Duel verbal între comisiile de Externe rusă şi americană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Duel verbal între comisiile de Externe rusă şi americană

Externe 23 Iunie 2007 / 00:00 586 accesări

Parlamentarii ruşi şi congresmenii americani au avut ocazia să îşi expună punctele de vedere în mod politicos, dar fără a-şi ascunde dezacordurile în privinţa multor subiecte, precum viitorul provinciei Kosovo. O delegaţie a Comisiei pentru Afaceri Externe a Dumei de Stat ruse a mers la Washington, la invitaţia omologilor săi din Comisia de Afaceri Externe a Congresului american.

Preşedintele comisiei americane, Tom Lantos, a adus un omagiu istoriei, muzicii, literaturii şi artei ruse, dar nu şi-a reţinut nici criticile pentru politicile actuale ale Moscovei. „Fiecare dintre noi are dreptul să aibă o părere, dar niciunul nu avem dreptul să ne luăm anumite libertăţi cînd este vorba despre fapte”, a declarat acesta, denunţînd încălcarea libertăţilor publice din Rusia lui Vladimir Putin. Omologul său rus, Konstantin Kosaşev, a criticat implicit declaraţiile lui Tom Lantos de luna trecută, cînd a denunţat politica lui Putin şi l-a numit „colonel KGB”. Zilele trecute, acelaşi Tom Lantos la comparat pe Vladimir Putin cu Popeye Marinarul, care îşi „umflă” muşchii nu cu spanac, ci cu dominaţia energetică a ţării sale. Tom Lantos s-a referit şi la asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia şi a altor colegi ai acesteia, reamintind că vinovaţii sînt încă în libertate.

Divergenţele între cele două ţări au fost foarte evidente în dosarul Kosovo, a cărui independenţă este susţinută de Washington şi contestată de Moscova. Un membru al delegaţiei ruse, Natalia Narociniţkaia, a minimalizat epurările etnice din Kosovo şi a avertizat că acordînd independenţa acestei provincii, comunitatea internaţională creează un stat musulman în inima Europei. Congresmenii americani i-au răspuns că va fi un stat musulman laic şi nu unul islamist. Pe agenda reuniunii celor două comisii, a treia de pînă acum şi prima la care a avut acces publicul, se aflau conflictele îngheţate din Europa, printre care Transnistria, probleme de democraţie şi drepturile omului, chestiuni comerciale şi economice, despre care însă nu a mai „transpirat” nimic la presă.



12