INCREDIBIL! Oja care poate declanșa cancer!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Otrăvuri cu acțiune lentă“

INCREDIBIL! Oja care poate declanșa cancer!

Sănătate 03 Aprilie 2017 / 17:08 1605 accesări

Alegerea unui produs cosmetic este tot mai complicată, ca urmare a multitudinii de oferte, în același timp multe, foarte multe având în compoziție ingrediente nu printre cele mai naturale. Din nou, specialiștii Asociației Pro Consumatori (APC), în cadrul campaniilor de informare, scot la lumină problemele pe care le putem întâmpina atunci când vrem să ne cumpărăm un produs. Astfel, în perioada 25 - 30 martie, au fost achiziționate din diferite structuri comerciale 59 de lacuri/oje de unghii în vederea analizării compoziţiei chimice a acestora. Câte substanțe au fost găsite în produse, dar și ce trebuie să știm atunci când vrem să cumpărăm o ojă puteți afla în ultima pagină a cotidianului nostru.

Alegerea unui produs cosmetic este tot mai complicată, ca urmare a multitudinii de oferte, în același timp multe, foarte multe având în compoziție ingrediente nu printre cele mai naturale. Din nou, specialiștii Asociației Pro Consumatori (APC), în cadrul campaniilor de informare, scot la lumină problemele pe care le putem întâmpina atunci când vrem să ne cumpărăm un produs. Astfel, în perioada 25 - 30 martie, au fost achiziționate din diferite structuri comerciale 59 de lacuri/oje de unghii în vederea analizării compoziţiei chimice a acestora. Analiza nivelului de toxicitate a ingredientelor a fost realizată de către o echipă de experți coordonată de președintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu. În cele 59 de produse analizate s-au identificat nu mai puțin de 119 substanțe. “Din păcate, omul modern este înconjurat de „otrăvuri cu acțiune lentă“, pe care corpul adulților și, mai ales, al copiilor le absoarbe prin căile respiratorii, prin piele, chiar şi prin aparatul digestiv, îmbolnăvindu-se treptat și, deseori, ireparabil. Prin această campanie, ne propunem să-i îndrumăm pe consumatori în vederea realizării alegerilor potrivite a produselor cosmetice din punctul de vedere al conţinutului în substanţe chimice, astfel încât să nu se expună unor riscuri cu privire la sănătate”, a declarat președintele APC, citat într-un comunicat al asociației. Conferențiarul a adăugat că, având în vedere că în acest tip de produs predomină ingredientele de natură chimică, consumatorii cu probleme de sănătate trebuie să se informeze în prealabil la medicul dermatolog. ”Lacul de unghii ar trebui tratat cu cea mai mare grijă, în special de către Ministerul Sănătăţii, care ar trebui să realizeze controale periodice și testări ale produselor cosmetice. (...) Având în vedere compoziția chimică a unor lacuri de unghii, ne exprimăm temerea în legătură cu potențialul cancerigen, mutagen sau toxic al unor ingrediente, care creează o lipsă de siguranță pentru consumatori”, este de părere conf. univ. dr. Costel Stanciu.

ATENȚIE!

La rândul său, prof. univ. dr. Ion Schileru - Departamentul de Business, Științele Consumatorului și Managementul Calității, ASE București, a precizat că ”o parte a organizațiilor societății civile insistă ca bunurile de consum care conţin nanoparticule să nu fie comercializate până când nu se dețin rezultate certe, credibile și cel puțin satisfăcătoare în privința riscurilor pentru consumatori și mediu. ”Nanotehnologiile practic nu au limite în aplicare, de unde și riscurile cu mult mai mari și mai greu de analizat și gestionat. (...) Vasta utilizare a nanoparticulelor în condițiile în care nu se cunosc decât foarte puține lucruri despre impactul lor asupra sănătății incită la întrebări asupra consecințelor, deși e suficientă informația că acestea pot produce diferite forme de cancer”, a adăugat profesorul. Și dr. Anca Răducan, medic specialist dermatolog, doctor în științe medicale, asistent universitar, spune că lacurile pentru unghii conțin substanțe toxice încadrate în lista substanțelor cu risc cancerigen, precum dibutil ftalatul (DBP) și formaldehida, care usucă lama unghială, dar și toluenul, un derivat din benzen, folosit în industria vopselurilor ca diluant. ”Prin urmare, atenție pe parcursul sarcinii (de exemplu), evitați aplicarea de ojă”, adaugă medicul. La fel de riscantă este și aplicarea de ojă pe unghiile copiilor! Și totuși, chiar nu mai există nicio ojă pe piață pe care să o cumpărăm și să nu ne facă rău? Ba da, spun tot specialiștii. Lect. univ. dr. Mădălina Săndulescu - Departamentul de Chimie Organică, Biochimie și Cataliză, Facultatea de Chimie, Universitatea din București, ne oferă un sfat extrem de prețios. ”O indicație utilă este ca eticheta să conțină sintagma „5 Free”, ceea ce înseamnă că măcar cinci grupe din lunga listă a substanțelor toxice posibil a fi prezente în lacul de unghii sunt cu siguranță omise”, explică lectorul universitar. Accesând acest link puteți citi întreg studiul APC: http://www.apc-romania.ro/ro/i-nanoparticulele-din-oja-de-unghii-provoaca-cancer/NDU3LTE.html.

Taguri articol


12