Guvernul Cîțu a fost demis. Au votat 281 de parlamentari moțiunea de cenzură

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Guvernul Cîțu a fost demis. Au votat 281 de parlamentari moțiunea de cenzură

Eveniment, Politică 05 Octombrie 2021 / 16:51 1259 accesări

Moțiunea de cenzură depusă de PSD și susținută și de USR și AUR a fost adoptată marți. Guvernul condus de Florin Cîțu a fost astfel demis, după mai puțin de 11 luni de la învestire, mai exact după 278 de zile, și la o lună de la retragerea USR-PLUS de la guvernare. Scorul din Parlament pentru înlăturarea Cabinetului Cîțu este unul istoric, fiind cel mai mare număr de voturi - 281 - înregistrat la o moțiune de cenzură în România post-decembristă.

Ce urmează. Ce prevede Constituția

  • Potrivit Constituției, Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate.
  • Guvernul al cărui mandat a încetat îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern (nu există un termen prevăzut cât poate asigura interimatul Guvernul demis)
  • Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
  • Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Mai poate fi desemnat Florin Cîțu după ce a picat la moțiunea de cenzură?


Curtea Constituțională s-a pronunțat într-o situație similară, când PNL, la începutul lui 2020 forța anticipatele, alături de Klaus Iohannis.
CCR a spus atunci că desemnarea lui Ludovic Orban din nou ca premier, imediat după ce a picat prin moțiune de cenzură, nu poate fi făcută, însă a lăsat totuși o portiță, precizând că nu a intervenit o situație de natură să demonstreze că lucrurile s-au schimbat atât de repede astfel încât candidatul să fie susținut de o nouă majoritate care să-i permită reînvestirea.Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.218 secunde