În loc să atragă fonduri pentru Constanţa, prefectul Culeţu a pus gînd rău bugetului judeţean

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

În loc să atragă fonduri pentru Constanţa, prefectul Culeţu a pus gînd rău bugetului judeţean

Administrație 28 Februarie 2007 / 00:00 837 accesări

Prefectul Constanţei, Dănuţ Culeţu, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că va apela la un executor judecătoresc pentru a recupera de la Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) suma aferentă cheltuielilor efectuate pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale din 2004. El a anunţat că, luni, Curtea de Apel Constanţa a respins recursul formulat de CJC împotriva unei sentinţe judecătoreşti conform căreia Consiliul ar avea de plată peste un miliard de lei pentru alegerile locale din 2004. „CJC, spre deosebire de consiliile locale care şi-au achitat obligaţiile legate de alegeri, nu a vrut să plătească suma, drept pentru care Prefectura a chemat Consiliul în instanţă. Am făcut multe încercări înainte de a ajunge în instaţă cu CJC. Nu pot să îmi exprim o părere de ce. Consiliul Judeţean nu a motivat, ci doar nu a fost de acord cu această plată”, a declarat prefectul. El a mai anunţat că va recurge la executare silită în cazul în care CJC nu va plăti sumele respective. „Apelăm la un executor să recuperăm sumele. O să vedem la ce executor vom apela”, a încheiat prefectul.

În replică, preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, a negat afirmaţiile prefectului conform cărora conducerea Consiliului a refuzat să motiveze de ce nu a plătit suma de 1.092.274 de lei. Constantinescu a declarat că, în conformitate cu Legea finanţelor publice locale, autorităţile locale pot primi o sarcină de la autorităţile centrale sau de la alte autorităţi numai dacă se asigură şi sursa de finanţare pentru achitarea acelei sarcini. „Contravine principiului european al descentralizării ca un guvern să dea o sarcină unei autorităţi locale fără să aloce şi banii. Este o chestiune evidentă şi de bun simţ. Din acest motiv, ca preşedinte al Consiliului Judeţean, am considerat că este anormal să plătesc o factură pe care ne-a dat-o în sarcină Guvernul pentru activităţi desfăşurate de Prefectura Constanţa, nu de CJC. Este aberant să plătim ce au cheltuit alţii, chiar dacă acele cheltuieli se referă la organizarea alegerilor locale. Ăsta este punctul nostru de vedere”, a declarat Constantinescu.

În ce priveşte executarea silită cu care ameninţă prefectul, Nicuşor Constantinescu a declarat: „Prefectul ne-a convins, încă o dată, că nu cunoaşte legislaţia. Cel care este pus să respecte şi să garanteze aplicarea legii în teritoriu arată că nu o cunoaşte. A anunţat că va pune un executor judecătoresc, ca la stînă, să vîndă doi miei ca să recupereze datoria. Aici nu sîntem la stînă! Sîntem la o autoritate locală şi vorbim de legislaţie”. În conformitate cu Ordonanţa 22 din 30 ianuarie 2002, „executarea obligaţiilor de plată ale instituţiilor publice în temeiul titlurilor executorii se realizează din sumele aprobate prin bugetele acestora cu titlul de cheltuieli, la care se încadrează obligaţia de plată respectivă”. În baza acestei prevederi, Constantinescu a precizat: „Nu sînt prevăzute în buget cheltuielile respective, deci nu se poate face plata”. Aceeaşi ordonanţă stipulează: „Ordonatorii principali de credite bugetare au obligaţia să dispună toate măsurile ce se impun, inclusiv virări de credite bugetare, în condiţiile legii, pentru asigurarea în bugetele proprii şi ale instituţiilor din subordine, a creditelor bugetare necesare pentru efectuarea plăţii sumelor stabilite prin titluri executorii. În procesul executării silite a sumelor datorate de către instituţiile publice în baza unor titluri executorii, trezoreria statului poate efectua numai operaţiuni privind plăţile dispuse de către ordonatorii de credite, în limita creditelor bugetare şi a destinaţiilor aprobate potrivit legii”. „Ca să mă poată executa silit domnul prefect, trebuie să am o hotărîre a CJC care să aprobe suma asta. O să o supun dezbaterii în viitoarea şedinţă şi, dacă CJC va fi de acord, o să o achit, dacă nu, nu o să o achit, pentru că nu îmi dă voie legea”, a mai afirmat preşedintele CJC.

Nicuşor Constantinescu a apreciat că întreaga tevatură este doar o chestiune de ambiţie: „Prefectul vrea să demonstreze ce mare valoare are că se judecă de doi ani cu CJC pentru infima sumă de un miliard de lei, în condiţiile în care domnia sa şi cu partidul care l-a propulsat trebuia să se zbată să aducă în judeţ multe mii de miliarde de lei pentru infrastructura judeţului, pentru amărîţii care mor de foame în acest judeţ... Judeţul Constanţa este al doilea contribuabil la bugetul naţional. Văd că problema asta se estompează. La banii pe care îi dă judeţul Constanţa, reprezentînd 10,7% din PIB, era normal ca aceste cheltuieli să le suporte Guvernul, nu judeţul. Şi era normal ca domnul prefect să se zbată pentru asta. Să îmi arate şi mie prefectul măcar un leu pe care l-a adus în judeţ în afară de banii aduşi pentru primăriile PD şi PNL. Asta e marea problemă pe care o are domnul prefect!”



12