Greva generală din Sănătate, amânată!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Revendicări soluţionate

Greva generală din Sănătate, amânată!

Eveniment 28 Noiembrie 2013 / 00:00 813 accesări

Nu demult, angajaţii în halate albe, sătui până peste cap de tot ceea ce înseamnă sistem sanitar în România, şi-au unit forţele într-una dintre cele mai mari coaliţii de până acum, Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate, şi au pornit la atac. Sătui de mizeria din sistemul sanitar, de ignoranţă, au ajuns alături de ei şi actorii principali, pacienţii. Bolnavii, deşi plătitori la Fondul Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate, sunt puşi la plăţi peste plăţi, inutil. Atunci când ajung pe paturile spitalelor, cadrele medicale trimit rudele la farmacii cu liste interminabile pe care se regăsesc: de la banala aspirină, seringi, pansamente, perfuzoare şi până la componente importante din trusele de chirurgie. Este strigător la cer, dar, în acelaşi timp, umilitor pentru pacienţii români. Şi medicii sunt puşi în situaţii la fel de jenante, să improvizeze, să schimbe tratamentele de la o zi la alta din cauza lipsurilor, să lucreze în condiţii mizere. Per ansamblu, Sănătatea românească a ajuns să „se târâie” de pe o zi pe alta, starea de agonie fiind tot mai pronunţată.

DACĂ UNELE CADRE MEDICALE AU ALES SĂ IA ÎN „PIEPT” TOATE ACESTE GRAVE PROBLEME ŞI SĂ SPERE PÂNĂ-N ULTIMA CLIPĂ LA O ALTĂ SĂNĂTATE, ALTELE AU PLECAT ÎN CLINICI DIN STRĂINĂTATE, FĂRĂ SĂ MAI PRIVEASCĂ ÎNAPOI.

Au preferat respect, dotări performante, lefuri pe măsură. Angajaţii reuniţi în Coaliţia Profesioniştilor au rămas în ţară şi încearcă, poate pentru ultima oară, schimbările mult-aşteptate şi de altfel, cum spun ei, de bun simţ. Au parcurs, potrivit legii, etapele acţiunilor de protest, ajungând până la greva de avertisment, premergătoare grevei generale. Ieri a fost, poate, o zi decisivă în sistem. Discuţiile ce au fost purtate cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS) au fost mulţumitoare, astfel că s-a decis amânarea grevei generale şi suspendarea conflictului colectiv de muncă. Anunţul a fost făcut de preşedintele Federaţiei „Sanitas”, Leonard Bărăscu. La rândul său, prim-vicepreşedintele federaţiei, Marius Sepi, a precizat că greva este amânată până la aprobarea de către Ministerul Muncii a Contractului colectiv la nivel de sector, care îi vizează pe toţi cei 221.000 de angajaţi din sistemul sanitar.

PRIM-VICEPREŞEDINTELE FEDERAŢIEI, MARIUS SEPI: “ACESTA ESTE CEL MAI MARE CONTRACT COLECTIV DE MUNCĂ ÎNCHEIAT ÎN SISTEMUL SANITAR”

CONCRET Executivul a aprobat, ieri, o notă privind introducerea în regim de urgenţă în Parlament a unui amendament la legislaţia actuală în domeniu, astfel încât orele suplimentare efectuate de personalul medical în zilele nelucrătoare, sâmbăta, duminica şi de sărbători legale, să fie plătite dublu. Totodată, printr-o hotărâre, bugetul MS a fost suplimentat cu 200 milioane lei din Fondul de rezervă al Guvernului, sumă care va fi transferată Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate atât pentru plata arieratelor din sistem, astfel încât anul 2013 să se încheie fără datorii, cât şi pentru cheltuielile de funcţionare ale unităţilor medicale. Executivul a mai decis deblocarea, prin scoaterea la concurs, a 1.124 de posturi din sistemul de sănătate, în principal pentru medici pentru toate specializările, asistente şi moaşe. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a spus, la Guvern, că măsura este necesară deoarece numărul de personal pe aceste posturi este deficitar. Printre specialităţile vizate se numără domeniul anesteziei şi terapiei intensive, precum şi cel al psihiatriei.

SOLICITĂRI ACCEPTATE În opinia preşedintelui Colegiului Medicilor din România (CMR), totodată reprezentant de marcă al Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, majoritatea solicitărilor Coaliţiei au fost acceptate, rămânând în discuţie creşterea eşalonată a bugetului, astfel încât în 2016 să ajungă la 6% din PIB. Prof. univ. dr. Astărăstoae a declarat că, la rectificarea din 2014, se vrea să se ajungă la 5% din PIB, în condiţiile în care, deocamdată, bugetul este de 4,3%, apoi la 5,5% în 2015 şi la 6% în 2016.

“Mulţumesc reprezentanţilor sistemului medical”

“Modificările convenite cu sindicatele, pentru 2014, sper să fie un semnal clar de voinţă din partea noastră, de a oferi sprijin în domeniul sanitar cu tot ce este omeneşte posibil”, a afirmat, ieri, premierul Victor Ponta. “Mă bucur foarte mult şi le mulţumesc reprezentanţilor sistemului medical care au fost raţionali, care au înţeles că prin dialog putem rezolva lucrurile, nu prin conflict”, a adăugat premierul României.



12