Elevi şi artişti constănţeni, actori într-un film muzical

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Elevi şi artişti constănţeni, actori într-un film muzical

Cultură 18 Ianuarie 2007 / 00:00 810 accesări

Colegiul Naţional Pedagogic "Constantin Brătescu" a găzduit, ieri, proiecţia filmului muzical pentru copii "Peştele verde". Realizat de TVRM, filmul, ale cărui scenariu şi muzică sînt create de maestrul Dumitru Lupu, cu o regie artistică semnată de Dumitru Cucu, aduce în prim plan minunatul univers al copilăriei. De altfel, după cum însuşi Dumitru Lupu mărturiseşte, acest film se doreşte a fi o alternativă la noile concepte de cinematografie care pun accentul pe fiinţe robotizate, uneori chiar şi pe violenţă. " arată starea de lucru din România de la începutul mileniului al XIX-lea. De asemenea, producţia cinematografică aduce în centrul atenţiei problema educaţiei copiilor noştri şi arată care sînt, pentru unii dintre ei, activităţile extraşcolare", a explicat Dumitru Lupu.

În ceea ce priveşte filmările pentru filmul "Peştele verde", acestea s-au desfăşurat în patru locaţii importante. Primul platou de filmare a fost la Uzinele Sodice Govora, filmările desfăşurîndu-se în perioada 13 - 14 iulie. Filmările exterioare au fost realizate cu "Mocăniţa", o garnitură de agrement formată dintr-o locomotivă cu un vagon de persoane şi o platformă, care nu mai fusese folosită, însă, de mai bine de 25 de ani. "După ce am aranjat-o pe , aceasta arăta mai bine decît varianta originală. Nici măcar directorului de la Uzinele Sodice, Sergiu Florin Bălan, nu îi venea să creadă", a precizat cîntăreaţa Ileana Şipoteanu, cea care a făcut parte din distribuţia filmului. Cea de a doua etapă de filmare a avut loc la Rucăr, în casa vînătorului Spiridon Şipoteanu, dar şi în pădurea Dragoslavele. În perioada cuprinsă între 2 - 12 august, filmările s-au derulat la Constanţa, în tabăra "Fantezia", care a fost organizată în satul de vacanţă al Palatului Copiilor, dar şi pe plajele Mamaia - Năvodari. Ultima etapă de filmare a avut loc pe data de 28 septembrie, la Revizia de vagoane din Basarab. Potrivit celor care au făcut parte din distribuţia filmului, perioada de filmare a fost una extraordinară, plină de peripiţii. "Atunci cînd am ajuns în Rucăr, dar şi în diferite sate din ţară, oamenii îl ciupeau pe Benone Sinulescu ca să fie siguri că este el. A fost minunat, mai ales că acei oameni erau încîntaţi să ne vadă şi să fie în compania noastră. La fel de impresionant a fost şi ajutorul dat de directorul Uzinelor Sodice din Govora, care, pentru două zile, a oprit orice desfăşurare a activităţii în întreprindere, ba mai mult, ne-a oferit chiar şi o masă şi cazare la hotel", a adăugat Ileana Şipoteanu. De menţionat este faptul că această producţie, realizată pe suport digital, a beneficiat de suport financiar din partea părinţilor elevilor care au făcut parte din distribuţie, majoritatea actorilor importanţi jucînd benevol.

Din distribuţia acestui film, care durează aprox. 145 de minute, au făcut parte nume sonore ale muzicii şi scenei constănţene, printre aceştia numărîndu-se: Jean Constantin (Jean Diapazon), Ileana Şipoteanu (profesoara Nora Ibsos), Florin Pretorian (nea Puiu), Diana Cheregi (primăriţa Diana), Daniela Vitcu (contabila), Luciana Crudu (mamaia), Dumitrana Lupu (copil), precum şi numeroşi elevi ai Colegiului Naţional Pedagogic "Constantin Brătescu". În film au mai jucat: Benone Sinulescu (mecanicul Tăciun), Gabriel Dorobanţu (impegatul Dorobel), Alexandru Jula (conductorul don şef), Dumitru Cucu (don Bazil, om de afaceri), Viorel Covaci (un cerşetor în gară), Cristiana Eso - Franţa (cîntăreaţa). Versurile cîntecelor pe care orchestra "Euromidi", condusă de Dumitru Lupu şi copiii din distribuţie le interpretează, au fost compuse de Carmen Aldea Vlad, Mala Bărbulescu şi Florin Pretorian.

Taguri articol


12