Dublă lansare editorială la Universitatea "Ovidius"

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dublă lansare editorială la Universitatea "Ovidius"

Cultură 24 Octombrie 2006 / 00:00 962 accesări

Din anul 1990 şi pînă în prezent au fost publicate peste 4.000 de lucrări pe tema revoluţiei române din decembrie 1989, dintre acestea peste 500 la noi în ţară. Lucrările "Revoluţia română din decembrie 1989 în context internaţional", scrisă de Ioan Scurtu şi "O Românie de cîştigat", a scriitorului Claudiu Iordache, au fost lansate, ieri, la Universitatea "Ovidius" Constanţa. La manifestare au participat preşedintele Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, Ovidiu Dunăreanu, poetul Dan Ioan Nistor, romancierul Cristina Tamaş, rectorul Universităţii "Ovidius", prof. univ. dr. Victor Ciupină, decanul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice, prof. univ. dr. Marian Cojoc, conf. univ. dr. Florin Anghel, numeroşi istorici, cadre didactice şi studenţi din cadrul instituţie universitare constănţene.

Prima lucrare prezentată "Revoluţia română din decembrie 1989 în context internaţional" reprezintă una dintre cele mai complexe monografii pe această temă, autorul folosind ca material de studiu o vastă bibliografie. Într-o viziune unitară şi coerentă autorul, prof. univ. dr. Ioan Scurtu, a prezentat criza regimului socialist-totalitar din Europa, eşecul încercărilor de reformare a acestuia, evoluţiile din 1989, revoluţiile care au avut loc şi consecinţele acestora. "În centrul analizei se află situaţia din România, în deplina ei complexitate, care atunci, în decembrie 1989, a atras atenţia întregii lumi, fapt fără precedent în îndelungata istorie a românilor", explică istoricul în introducerea volumului. Mai mult, prof. univ. dr. Ioan Scurtu precizează că pentru scrierea unei lucrări comnplexe, este nevoie de o vastă documentare, care să cuprindă cercetarea documentelor de arhivă, a imaginilor filmate, a casetelor audio, memoriilor şi, nu în ultimul rînd, a presei acelei vremi. Studenţii facultăţilor de istrorie, dar şi publicul larg are ocazia, pe parcursul celor 340 de pagini, să afle informaţii obiective cu privire la interesul spontan arătat de ţările europene faţă de revoluţia din 1989, dar şi consecinţele acesteia în ultimii 16 ani.

Cea de a doua lucrare lansată tot ieri, la Universitatea "Ovidius", face referire la cei 16 ani trecuţi de la revoluţia română din decembrie 1989, starea de amorţeală în care a intrat România din acel moment. Volumul se adresează în special celor care au trăit în perioada comunistă, dar şi celor care trebuie să afle adevărul despre nefastul eveniment, în care au murti 1104 oameni. În cinstea acestora din urmă, Claudiu Iordache a scris lucrarea "O Românie de cîştigat", carte care încheie ciclul iniţiat în urmă cu aprox. zece ani, şi care cuprinde volumele "România pierdută" şi "Singur printre români". "Chiar dacă noi, cei din generaţia autorului, am fost învăţaţi cu încîntarea României, această carte reprezintă o dezîncîntare a ţării. Acest volum de idei este, de fapt, un volum dedicat unei conştiinţe lucide şi dureroasă care se desfăşoară sub forma unui film horror", a explicat Ovidiu Dunăreanu.



12