Liderul opoziţiei ruse, Boris Nemţov, asasinat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Rusia fierbe mocnit

Liderul opoziţiei ruse, Boris Nemţov, asasinat

Eveniment 02 Martie 2015 / 00:00 1354 accesări

Moartea lui Boris Nemţov, în vârstă de 55 de ani, fost vicepremier, a generat furie în rândul opoziţiei, care a criticat Kremlinul pentru crearea unei atmosfere de intoleranţă faţă de orice disident şi a numit decesul acestuia un asasinat. Putin a oferit imediat condoleanţe şi a calificat crima drept o provocare, promițând prinderea și pedepsirea asasinilor. Nemţov lucra la un raport ce urmărea să prezinte dovezi despre care el credea că arată implicarea directă a Rusiei în rebeliunea separatistă care a devastat Ucraina din aprilie 2014. Ucraina şi Occidentul acuză Rusia că susţine rebelii cu trupe şi arme sofisticate, însă Moscova neagă orice acuzaţie.

   Preşedintele american, Barack Obama, a cerut Guvernului rus să desfăşoare o investigaţie promptă, imparţială şi trasparentă pentru a aduce autorii crimei în faţa justiţiei. Obama l-a calificat pe Nemţov drept ”un avocat neobosit pentru drepturile cetăţenilor ruşi”. Secretarul de stat american, John Kerry, a declarat că ”Nemţov şi-a dedicat viaţa unei Rusii mai democratice şi unor relaţii puternice între Rusia şi vecinii şi partenerii săi, inclusiv SUA”. Nemţov a criticat ineficienţa Guvernului, corupţia tot mai accentuată şi politica Kremlinului faţă de Ucraina, care a adus relaţiile dintre Rusia şi Occident la cel mai scăzut nivel de la Războiul Rece. Într-un interviu acordat cotidianului ”Sobesednik”, Nemţov declarase la începutul lunii că mamei sale de 86 de ani îi este teamă că Putin îl va ucide din cauza activităţilor sale din opoziţie. Întrebat dacă are el însuşi astfel de temeri, a răspuns: ”Dacă îmi era teamă, nu aş fi condus un partid de opoziţie”. Vorbind la radio cu doar câteva ore înainte de deces, el l-a criticat dur pe Putin pentru că ”a aruncat Rusia în criză prin politica sa nebună, agresivă şi mortală de război împotriva Ucrainei”. Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, l-a numit pe Nemţov ”un prieten personal şi un pod de legătură între Rusia și Ucraina”, afirmând că speră că ucigaşii vor fi pedepsiţi.

   Nemțov a primit ameninţări pe reţelele de socializare şi a spus poliţiei despre ele, dar autorităţile nu au luat nicio măsură pentru a-l proteja. Ministrul rus de Interne, care supraveghează forţa de poliţie din Rusia, a declarat că Nemţov a fost ucis cu patru focuri de armă trase în spate, dintr-o maşină care trecea, în timp ce mergea însoțit de un fotomodel ucrainean pe un pod în apropierea Kremlinului, la scurt timp după miezul nopţii. Femeia nu a fost rănită.

”NU DOAR NEMȚOV A FOST ÎMPUȘCAT ÎN SPATE, CI TOATĂ RUSIA” Garri Kasparov, fost campion la şah, care a lucrat cu Nemţov la organizarea protestului împotriva lui Putin şi care locuieşte acum în SUA, a declarat că asasinatul arată că Putin şi cei care îl susţin mint atunci când spun că sprijinul popular este puternic: ”Dacă ai 86% sprijin, de ce ai ucide pe cineva ca Boris? El ar putea ajunge la două milioane de persoane online în cel mai bun caz. O demonstraţie strânge câteva sute de persoane, cel mult. Aşa că, dacă eşti încrezător, de ce să faci asta?”.

   Analistul politic Stanislav Belkovski a declarat pentru postul de radio Ecoul Moscovei că el nu crede că moartea lui Nemţov ar servi în vreun fel intereselor lui Putin.

”Dar atmosfera de ură faţă de cei care gândesc altfel ce s-a format în ultimul an, de la anexarea Crimeei, ar putea juca un rol”, a declarat Belkovski, referindu-se la intensificarea discursului naţionalist susţinut oficial în Rusia de la anexarea Crimeei. Irina Hakamada, o proeminentă figură a opoziţiei, cofondatoarea partidului liberal împreună cu Nemţov, a criticat climatul de intimidare şi a avertizat că această crimă ar putea prevesti o destabilizare periculoasă. Michael McFaul, ambasadorul american în Rusia în perioada 2012-2014 şi profesor la Universitatea Stanford, a calificat crima drept ”unul dintre cele mai şocante lucruri de care îmi amintesc că s-au întâmplat în Rusia de mult, mult timp”. Comisarul rus pentru drepturile omului, Elena Panfilova, a declarat că ”nu doar Nemţov a fost împuşcat în spate, ci toată Rusia”.

   Nemţov a fost vicepremier în anii '90 şi era văzut ca un posibil succesor al lui Boris Elţîn, primul preşedinte rus ales. După preluarea puterii de către Putin în 2000, Nemţov a devenit unul dintre cei mai vocali critici ai conducerii sale. El a ajutat la organizarea unor proteste de stradă şi a expus oficiali corupţi. A fost unul dintre organizatorii protestului programat pentru ieri, pe fondul unor probleme economice în Rusia generate de scăderea preţului la petrol şi de sancţiunile occidentale.

MARȘ FUNERAR Zeci de mii de persoane au participat, ieri, la marşul organizat în memoria opozantului Boris Nemţov, în piaţa Slavianskaia din centrul Moscovei, într-o atmosferă de calm relativ. Un marş de comemorare s-a desfășurat ieri și la Sankt Petersburg, unde câteva sute de persoane s-au reunit la staţia de metrou Gorkovskaia, pentru a mărşălui către Marsovo Pole, unde a fost organizată o ceremonie funerară. Oficialii de la Moscova au avertizat că, ”în efortul de a preveni provocările, poliţia va verifica participanţii la eveniment” şi le-au cerut acestora să dea dovadă de înţelegere faţă de măsurile sporite de securitate. Poliţia din Moscova a promis să ia toate măsurile necesare pentru garantarea securităţii. Membrii opoziţiei au anulat demonstraţia prevăzută pentru ieri la Marino, în sud-estul Moscovei, care a fost înlocuită cu acest marş funerar în memoria lui Nemţov.

Doi martori-cheie în ancheta privind asasinarea lui Nemţov l-au descris pe ucigaş ca fiind un bărbat cu părul scurt, cu înălțimea de 1,70 - 1,75 m, îmbrăcat în jeanşi şi un jerseu maro. Anchetatorii vor investiga şi acţiunile tinerei Anna Duriţkaia, care se afla cu Nemţov în noaptea fatidică. Pentru elucidarea rapidă a asasinatului, anchetatorii oferă o recompensă de 50.000 de dolari pentru orice informaţie relevantă în acest caz, garantând informatorilor că li se va respecta anonimatul.



12