Dialog plastic... interdisciplinar, pe simezele Art Gallery Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dialog plastic... interdisciplinar, pe simezele Art Gallery Constanța

Cultură 18 August 2016 / 21:37 3487 accesări

A fost animată, joi seară, galeria de artă deschisă la etajul I al centrului comercial Tomis Mall, absolvenții masteratului interdisciplinar „Educația vizuală prin studiul peisajului și figurii”, promoția 2016, din cadrul Facultății de Arte a Universității „Ovidius”, fiind autori ai unei expoziții colective.

Peisaje dobrogene, cai, structuri vegetale și compoziții nonfigurative și-au regăsit locul pe simezele Art Gallery Constanța în cadrul unui dialog plastic special. Absolvenții, așa cum apar ei pe afiș, sunt: Alexandra Barbu, Adriana Maria Bida, Ștefana Bițan, Mihaela Dobrin, Ana Găvanescu, Vasilica Grigorov, Mirela Turtoi, Ligia Rădoi, Marius Rudi, Ioana Rudi, Florentina Simininschi, Cristina Tudorache și Silviu Wagner.

Vernisajul a fost susținut de conf. univ. dr. Gheorghe Caruțiu, curator al expoziției, și prof. univ. dr. Daniela Țurcanu. De altfel, cei doi cunoscuți artiști constănțeni au avut un rol important în pregătirea studenţilor masteranzi, alături de conf. univ. dr. Rodica Bercu şi conf. univ. dr. Marius Skolka.

Conf. univ. dr. Gheorghe Caruțiu a prezentat pe scurt fiecare autor în parte și a evidențiat ceea ce este reprezentativ în creația acestora, subliniind faptul că pe simeze sunt prezente lucrările a două categorii de masteranzi: unii cu studii în specializarea artelor plastice, alții cu studii în alte specializări - economie, management sau inginerie. Cu toate acestea, toți masteranzii, prin intermediul studiului după natură, s-au regăsit într-o direcție comună, o punte de legătură între arte și științe, care le-a dat posibilitatea să se exprime artistic în diferite direcții ale existenței.

COMUNIUNE ÎNTRE ARTĂ, ȘTIINȚĂ ȘI NATURĂ Prof. univ. dr. Daniela Țurcanu a explicat rolul și rostul direcției de cercetare a masteratului „Educația vizuală prin studiul peisajului și figurii”, în contextul căutărilor internaționale actuale în domeniul artelor vizuale, accentuând faptul că, în viitor, trans- și interdisciplinaritatea sunt calea de urmat pentru o afirmare deplină a căutărilor omului contemporan în contextul noilor tehnologii.

„Sunt impresionată de această abordare a artei vizuale prin prisma științelor naturii, care stabilește o vie comunicare prin limbajul artistic și științific între părți, lărgind universul de cultură al studenților pregătiți să se lanseze în fascinanta aventură de cunoaștere a formei și de înțelegere a unității lumii vii. Abordarea transdisciplinară care permite comuniunea științei cu arta în domeniul infinit al naturii, al lumii vii, este o practică veche care își are originea în lumea antică și tradiții în Renaștere. Utilizată de marile spirite creatoare ale acelor vremuri, ea prezintă un real interes în lumea contemporană care dorește să-și lărgească posibilitățile creatoare și de cunoaștere a universului de natură divină. Viziunea lumii antice și a Renașterii care nu despărțea artistul de natură, nici pe creator de creația sa, o consider ca fiind absolut necesară în prezent, pentru viitor”, a spus prof. univ dr. Daniela Turcanu.

Lucrările absolvenților masteratului interdisciplinar „Educația vizuală prin studiul peisajului și figurii” vor rămâne pe simezele Art Gallery Constanța până pe 30 august.

Citește și:

Peisajul dobrogean, „vedetă” la o expoziție găzduită de Art Gallery



12