward Snowden a primit documentele din Ecuador, în conformitate cu care Guvernul acestei ţări îi recunoaşte calitatea sa de refugiat, ceea ce nu înseamnă că ar putea primi automat rezidenţă în ţara respectivă. Şi autorităţile americane estimează că Edward Snowden este încă în Rusia şi au cerut oficial Moscovei extrădarea sa, solicitare confirmată de partea rusă. Însă, în mod oficial, Edward Snowden nu se află pe teritoriul Rusiei, ceea ce limitează măsurile ce pot fi luate de Kremlin. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat ieri că Edward Snowden se afla în continuare în zona de tranzit a unui aeroport din Moscova. Putin a explicat că între Rusia şi SUA nu există niciun acord de extrădare, subliniind că ar fi bine pentru Snowden să aleagă cât mai repede destinaţia. „Sosirea la Moscova a lui Edward Snowden a fost surprinzătoare în totalitate”, a subliniat Putin. „Toate acuzaţiile SUA la adresa Rusiei ţin de emoţia momentului şi sunt inadecvate”, a insistat liderul rus.

CONDIŢII SPARTANE Un avocat din Hong Kong a ridicat o parte din vălul care a acoperit viaţa clandestină în megalopolisul chinez a fostului consultant NSA. Edward Snowden a vorbit despre frica sa de a petrece luni în detenţie, fără laptopurile sale, o perspectivă de nesuportat pentru el. „A venit la Hong Kong singur. Se simţea abandonat şi a contactat organizaţii de drepturile omului în legătură cu avocaţii săi”, a declarat Alberto Ho, un deputat pro-democraţie şi unul dintre cei trei consilieri ai americanului în timpul sejurului său la Hong Kong. Instalat într-un hotel de lux, timp de mai multe zile, a fost reperat de presă, astfel că l-a părăsit pe 10 iunie. Ulterior, schimba locul o dată sau de două ori, noaptea, într-o discreţie totală, după care se refugia la un susţinător al cauzei sale. Spaţiul în care a trăit în diferitele ascunzători era strâmt, dar Snowden s-a mulţumit cu el, atât timp cât avea un calculator, pentru a fi în contact cu cine dorea el. În urmă cu o săptămână, consilierii săi au organizat o cină în acest apartament. Meniul conţinea pizza, pulpe de pui cu sos şi Pepsi. Precaut, le-a cerut celor cu care a luat cina să îşi lase telefoanele mobile în frigider. Avocaţii i-au spus atunci că Poliţia din Hong Kong putea să îl aresteze şi să îl plaseze în detenţie provizorie, în condiţii spartane.

Un intermediar misterios l-a contactat, ulterior, în numele Guvernului din Hong Kong, pentru a-l avertiza că nu poate scăpa unei proceduri de examinare a cererii americane de extrădare, oferindu-i totodată asigurări că autorităţile nu intenţionează să îl aresteze dacă părăseşte teritoriul înainte. Încurajat de aceste garanţii, dar terorizat la gândul de a petrece vara în închisorile din Hong Kong, Snowden a luat decizia definitivă de a pleca vineri seara. Duminică, alt avocat, Jonathan Man, l-a însoţit la aeroport, în cazul în care agenţi de poliţie sau de la imigraţie decideau să pună în aplicare mandatul de arestare american. Însă Edward Snowden a putut să se îmbarce.

SCANDAL DIPLOMATIC Pentru cei care se tem pentru soarta sa, administraţia Obama a ţinut să sublinieze că urmează toate căile legale pentru aducerea lui Edward Snowden pe teritoriul american, pentru a fi judecat, ceea ce ar exclude tentaţia de a-l anihila în vreun fel pe fostul consultant. Cert este că SUA, China şi Rusia sunt acum protagonistele unor schimburi de declaraţii diplomatice nu tocmai prietenoase. Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a negat ieri orice legătură între Rusia şi Edward Snowden, estimând ca inacceptabile acuzaţiile formulate de oficialii de la Washington la adresa omologilor de la Moscova. Totodată, SUA se jură că decizia Chinei de a-l lăsa pe Edward Snowden să plece din Hong Kong va avea, incontestabil, un efect negativ asupra relaţiilor sino-americane, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney. În replică, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei chineze, Hua Chunying, a apreciat că: „Nu este rezonabil din partea SUA să pună în discuţie modul în care Hong Kong-ul îşi gestionează afacerile în conformitate cu legea, iar acuzaţiile aduse împotriva Guvernului central chinez sunt fără fundament. China nu poate accepta aşa ceva”.

DETALII, DETALII Edward Snowden a părăsit Hawaii pe 20 mai, de unde a plecat în Hong Kong, o fostă colonie britanică ce se bucură de o largă autonomie după retrocedarea sa către China, în 1997. Plecarea sa avut loc cu puţin timp înainte de deconspirarea amplului program de supraveghere a telecomunicaţiilor SUA. În Hawaii lucra pentru un subcontractant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), Booz Allen Hamilton, ca administrator de sisteme informatice al NSA, şi avea acces la numeroase dosare sensibile legate de programul său de supraveghere. Edward Snowden susţine acum că s-a angajat la un subcontractant al NSA cu scopul de a strânge probe despre vastul program de supraveghere a comunicaţiilor, a titrat ieri „South China Morning Post”, marele cotidian anglofon din Hong Kong. Într-un interviu realizat pe 12 iunie, la Hong Kong, Edward Snowden a relatat că s-a alăturat firmei private Booz Allen Hamilton în urmă cu trei ani. „Funcţia mea îmi oferea acces la listele unor aparate (calculatoare, telefoane mobile) spionate din întreaga lume de NSA. Din acest motiv am acceptat postul”, a declarat acesta.

Între timp, americani care nu sunt indiferenţi la soarta celui care a demascat practicile de interceptare ale Guvernului SUA au decis să strângă semnături în sprijinul lui Edward Snowden. Circa 111.000 de persoane şi-au pus semnătura pe o petiţie în care susţin că nu îl consideră trădător şi cer administraţiei americane ca fugarul să nu fie persecutat, potrivit petiţiei postate pe site-ul We, the people.



12