Guvernul vrea ca Legea Educaţiei să fie adoptată tacit

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Numai în România : Fără asumare politică

Guvernul vrea ca Legea Educaţiei să fie adoptată tacit

Eveniment 05 Mai 2010 / 00:00 563 accesări

La dezbaterea de ieri de la Palatul Parlamentului - „Învăţământul românesc între profesionalism şi politicianism” - asupra proiectului Legii educaţiei naţionale au participat sindicalişti din învăţământ, foştii miniştri ai învăţământului (Cristian Adomniţei, Andrei Marga şi Alexandru Atanasiu) şi parlamentarul Olguţa Vasilescu, deputat PSD în Comisia de învăţământ. Marile absenţe au fost înşişi factorii de decizie, cei care ar putea acţiona în plan concret pentru a schimba lucrurile. \"Ne pare rău că nu sunt alături de noi şi reprezentanţii actualei puteri şi ai Ministerului Educaţiei\", a afirmat Aurel Cornea, preşedinte al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. Sindicaliştii sunt \"convinşi că va fi aprobat proiectul propus de către Guvern şi de asta ne convinge şi mai mult lipsa de la dezbatere a reprezentanţilor actualei puteri. Nu interesează pe nimeni dialogul social, nu interesează pe nimeni stabilitatea în învăţământ, ci numai aroganţa, dispreţul\", a afirmat şi Gheorghe Isvoranu, preşedinte al Federaţiei „Spiru Haret”. De asemenea, liderii sindicali au criticat faptul că, deşi acum şase luni, actualul ministru şi-a asumat răspunderea de o lege a învăţământului care se aplică, s-a dezis de ea bulversând întreg învăţământul românesc.

TACIT SE ADOPTĂ LEGEA EDUCAŢIEI. Liberalii Andrei Marga şi Cristian Adomniţei au afirmat că deputaţii puterii tergiversează în Comisia de învăţământ întocmirea raportului pe Legea Educaţiei pentru a trece la Senat prin adoptare tacită deoarece nu şi-o mai asumă politic. Adomniţei a atras atenţia că, în cadrul Comisiei din Cameră, dezbaterea a ajuns la articolul 28 din totalul de peste 300 ale proiectului Guvernului, în condiţiile în care termenul pentru întocmirea raportului se încheie la finalul acestei săptămâni. Potrivit acestuia, dorinţa deputaţilor PDL, UDMR şi a independenţilor este de a \"pierde timpul\" în lucrările din Comisie pentru a nu fi nevoiţi să dea un vot personal pe proiectul Funeriu, \"pentru a fi ulterior traşi la răspundere pentru dezastrul în care va fi aruncată educaţie românească\", astfel că \"vor dori ca această lege să se adopte tacit\".

FUNERIU, DEMIS. Adomniţei a mai precizat că PNL cere actualului Guvern şi lui Funeriu să retragă proiectul de lege, pentru a se iniţia \"dezbateri publice serioase\" în vederea \"găsirii consensului\". În plus, liberalii vor ca, dacă vineri Comisia nu reuşeşte să adopte raport pe proiectul legii, ministrul Daniel Funeriu să-şi dea demisia sau să fie demis. \"Nu s-a mai pomenit ţară măcar cu tentă democratică în care un asemenea proiect de lege fundamental să treacă nu prin dezbatere amplă a societăţii, ci prin ascunziş, prin adoptarea tacită\", a comentat el.

La rândul său, fostul ministru al Educaţiei şi preşedinte al Comisiei speciale a PNL pe domeniul Educaţiei, Andrei Marga, a susţinut că, prin proiectul Guvernului, se va ajunge la devalorizarea diplomelor româneşti şi la emigrarea profesorilor şi a studenţilor. În plus, el a criticat introducerea competenţelor care ar fi \"compromise istoriceşte\", precum şi trecerea clasei a IX la gimnaziu, ceea ce \"va încâlci şi aşa un sistem foarte încâlcit\". Potrivit lui Marga, Legea promovată de Funeriu afectează negativ şi statutul social al cadrului didactic căruia nu i se acordă recunoaştere socială. În opinia liberalului, viitori tineri care vor promova prin noul sistem de educaţiei vor avea o serie de competenţe, dar nu şi abilităţile de a şti ce să facă mai departe cu ele.



12