Forţe speciale şi rachete în munţi, pentru buna desfăşurare a Jocurilor Olimpice de la Soci

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Forţe speciale şi rachete în munţi, pentru buna desfăşurare a Jocurilor Olimpice de la Soci

Externe 11 Februarie 2014 / 00:00 524 accesări

Forţele speciale şi rachetele apărării antiaeriene creează un decor extrem de securizat printre brazii şi pistele acoperite de zăpadă de la Soci, unde zeci de poliţişti, militari şi agenţi veghează discret, în munţii din jurul oraşului, la buna desfăşurare a Jocurilor Olimpice de iarnă. Persoane în ţinută de camuflaj se fac nevăzute prin zăpadă şi apar în apropierea corturilor mici şi albe dintre copacii aflaţi nu departe de pistele de schi de la Jocurile Olimpice. În acelaşi timp, o baterie de rachete şi un radar, amplasate în corturi militare, pot fi observate la aproximativ 1.000 de metri altitudine, lângă staţiunea Laura, proprietatea companiei Gazprom şi locul unde au loc competiţiile de schi fond şi biatlon. Instalaţiile militare nu sar, însă, în ochi numeroşilor spectatori care folosesc telecabinele pentru a asista la evenimentele sportive. Cei care observă echipamentele nu ezită să imortalizeze scena cu telefoanele smartphone sau cu tablete, însă alţii nu detectează prezenţa rachetelor.

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a anunţat încă de la sfârşitul anului 2013 că noul sistem de rachetă sol-aer Pantsir-S, destinat să apere obiectivele militare şi civile (centrale nucleare, mari uzine şi fabrici), va fi mobilizat la Soci pentru a asigura securitatea Jocurilor Olimpice. De altfel, măsuri de securitate fără precedent în istoria Jocurilor Olimpice au fost luate pentru a asigura securitatea evenimentelor sportive de la Soci, ca urmare a ameninţărilor cu atentate lansate de islamiştii din Caucazul de Nord, regiune cu republici instabile, aflată la doar câteva sute de kilometri de Soci. În consecinţă, poliţişti, militari şi agenţi speciali au fost trimişi într-un număr impresionant în munţii din jurul oraşului şi veghează discret la buna desfăşurare a Jocurilor Olimpice. Doar un camion cu însemnele FSB (serviciul rus de securitate, fostul KGB) şi câţiva militari sunt vizibili la câteva sute de metri de complexul de biatlon, dar mult mai mulţi militari sunt ascunşi în munţi, povesteşte un angajat al unei companii publice ruse. El adaugă că aceştia erau mult mai vizibili înainte de începerea Jocurilor Olimpice. În plus, circulaţia pe drumurile din apropiere de Soci a fost restricţionată şi supravegheată începând din 7 ianuarie, cu o lună înainte de începerea Jocurilor Olimpice. La rândul lor, poliţiştii trimişi în munţi, în obiective stabilite dinainte, supraveghează traficul pe singura şosea care duce la Rosa Khutor, unde au loc probele de schi alpin şi snowboard. Drumul este foarte frecventat, dar maşinile sunt în majoritate autobuze aparţinând organizatorilor Jocurilor Olimpice, care asigură legătura între locurile unde au loc competiţiile, sau maşini cu însemnele Soci 2014. Pentru a avea acces la bazele olimpice, orice vizitator trebuie să treacă prin filtrul de detectare a metalelor şi să se supună unor controale care sunt, de cele mai multe ori, mai dure decât verificările din aeroporturi. Dovadă a discreţiei, poliţiştii care fac controalele poartă uniforme de culoare mov, asemenea organizatorilor, dând impresia celor mai puţin informaţi că ar putea fi vorba despre voluntari.

Experţii consideră însă că securitatea Jocurilor Olimpice de la Soci nu este cu nimic deosebită de măsurile luate la Londra, în 2012, sau la Vancouver, la precedentele Jocuri Olimpice de Iarnă, din 2010. Măsurile de securitate drastice duc însă la formarea unor cozi impresionante în vederea accesului la bazele olimpice sau la gările din oraş de unde pleacă mijloacele de transport spre locul de desfăşurare al competiţiilor.

Taguri articol


12