Leul puternic a speriat valuta de la casele de schimb

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Leul puternic a speriat valuta de la casele de schimb

Economie 13 Aprilie 2011 / 00:00 789 accesări

• CLIENŢI MAI PUŢINI • Lupta împotriva inflaţiei se simte şi la ghişeele caselor de schimb valutar. Tot mai puţini constănţeni vin să-şi vândă euro şi dolarii, din cauza faptului că leul se apreciază încet, dar sigur. O spun chiar reprezentanţii exchange-urilor locale, care au observat o diminuare a activităţii, în ultimele luni. „Constănţenii au valută, dar nu mai schimbă atât de des, ci aşteaptă o depreciere a monedei naţionale. Nici săptămâna în curs nu a adus o schimbare”, spune reprezentantul casei de schimb valutar Hans, Maria Nălbaru. De altfel, în ultima perioadă, cursurile practicate de case au urmat îndeaproape paritatea oficială afişată de Banca Naţională a României (BNR), semn că cererea din partea constănţenilor nu a avut variaţii prea mari. „Cursurile se fac în funcţie de cerere şi oferte, dar dinamica din ultimul timp a fost slabă. În afară de euro, oamenii schimbă fel şi fel de valute, inclusiv dolari canadieni şi coroane norvegiene”, mai spune Nălbaru.

• EXCHANGE SAU BANCĂ? • Dacă vreţi totuşi să schimbaţi bani, atunci aveţi de ales între a merge la o casă sau la un oficiu bancar. Unde este mai avantajos? Răspunsul este sigur - la case. Cu o singură condiţie. Înainte de a face orice tranzacţie, verificaţi ce comisioane sunt, mai ales dacă suma în cauză este mare. De altfel, siguranţa tranzacţiilor este unul dintre singurele avantaje ale băncilor. Evident, când vine vorba de case, mulţi români îşi aduc aminte de experienţele neplăcute, de acum ceva vreme, când piaţa era sufocată de zeci de şmenari, care schimbau bani pe la colţuri, şi de ghişee care dădeau bani falşi. Mulţi dintre cei care continuă să schimbe la bănci sunt cei care plătesc rate în altă valută decât cea în care îşi iau salariul. Diferenţa de curs dintre case şi bănci, de 1 - 2%, nu este foarte mare, iar pierderea sau câştigul sunt minore, în cazul sumelor mici. La sume mari, spre exemplu 1.000 euro, puteţi câştiga şi până la 30 - 40 lei, în funcţie de locul în care alegeţi să faceţi tranzacţia.

• DEPRECIERE UŞOARĂ A LEULUI • BNR a publicat ieri un curs de referinţă de 4,1152 lei/euro, în creştere cu 0,17% faţă de ziua precedentă. Şi dolarul american a câştigat teren în faţa leului, paritatea afişată de banca centrală fiind de 2,8468 lei/dolar. Economiştii de la ING Bank spun că leul s-ar putea tranzacţiona pe un trend de depreciere, deoarece apetitul pentru active cu risc ridicat (precum moneda naţională) „pare deteriorat, din cauza scăderii bursei”.

Taguri articol


12