Instabilitatea politică amână proiectele Sănătăţii!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Bolnavii mai au de aşteptat

Instabilitatea politică amână proiectele Sănătăţii!

Sănătate 14 Martie 2014 / 00:00 613 accesări

Bolnavii din România mai au de aşteptat până când vor intra în posesia unor tratamente de ultimă generaţie, similare celor din ţări membre UE. Instabilitatea politică n-a făcut altceva decât să amâne proiectele Sănătăţii. Medici din diferite specialităţi, membri în Comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii (MS), au reuşit să pună pe roate unele scheme de tratamente de ultimă generaţie ce veneau în întâmpinarea pacienţilor cu afecţiuni cronice. Un pas până la aprobarea noii liste, atât mai era, însă schimbarea şefului ministerului de resort a dus la stoparea, temporară, a procedurilor. Medicii au mari speranţe de la noul şef al Sănătăţii, astfel încât aşteptarea bolnavilor să fie cât mai scurtă. Şeful Clinicii de Nefrologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” (SCJU) Constanţa, conf. univ. dr. Liliana Tuţă, totodată membru într-una dintre comisiile de specialitate ale MS, a declarat că la un pas de aprobare era şi noua listă de medicamente compensate şi gratuite pentru bolnavii cu diferite afecţiuni renale. „Am actualizat lista, dar când să se aprobe, undeva în aprilie, s-a schimbat ministrul. Am îmbunătăţit-o cu medicamente de ultimă generaţie, pe care pacienţii nu şi le pot procura, inclusiv tratamente biologice”, a declarat conf. univ. dr. Tuţă.

AMENINŢĂRI CU PROTESTE Asociaţia Pacienţilor Cronici din România (APCR) a anunţat, ieri, că va declanşa mai multe acţiuni de protest în România şi la Parlamentul European, în lunile aprilie şi mai, dacă autorităţile naţionale vor amâna intrarea în vigoare a noii liste de medicamente compensate. Anunţul a fost făcut la o dezbatere intitulată “Pacientul român, pacient european”.

SITUAŢIA A FOST SEMNALATĂ ŞI PREMIERULUI VICTOR PONTA, ÎNTR-O SCRISOARE DESCHISĂ, TRIMISĂ IERI.

“Suntem peste trei milioane de pacienţi cronici care aşteaptă data de 1 aprilie, aşa cum v-aţi luat angajamentul, pentru intrarea în vigoare a noii liste de medicamente şi sperăm că, din acel moment, nu vor mai muri adulţii şi copiii bolnavi cronici ai României pentru că nu au acces la tratament. În numele tuturor pacienţilor cu boli cronice din România, subliniem faptul că încă o amânare a intrării în vigoare a noii liste de medicamente compensate şi gratuite va avea consecinţe deosebit de grave pentru starea sănătăţii noastre şi nu ne mai rămâne nicio altă opţiune decât să declanşăm proteste radicale în toată ţara, dar şi în faţa Parlamentului European”, a anunţat preşedintele Asociaţiei Pacienţilor Cronici din România, Cezar Irimia, citind scrisoarea către premier. Totodată, Irimia a mai spus că bolnavii vor cere sprijin pentru demersurile lor celor mai importante ambasade prezente în România.

“România este printre ultimele ţări din Europa care nu au acces la tratamente de ultimă generaţie; este printre ultimele ţări în ceea ce priveşte procentul din PIB alocat Sănătăţii; este printre ultimele ţări în ceea ce priveşte cheltuielile cu medicamentele şi este singura ţară ce are liste de aşteptare pentru pacienţi cu diverse afecţiuni cronice”, a mai spus Irimia. Prezent la dezbatere, preşedintele Comisiei de Sănătate din Senat, Ion Luchian, a spus că a fost iniţiat un proiect de lege pentru ca actualizarea listei să se facă la cel mult doi ani, actul urmând să intre în dezbatere publică. “Va trebui ca, prin norme ale MS, acest lucru să se întâmple o dată la şase luni, în Uniunea Europeană se face trimestrial. Am vorbit cu cei din industria farmaceutică, mi-au spus că doresc acest lucru”, a mai spus Luchian. La rândul lui, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Savu, a spus că sunt unele produse în lista compensatelor care nu au ce căuta acolo. În opinia sa, tratamentele pentru bolile cronice din România nu sunt rămase în urmă, iar ratele de supravieţuire sunt impresionante. “Poate ar trebui să ne uităm şi la alte zone, poate la radioterapie, dacă vorbim de prioritate”, a spus Savu.



12