Guvernul reîntregeşte salariile în 2012

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Negocieri cu FMI

Guvernul reîntregeşte salariile în 2012

Eveniment 10 Mai 2012 / 00:00 1115 accesări

BANI PENTRU BUGETARI La numai două zile după ce a fost instalată noua Putere, prin votul majorităţii Parlamentului, Jeffrey Franks a ieşit, ieri, într-o conferinţă de presă, la încheierea oficială a mandatului său de negociator şef pentru România, care va fi preluat de olandezul Erik de Vrijer, şi a făcut o serie de declaraţii privind situaţia economică şi socială din România. Cea mai importantă temă abordată de Franks a fost cea referitoare la reîntregirea salariilor bugetarilor, tăiate abuziv de vechile guvernări PDL. În acest sens, Franks a spus, ieri, că cea de-a doua majorare a salariilor bugetarilor, până la recuperarea lor, va avea loc anul viitor, urmând ca în acest an să fie operată o majorare de 8%. Şeful misiunii FMI în România a explicat că dacă, totuşi, a doua majorare se va face în decembrie, creşterea salariilor va fi resimţită în 2013. Premierul Victor Ponta a dat asigurări românilor că a doua tranşă de majorare va fi aplicată la 1 Decembrie. „Acest angajament al Guvernului României se bazează pe negocierile purtate cu reprezentanţii FMI, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale. Decizia Guvernului este una fermă şi în conformitate cu negocierile purtate cu FMI. Tot de la 1 iunie, în tranşe lunare egale cu ceea ce guvernele trecute au încasat greşit, se va începe restituirea sumelor către pensionarii cu pensii de peste 740 lei”, a declarat Ponta. Tot legat de salarii, şeful misiunii FMI în România a mai spus că această creştere a salariilor va avea ca rezultat o modestă stimulare a consumului, impactul la creşterea economică fiind de 0,1%.

COMPANIILE DE STAT, NEPROFITABILE În altă ordine de idei, Jeffrey Franks a avertizat că nu s-au făcut progrese în asigurarea unui management eficient la companiile de stat. „Multe companii sunt mai puţin profitabile din cauza risipei, corupţiei, ineficienţei. Nu s-au făcut progrese în asigurarea unui management eficient la companiile de stat. Sunt încercări de manipulare a procesului, prin persoane motivate politic. România nu îşi poate permite perpetuarea stării de fapt în companiile publice. Pentru ca investiţiile private să se realizeze, trebuie să existe un mediu de afaceri prielnic”, a declarat Franks. Mergând pe aceeaşi linie, premierul Victor Ponta a declarat că susţine înfiinţarea Complexului Energetic Oltenia (CEO) pe formula discutată până în prezent şi că vrea management privat la această companie, iar sediul să fie la Târgu Jiu, nu la Turceni. Totodată, Franks a declarat că \"băieţii deştepţi\" care au contracte preferenţiale cu Hidroelectrica ar putea să plătească amenzi şi să ramburseze toate sumele de care au beneficiat dacă ancheta Comisiei Europene stabileşte că aceste contracte au reprezentat ajutoare de stat.

TRANŞĂ DISPONIBILIZATĂ În intervenţia sa, Jeffrey Franks a spus că Fondul este mulţumit de angajamentul arătat de autorităţile de la Bucureşti faţă de continuarea acordului cu FMI, el precizând că, după ce Consiliul Director al Fondului va aproba evaluarea celei de-a cincea misiuni pentru România, „programul va disponibiliza încă 475 milioane de euro, asistenţă din partea FMI, dintr-un total disponibil de 3,5 miliarde euro”. Mai mult, Franks a spus că ajustarea preţului gazelor naturale se va face de la jumătatea anului 2013, treptat, până în 2018, fiind stabilite mecanisme pentru protecţia consumatorilor vulnerabili. De asemenea, şeful misiunii FMI a mai declarat că s-a convenit cu autorităţile române o relaxare a ţintei de deficit pentru acest an de la 1,9% din PIB la 2,2%. În fine, Jeffrey Franks a mai declarat că, în general, nu recomandă reducerea TVA la anumite produse şi sectoare, făcând referire la o eventuală reducere a TVA -ului pentru sectorul de panificaţie la 9%.



12