Medici arestaţi preventiv în scandalul operaţiilor estetice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fără precedent în Sănătate. Pentru 30 de zile

Medici arestaţi preventiv în scandalul operaţiilor estetice

Sănătate 28 Aprilie 2014 / 00:00 805 accesări

Subfinanţarea sistemului sanitar din România i-a adus la disperare pe cei mai mulţi pacienţi. În numeroase spitale, bolnavii nici nu sunt bine internaţi că medicii le şi întind liste interminabile cu medicamentele şi materialele sanitare pe care să le cumpere. Pe de altă parte, sunt şi mulţi medici extrem de indignaţi de faptul că lefurile sunt de-a dreptul mizerabile, iar condiţiile de muncă sunt precare. În contextul ultimelor evenimente petrecute la Spitalul Clinic de Urgenţă de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Arsuri din Bucureşti, lucrurile s-ar părea că pot fi şi altfel. Mai exact, pot fi şi pacienţi, dar şi medici extrem de mulţumiţi, însă metodele folosite n-au fost “deloc ortodoxe”, aşa cum a apreciat chiar ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. S-ar părea că banii asiguraţilor din România au fost cheltuiţi în mod fraudulos, pe intervenţii estetice care nu ar fi trebuit sub nicio formă să se desfăşoare într-un spital de stat. Medicii ar fi cerut pentru o operaţie estetică, de exemplu, sume cu mult mai mici faţă de o intervenţie similară într-un spital privat. Astfel erau mulţumiţi şi pacienţii, dar şi medicii, care se foloseau de bunurile unităţii sanitare, iar banii îi puneau în propriile buzunare. Întreaga afacere a fost însă oprită, în forţă, zilele trecute.

ARESTARE PREVENTIVĂ Este pentru prima dată când lumea medicală este luată “pe sus” pe anchetatori. Magistraţii Tribunalului Bucureşti au dispus ieri arestarea preventivă pentru 30 de zile a trei medici de la Spitalul de Urgenţă de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Arsuri, acuzaţi de corupţie în dosarul operaţiilor estetice. Este vorba de managerul spitalului, Vitalie Stan, şeful Secţiei de chirurgie plastică, Nicolae Antohi, şi Cristina Isac. Alte şapte persoane, printre care se află şase medici, vor fi cercetate în stare de libertate sub control judiciar.

Potrivit anchetatorilor, medicii pretindeau ca mită sume cuprinse între 450 şi 3.400 de euro, în funcţie de tipul intervenţiei, banii fiind împărţiţi între membrii echipei operatorii, iar Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) deconta o parte din costul intervenţiilor.

26 DE PERSOANE, PRINTRE CARE SE AFLĂ 16 MEDICI ŞI O ASISTENTĂ DE LA SPITALUL DE ARŞI, PRECUM ŞI NOUĂ PACIENŢI, AU FOST PUSE SUB ACUZARE.

CUM OPERAU Iată modul de operare: pacienţii care doreau efectuarea unor operaţii estetice contactau medici angajaţi ai Spitalului Clinic de Urgenţă de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Arsuri, în baza unor anunţuri postate pe internet (site-uri ale medicilor, forumuri de socializare etc.) sau la recomandarea altor pacienţi care au efectuat operaţii similare. Medicii, specialişti în chirurgie plastică, reconstructivă şi estetică, ofereau consultaţii pacienţilor care doreau efectuarea unor operaţii estetice, atât în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă de Chirurgie Plastică, cât şi în cadrul unor clinici private. În discuţiile purtate, medicii le comunicau pacienţilor că pot opta pentru efectuarea intervenţiei în spitalul public sau într-o clinică privată, prezentându-le avantajele financiare (un preţ mai mic) de care ar fi beneficiat în cazul în care intervenţia s-ar fi realizat într-o unitate spitalicească publică. În situaţiile în care pacienţii optau pentru efectuarea intervenţiei în spital, astfel cum le indicau medicii, se întocmea documentaţia medicală în care erau menţionate un diagnostic şi un tip de intervenţie medicală nereale, tocmai pentru a se putea face decontul. Ulterior, pe baza acestor documente falsificate, se întocmeau raportările către CASMB şi Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti (SNSPMPDSB), prin care se solicita decontarea serviciilor medicale.

În cazul în care raportările erau validate de CASMB şi SNSPMPDSB, se deconta suma de 4.921 de lei pentru fiecare intervenţie medicală. Tot potrivit anchetatorilor, pentru serviciile oferite, medicii pretindeau cu titlu de mită sume cuprinse între 450 de euro şi 3.400 de euro, în funcţie de tipul intervenţiei, acestea fiind împărţite între membrii echipei operatorii (medicul principal de intervenţie, medicul secundar de intervenţie şi medicul anestezist). Reamintim că vineri, 25 aprilie, au fost prezente la audieri 42 de persoane (cadre medicale şi pacienţi), iar faţă de unii dintre suspecţi a fost pusă în mişcare acţiunea penală.

Cercetările au fost efectuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, împreună cu lucrători din cadrul DGPMB - Serviciul Grupuri Infracţionale Violente, cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii şi al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.

Peste 500 de mii de euro

Potrivit unor surse judiciare, acasă la un medic au fost găsiţi 50.000 de euro, la un altul - 40.000 de euro, iar la un doctor care fusese în tura de noapte - 1.000 de euro. În total, la cei vizaţi de percheziţii au fost găsiţi peste 500.000 de euro, au mai precizat sursele citate. Cadrele medicale care ar fi realizat în spital operaţii estetice cereau pentru aceste intervenţii sume mult mai mici decât preţul pieţei, pe care le încasau direct. Spre exemplu, pentru o rinoplastie se percepeau aproximativ 5.000 de lei, iar pentru un implant mamar - aproximativ 2.500 de euro, au precizat sursele citate. Conform unor surse apropiate anchetei, printre pacienţi se numără Anda Adam şi Ioana Tufaru.

Spitalul poate acoperi urgenţele

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat că la Spitalul de Arşi din Capitală nu sunt, cel puţin deocamdată, probleme privind acoperirea urgenţelor, după reţinerea medicilor, însă analizează ce soluţii ar exista în cazul în care situaţia va deveni critică. “Am trimis acolo Direcţia de Sănătate Publică, încă de vineri, şi mi s-a comunicat că, deocamdată, unitatea sanitară se încadrează în parametri. Analizez, însă, împreună cu profesorul Ioan Lascăr (şeful Secţiei de chirurgie plastică, reparatorie şi arsuri de la Spitalul Floreasca - n.r.), ce soluţii ar exista în cazul în care vor apărea situaţii de urgenţă care să necesite personal medical suplimentar”, a spus ministrul.



12